Πάσχα με... «χριστουγεννιάτικο» καιρό

Πάσχα με... «χριστουγεννιάτικο» καιρό

Με κακοκαιρία θα πραγματοποιηθεί φέτος η έξοδος των εκδρομέων καθώς έρχονται βροχές, καταιγίδες και ισχυροί άνεμοι - Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού έως τη Δευτέρα του Πάσχα -   Έκτακτα μέτρα από την Τροχαία

Πάσχα με... «χριστουγεννιάτικο» καιρό
Χιονοπτώσεις, βροχές και αισθητή πτώση της θερμοκρασίας είναι τα χαρακτηριστικά του καιρού στη βόρεια Ελλάδα, λίγες ημέρες πριν το Πάσχα και ενώ βρισκόμαστε στην «καρδιά» της άνοιξης.

Τη Μεγάλη Τετάρτη χιόνια και ισχυρές βροχές έπληξαν το νομό Ιωαννίνων. Πολλά προβλήματα σημειώθηκαν στο δίκτυο της ΔΕΗ, καθώς έπεσαν κεραυνοί σε υποσταθμούς, με αποτέλεσμα δημόσιες υπηρεσίες καθώς και η μισή πόλη των Ιωαννίνων να μείνουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα. Κεραυνοί έπεσαν και στους αναμεταδότες των τηλεοπτικών σταθμών που βρίσκονται στο Μητσικέλι και τους έθεσαν εκτός λειτουργίας. Έντονα καιρικά φαινόμενα επικράτησαν και στην πόλη της Φλώρινας με το θερμόμετρο να δείχνει υπό του μηδενός, ενώ για την κυκλοφορία των οχημάτων σε πολλές περιοχές του νομού απαιτούνται αντιολισθητικές αλυσίδες.

Μικρής έντασης χιονοπτώσεις σημειώθηκαν και στα ορεινά των νομών Κοζάνης και Καστοριάς.
Οι αστυνομικές αρχές δε συνιστούν στους οδηγούς να χρησιμοποιούν τα κατάλληλα λάστιχα (χιονολάστιχα), ακόμα και αλυσίδες για τις μετακινήσεις τους.
Κλείσιμο

Σύμφωνα πάντως με τους μετεωρολόγους, δεν είναι η πρώτη φορά που έχει καταγραφεί φαινόμενο χιονόπτωσης στη Δυτική Μακεδονία κατά τον μήνα Απρίλιο.

Ο καιρός μέχρι τη Δευτέρα του Πάσχα

Σημαντική επιδείνωση αναμένεται να παρουσιάσει ο καιρός από τη Μεγάλη Τετάρτη το βράδυ, και από τα βορειοδυτικά, σύμφωνα με έκτακτο δελτίο που εξέδωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Πιο αναλυτικά:

Τη Μεγάλη Πέμπτη στη δυτική Ελλάδα προβλέπονται βροχές και καταιγίδες οι οποίες πιθανόν κατά διαστήματα να είναι τοπικά ισχυρές. Τα έντονα φαινόμενα θα επηρεάσουν την υπόλοιπη χώρα βαθμιαία όμως στη δυτική Μακεδονία, τη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά, την Εύβοια και την ανατολική Πελοπόννησο θα εξασθενήσουν. Χιόνια αναμένονται στα ορεινά (πάνω από τα 1.100 μετρά).

Τη Μεγάλη Παρασκευή ο άστατος καιρός θα συνεχιστεί με περαιτέρω εξασθένηση από τις απογευματινές ώρες στις περισσότερες περιοχές εκτός από την ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, τα νησιά του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου όπου είναι πιθανό να εκδηλώνονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες κατά διαστήματα. Χιόνια θα πέσουν στα κεντρικά και βόρεια ορεινά (πάνω από τα 1.100 μέτρα).

Νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες με σταδιακή βελτίωση από το μεσημέρι περιμένουμε το Μεγάλο Σάββατο στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου ,τα Δωδεκάνησα, τις Κυκλάδες και την Κρήτη. Στις υπόλοιπες περιοχές αναμένουμε νεφώσεις τοπικά αυξημένες με βροχές και σποραδικές καταιγίδες κυρίως στα δυτικά και βόρεια ηπειρωτικά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες. Βελτίωση θα έχουμε από το βράδυ.

Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί νοτιοδυτικοί 3 με 5 και τοπικά στο Αιγαίο 5 με 6 Μποφόρ. Σε μικρή άνοδο η θερμοκρασία κυρίως στα δυτικά και τα νότια.

Βελτιωμένος ο  καιρός στις περισσότερες περιοχές με λίγες νεφώσεις τοπικά αυξημένες στα δυτικά ,τα βόρεια και τα νησιά του ανατολικού Αιγαιου περιμένουμε την Κυριακή του Πάσχα. Τοπικές νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες αναμένουμε στα ηπειρωτικά με πιθανότητα πρόσκαιρων όμβρων στα βόρεια ορεινά.

Οι άνεμοι στα δυτικά θα πνέουν νότιοι νοτιοανατολικοί 4 με 5 και στο βόρειο Ιόνιο τοπικά 6 μποφόρ. Στα ανατολικά θα πνέουν δυτικοί νοτιοδυτικοί 3 με 4 και στο νότιο Αιγαίο 5 μποφόρ. Περαιτέρω μικρή άνοδο θα σημειώσει η θερμοκρασία.

Νεφώσεις κατά περιόδους αυξημένες στα δυτικά και σταδιακά στα κεντρικά και τα βόρεια  με πιθανότητα τοπικών βροχών μικρής διάρκειας, και γρήγορη βελτίωση από τα δυτικά περιμένουμε τη Δευτέρα του Πάσχα. Οι άνεμοι στα δυτικά θα πνέουν ανατολικοί νοτιοανατολικοί 5 με 6 τοπικά στο Ιόνιο 7 μποφόρ, στα ανατολικά μεταβλητοί 3 με 4 τοπικά στο νοτιοανατολικό Αιγαίο  και βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ. Σε μεγαλύτερη άνοδο η θερμοκρασία.

Έκτακτα μέτρα της Τροχαίας

Για την ασφαλέστερη κίνηση των οχημάτων και τη βελτίωση της οδικής κυκλοφορίας κατά την περίοδο των εορτών του Πάσχα, εκτός των μέτρων διευκόλυνσης και κυκλοφορίας, που θα ληφθούν σε τοπικό επίπεδο, θα ισχύσει και απαγόρευση κίνησης φορτηγών αυτοκινήτων ωφέλιμου φορτίου άνω του 1,5 τόνου.

Συγκεκριμένα για αύριο, Μεγάλη Πέμπτη, οι απαγορεύσεις θα ισχύουν στο ρεύμα εξόδου των οδικών δικτύων Αθήνας και Θεσσαλονίκης, από τις 3.00 μμ έως τις 10.00 μμ και τη Μεγάλη Παρασκευή από τις 6.00 πμ έως τις 4.00 μμ.

Τη Δευτέρα του Πάσχα οι απαγορεύσεις θα ισχύουν για το ρεύμα εισόδου των οδικών δικτύων Αθήνας και Θεσσαλονίκης, από τις 3.00 μμ έως τις 10.00 μμ και την Τρίτη του Πάσχα από τις 11.00 πμ έως τις 9.00 μμ, ενώ για την Κυριακή του Πάσχα δεν θα ισχύσουν απαγορεύσεις.

Εξαιρούνται της απαγόρευσης κυκλοφορίας τα οχήματα που προσφέρουν οδική βοήθεια (ιδιωτικής και δημόσιας χρήσης), τα φορτηγά αυτοκίνητα των ΕΛΤΑ, τα φορτηγά αυτοκίνητα των εταιρειών διανομής Τύπου, τα φορτηγά αυτοκίνητα που μεταφέρουν ζώντα ζώα, παστεριωμένο γάλα, νωπά ψάρια, κρέας και ευπαθή προϊόντα, εφόσον το ποσοστό του φορτίου των παραπάνω προϊόντων που μεταφέρονται είναι τουλάχιστον το 10% του ωφέλιμου φορτίου.

Επίσης, εξαιρούνται τα φορτηγά αυτοκίνητα μεταφοράς νερού (υδροφόρα) όταν αυτά κινούνται για την αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών.



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης