Νομική σύγκρουση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου με τον γιο του

Νομική σύγκρουση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου με τον γιο του

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου σε ομιλία του στην Ακαδημία Αθηνών χαρακτήρισε «ατελή», την οικογένεια που έχει υιοθετήσει παιδί. Ο γιος του που έχει υιοθετήσει ένα αγόρι κινήθηκε δικαστικά εναντίον του πατέρα του, ζητώντας την προστασία του θετού του παιδιού

Νομική σύγκρουση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου με τον γιο του
Πέτρα του σκανδάλου του μείζονος αυτού ζητήματος που έχει δημιουργηθεί ήταν η αναφορά του όρου «ατελής οικογένεια» που έκανε ο κ. Βασίλης Σκουρής κατά την ανακήρυξή του ως μέλους της Ακαδημίας Αθηνών τον Νοέμβριο του 2010. Μάλιστα, στην τελετή αυτή παρέστη σύσσωμη η οικογένεια του γιου του - και ήταν η πρώτη φορά που συνάντησε τον θετό εγγονό του σε ηλικία, τότε, 12 ετών, λόγω ενδοοικογενειακών προβλημάτων. Πανεπιστημιακοί κύκλοι έλεγαν στο «ΘΕΜΑ» ότι «αυτά συμβαίνουν και στα καλύτερα σπίτια», προσθέτοντας ότι αναζητούν τα αίτια της κρίσης που συγκλονίζει την πανεπιστημιακή οικογένεια, τον δικαστικό κόσμο και φυσικά το ίδιο το οικογενειακό περιβάλλον του κ. Σκουρή.  

Ειδικότερα, στις 2 Νοεμβρίου 2010 η Ακαδημία Αθηνών ανακήρυξε αντεπιστέλλον μέλος της τον κ. Σκουρή. Ο τελευταίος κατά την τελετή εκφώνησε ομιλία με θέμα «Η θέση των κοινωνικών ηθικών προτύπων και της ατομικής ηθικής στο Σύνταγμα». Σε μία αποστροφή της ομιλίας του ο κ. Σκουρής, μεταξύ άλλων, ανέφερε: «Εξάλλου, οικογένεια είναι ασφαλώς η ολοκληρωμένη μορφή της, με τους συζύγους και τα φυσικά τέκνα τους, αλλά μπορεί να είναι και η ατελής οικογένεια της άγαμης μητέρας με το παιδί της, η θετή οικογένεια κ.ο.κ.».
Στη συνέχεια η επίμαχη ομιλία του κ. Σκουρή δημοσιεύτηκε στα πρακτικά της Ακαδημίας Αθηνών στον τόμο «Δημόσια Συνεδρία της 2ας Νοεμβρίου 2010». Η επίμαχη πρόταση, και ειδικά ο όρος «ατελής οικογένεια», στην ομιλία του προέδρου του ΔΕΕ προκάλεσε ενδοοικογενειακούς τριγμούς, αλλά και την εμπλοκή της Ακαδημίας Αθηνών. Η αναφορά αυτή πυροδότησε την αντίδραση του γιου του και της νύφης του, οι οποίοι θεωρούν πως ο πρόεδρος του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης με τη συγκεκριμένη «εξυβριστική», όπως τη χαρακτηρίζουν, πρόταση εξέφρασε τη «δυσαρέσκεια και την εμπάθειά του» στο πρόσωπο του ανηλίκου υιοθετηθέντος τέκνου τους. Ετσι, η οικογένεια του ανήλικου έστειλε σκληρό εξώδικο στον κ. Σκουρή και προσέφυγε στα πολιτικά δικαστήρια καταθέτοντας αγωγές και μηνύσεις.


Κλείσιμο
Η επίμαχη αναφορά

Ηδη από τον Νοέμβριο του περασμένου έτους ο γιος του κ. Σκουρή έχει στείλει εξώδικο στον πατέρα του και αφού διαμαρτύρεται έντονα για την αναφορά στην «ατελή οικογένεια», τον κάλεσε να άρει, με τη διαγραφή της επίμαχης πρότασης, την προσβολή της οικογένειάς του και ειδικά του ανήλικου εγγονού του, αλλά και κατ’ επέκταση όλων των οικογενειών που έχουν υιοθετημένα παιδιά ή είναι μονογονεϊκές. Σύμφωνα με τους γονείς, και αναφέρονται σε σχετικά δικόγραφα, στον κ. Σκουρή είναι εντελώς ανεπιθύμητο το ανήλικο παιδί τους, χωρίς όμως να γνωρίζουν τον λόγο, χωρίς να έχει προηγούμενα με αυτό, αφού δεν το γνώριζε καν μέχρι την ημέρα της τελετής. Η αναφορά «ατελής» για έναν θεσμό και μια οικογένεια, όπως τονίζουν οι γονείς του ανηλίκου, σε τίποτα δεν διαφέρει από το να αποκαλέσεις ένα παιδί «μπάσταρδο», απλώς γίνεται με «κομψότερη λέξη». Από την πλευρά της οικογένειας του ανηλίκου, μετά το εξώδικο, κατατέθηκε αγωγή και μηνυτήρια αναφορά στον εισαγγελέα ανηλίκων σε βάρος του κ. Σκουρή για ενδοοικογενειακή βία.

Παρ’ όλα αυτά, ο κ. Σκουρής δεν έχει κάνει ούτε βήμα πίσω ώστε να συναινέσει να διαγραφεί η επίμαχη πρόταση από την ομιλία του. Ομως κοντά στα ξερά καίγονται και τα χλωρά, όπως λέει ο θυμόσοφος ο λαός, καθώς οι γονείς του θετού εγγονού του κ. Σκουρή υπογραμμίζουν ότι με την επίμαχη αναφορά προσβάλλονται και θίγονται όλες οι οικογένειες που έχουν θετά παιδιά και είναι μονογονεϊκές. Οπως υποστηρίζουν οι γονείς του ανηλίκου, στην τελετή το παιδί τους, όπως και οι συμμαθητές του αλλά και οι δάσκαλοί του, έμαθαν ότι έχει μια «ατελή οικογένεια», την οποία μάλιστα χαρακτήρισε έτσι ο παππούς του, που είναι πρόεδρος του ΔΕΕ και καθηγητής του Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης.



Η επίμαχη ομιλία του κ. Βασίλη Σκουρή έγινε στην Ακαδημία Αθηνών, 
στη διάρκεια της ανακήρυξής του ως αντεπιστέλλοντος μέλους της



Επίσης, υποστηρίζουν, ότι η αναφορά στην «ατελή οικογένεια» έγινε από τον κ. Σκουρή με ευθεία πρόθεση σε βάρος της οικογένειας του γιου του λόγω των άγνωστης αιτίας αντιρρήσεών του για την υιοθεσία του ανηλίκου. Η συγκεκριμένη αναφορά του κ. Σκουρή, υπογραμμίζουν οι γονείς του ανηλίκου, αποκλείεται να είναι συγκυριακή και να μην έχει εξυβριστικό σκοπό, καθώς ο πρόεδρος του ΔΕΕ επανειλημμένως έχει δηλώσει «την απαξία στο θετό του εγγόνι, το οποίο δεν θεωρεί γνήσιο τέκνο για λόγους που μόνο εκείνος γνωρίζει και που σε καμία περίπτωση δεν αφορούν το παιδί».

Η «ατελής οικογένεια» είναι μια νομική κατασκευή του κ. Σκουρή, όπως λένε ο γιος και η νύφη του, η οποία αποσκοπούσε στο να προσβάλλει, να μειώσει και να υποτιμήσει πρώτα την οικογένεια του γιου του και στη συνέχεια όλες τις ευρισκόμενες σε μειονεκτική θέση -κατά τις απόψεις του- μονογονεϊκές οικογένειες και αυτές που έχουν θετά παιδιά. 

Πάντως, το ζεύγος αποκλείει κάθε ενδεχόμενο να ήταν η εν λόγω αναφορά λεκτική αστοχία εν τη ρύμη του λόγου ή ατυχής έκφραση, καθώς, λόγω του πνευματικού του κύρους, των θέσεων που κατείχε και κατέχει (καθηγητής Πανεπιστημίου, πρόεδρος ΔΕΕ κ.λπ.), αλλά και των νομικών του γνώσεων, δεν μπορεί να θεωρηθεί ως μέσος άπειρος άνθρωπος που διαπράττει λεκτικά λάθη. Κατά συνέπεια, η επίμαχη αναφορά, λένε, αποσκοπούσε στο να προσβάλει την προσωπικότητα της οικογένειας του γιου του (και ειδικά αυτή του εγγονού του), να την απαξιώσει, να την ευτελίσει και να τη χαρακτηρίσει λειψή σε σχέση με τις άλλες κανονικές οικογένειες για τον μοναδικό λόγο ότι έχει υιοθετημένο παιδί. «Η συγκεκριμένη αναφορά προσβάλλει επιπρόσθετα την τιμή, την υπόληψη και την υπόσταση της οικογένειας του γιου του, ενώ αποτελεί βάναυση προσβολή των χρηστών ηθών», σημειώνουν οι γονείς του εγγονού του κ. Σκουρή.


Η άρνηση της Ακαδημίας Αθηνών


Παράλληλα, οι γονείς του ανηλίκου ζητούν να σταματήσει η άρνηση της Ακαδημίας Αθηνών να συγκαλέσει τα αρμόδια όργανα για να διαγράψουν τον όρο «ατελής οικογένεια» από την ομιλία του προέδρου του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης κ. Σκουρή κατά την τελετή ανακήρυξής του ως αντεπιστέλλοντος μέλους  της Ακαδημίας Αθηνών. Απευθυνόμενοι στην Ακαδημία Αθηνών, οι γονείς εξέφρασαν την ελπίδα να γίνει δεκτό το αίτημά τους να διαγραφεί η επίμαχη πρόταση, όπως απαιτεί το ορθό και ηθικό, και να μη συγκαλυφθεί η αήθεια. Ο πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών κ. Επαμεινώνδας Σπηλιωτόπουλος ατύπως απάντησε στην οικογένεια του ανηλίκου ότι η Ακαδημία δεν λογοκρίνει τις ομιλίες των μελών της. Από την πλευρά της η Ακαδημία Αθηνών μέχρι σήμερα δεν έχει απαντήσει στο αίτημα της οικογένειας του ανηλίκου για διαγραφή της επίμαχης πρότασης από τα πρακτικά της. Αντίθετα, ο όμιλος Αριστόβουλου Μάνεση «κατέβασε» από τον ιστότοπό του όλο το κείμενο της ομιλίας του κ. Σκουρή μόλις του κοινοποιήθηκε το εξώδικο της οικογένειας του ανηλίκου προς την Ακαδημία Αθηνών. Οπως επισημαίνουν οι γονείς, τα πρακτικά της Ακαδημίας, τα οποία αποτελούν τόπο πνεύματος και ήθους, περιλαμβάνουν την επίμαχη αναφορά του προέδρου του ΔΕΕ και προσβάλλουν το παιδί που πήγε στην τελετή για να καμαρώσει τον παππού του.


Υποχρέωση αυτοπεριορισμού

Δεν παραλείπουν να τονίσουν ότι, σύμφωνα με τον Κώδικα Δεοντολογίας του ΔΕΕ, τα μέλη του δεν μπορούν να κάνουν σχόλια τα οποία ενδεχομένως θίγουν τη φήμη του δικαστηρίου ή μπορεί να ερμηνευτούν ως θέση του. Πολύ περισσότερο δεν μπορούσε ο κ. Σκουρής να κάνει την επίμαχη αναφορά, όταν στο ΔΕΕ το διάστημα εκείνο εκκρεμούσαν πολλές υποθέσεις που είχαν άμεση σχέση με το Οικογενειακό Δίκαιο. Παρ’ όλα αυτά η εμπάθειά του τον οδήγησε στην επίμαχη αναφορά, η οποία στρεφόταν κατά του εγγονού του, εμπλέκοντας με τον τρόπο αυτό το δικαστήριο στο οποίο είναι πρόεδρος, σημειώνουν οι γονείς του ανηλίκου.

Η ιδιότητα του προέδρου του ΔΕΕ επαυξάνει την απαξία της παράνομης και προσβλητικής συμπεριφοράς του απέναντι τόσο στο πρόσωπο του εγγονού του όσο και σε εκείνα του γιου του και της νύφης του, υπογραμμίζουν οι γονείς. Και αυτό γιατί εν γνώσει του ο κ. Σκουρής με πρόθεση χρησιμοποίησε τον απαξιωτικό και ανύπαρκτο στη διεθνή και ελληνική έννομη τάξη χαρακτηρισμό «ατελής οικογένεια» προκειμένου να προσβάλει την προσωπικότητα και των τριών μελών της οικογένειας του ανηλίκου, την οικογενειακή υπόσταση, την τιμή και την υπόληψή τους.  Ο κ. Σκουρής γνώριζε την υποχρέωση που έχει από την ιδιότητά του ως μέλους και ειδικότερα ως προέδρου του ΔΕΕ για αυτοπεριορισμό, αλλά παρ’ όλα αυτά δεν το έκανε, κατά ευθεία παράβαση των χρηστών ηθών, ξεκαθαρίζουν οι γονείς του ανηλίκου. Τέλος, τονίζουν ότι η συγκεκριμένη συμπεριφορά του κ. Σκουρή συνεπάγεται κυρώσεις από το ΔΕΕ και γι’ αυτό έχουν ασκήσει ήδη τα νόμιμα δικαιώματά τους.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης