Δεν παραδίδουν τα πολυιατρεία οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ - Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας

Δεν παραδίδουν τα πολυιατρεία οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ - Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας

- Γεωργιάδης: «Να μην υπάρξει παρέμβαση της αστυνομίας στις καταλήψεις»
- Η διορία για την καταγραφή του υλικού και του εξοπλισμού των πολυιατρείων καθώς και για το σφράγισμά τους εκπνέει σήμερα

Δεν παραδίδουν τα πολυιατρεία οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ - Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας
Πολεμικό κλίμα διαμορφώνεται στον χώρο της Υγείας με τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ να έχουν «οχυρωθεί» από νωρίς το πρωί στα πολυιατρεία του Οργανισμού, αρνούμενοι να παραδώσουν τα κλειδιά των 380 μονάδων υγείας στις Περιφερειακές διευθύνσεις.

Στο πολυιατρείο της Αλεξάνδρας βρίσκεται από το πρωί ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων Γαβριήλ Σακελλαρίδης. 

Ανάλογες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας οργανώνονται και σε άλλα πολυιατρεία στην Αττική και στην επαρχία.

Κλείσιμο
Από την πλευρά του ο κ. Αδωνις Γεωργιάδης έχει ζητήσει να μην εμπλακεί η αστυνομία στις καταλήψεις που πραγματοποιούν από το πρωί οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ σε πολυιατρεία του Οργανισμού. «Έχω ζητήσει να μην υπάρξει καμία παρέμβαση της αστυνομίας» τόνισε στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΙ ο υπουργός Υγείας, διευκρινίζοντας ότι οι πολίτες στις 30 μέρες που θα παραμείνουν τα πολυιατρεία κλειστά -λόγω της μετατροπής τους σε κέντρα υγείας- θα εξυπηρετούνται με τον τρόπο που εξυπηρετούνταν τους τρεις μήνες της απεργίας. Ο Άδωνις Γεωργιάδης είπε ακόμα ότι όσοι γιατροί κλείσουν τα ιατρεία τους και παρουσιαστούν σε έναν μήνα, θα προσκληθούν όλοι στον νέο φορέα, ενώ στα κενά που θα προκύψουν, θα προσληφθούν γιατροί επί συμβάσει.




Γιατροί του ΕΟΠΥΥ Δάφνης - Αγίου Δημητρίου έχουν συγκεντρωθεί έξω από το πολυιατρείο του Οργανισμού, αρνούμενοι να παραδώσουν το κτήριο. Ο Μανώλης Παπαδακάκης, διευθυντής του πολυιατρείου Δάφνης, μίλησε στο protothema.gr, αναφέροντας χαρακτηριστικά:  «Δεν θα παραδώσουμε τα κλειδιά εάν δεν μας στείλουν όλα τα νόμιμα έγγραφα», ενώ σημείωσε ότι γίνεται προσπάθεια ο κόσμος σήμερα να εξυπηρετηθεί εθελοντικά. 

Την ίδια ώρα στο πολυιατρείο της Καλλιθέας, σύμφωνα με πληροφορίες, κατέφθασε νωρίτερα τετραμελής επιτροπή από τη Νομαρχία, ωστόσο οι διαμαρτυρόμενοι δεν τους επέτρεψαν την είσοδο στο κτήριο. Αστυνομικές δυνάμεις δεν υπάρχουν έξω από το κτήριο.

Την ίδια ώρα και στην Κρήτη, «φουντώνει» το μέτωπο των κινητοποιήσεων. Διαβάστε εδώ.

Και στα Χανιά, το πολυιατρείο κλείνει ύστερα από την απόφαση της κυβέρνησης για μετατροπή του ΕΟΠΥΥ σε Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας (ΠΕΔΥ), με αποτέλεσμα να υπάρχουν αντιδράσεις.

Από νωρίς το πρωί, στην είσοδο των γραφείων είχαν συγκεντρωθεί εργαζόμενοι, οι οποίοι ανάρτησαν πανό με το οποίο εξέφραζαν την αντίθεσή τους στο κλείσιμο του ΕΟΠΠΥ.
Όπως υποστήριξε ο διευθυντής του ΕΟΠΥΥ στα Χανιά Σωτήρης Δρούτσος, «από σήμερα οι ασφαλισμένοι δεν θα μπορούν να έχουν από τον Οργανισμό ιατρικές υπηρεσίες ενώ και με το νέο σύστημα υγείας κάποιες ειδικότητες δεν θα υπάρχουν καθώς για να εργαστεί ιατρός στο ΠΕΔΥ, θα πρέπει να κλείσει το ιδιωτικό του ιατρείο και να είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης».

Οι ασφαλισμένοι, για το χρονικό διάστημα που θα απαιτηθεί ώστε να λειτουργήσει ο νέος φορέας, θα πρέπει να απευθύνονται είτε στο νοσοκομείο και τα κέντρα υγείας των Χανίων, είτε σε ιδιώτες γιατρούς. Όπως ξεκαθάρισε πάντως ο κ. Δρούτσος, το φαρμακείο θα είναι ανοιχτό για να εξυπηρετούνται οι πολίτες.

Στη σημερινή κινητοποίηση συμμετείχαν και διοικητικοί υπάλληλοι του ΙΚΑ, οι οποίοι σε ένδειξη συμπαράστασης πραγματοποίησαν από τις 7:30- 10:30 το πρωί στάση εργασίας.

Κινητοποιήσεις έχουμε και στην Ζάκυνθο. Διαμαρτυρία μπροστά από το υποκατάστημα του ΙΚΑ στη Ζάκυνθο, πραγματοποιούν εργαζόμενοι και γιατροί του ιδρύματος, μετά την απόφαση για κλείσιμο του πολυιατρείου του ΕΟΠΥΥ.
 
Η διορία που έχει δώσει εντολή η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ για την καταγραφή του υλικού και του εξοπλισμού των Πολυιατρείων καθώς και για το σφράγισμά τους εκπνέει σήμερα, ενώ σύμφωνα με τον σχεδιασμό της κυβέρνησης τα Πολυιατρεία θα ανοίξουν έπειτα από έναν μήνα ως Κέντρα Υγείας Αστικού Τύπου για όλους τους πολίτες.



Άμεση ήταν η αντίδραση του υπουργού Υγείας στις αντιδράσεις των γιατρών  - η Ομοσπονδία τους, ΠΟΣΕΥΠ ΕΟΠΥΥ, απέστειλε την περασμένη Παρασκευή εξώδικο στον ΕΟΠΥΥ χαρακτηρίζοντας « παράνομη την ενέργεια του προέδρου του ΕΟΠΥΥ να προβεί επειγόντως σε βίαιη σφράγιση όλων των Μονάδων, πριν καν δημοσιευθεί ο νόμος» και κάλεσε το προσωπικό και τους δημότες να παρίστανται στα Πολυιατρεία για να αποτρέψουν το κλείσιμό τους.
«Όσοι κρατήσουν Πολυιατρεία, ας γνωρίζουν ότι αναλαμβάνουν την ευθύνη της φύλαξης. Κάθε ζημία θα τους καταλογίζεται μέσω των ΔΟΥ τους» έγραψε στον λογαριασμό του στο twitter  ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης, το βράδυ της Κυριακής, παρότι άρτι αφιχθείς από τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ όπου είχε προσκληθεί να δώσει διαλέξεις, στέλνοντας σαφές μήνυμα σε όλους όσοι περιφρουρούν τα Πολυιατρεία.



Κλοιός αλληλεγγύης και αντίστασης από τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο

Σε «κλοιό αλληλεγγύης και αντίστασης»  γύρω από τις μονάδες του ΕΟΠΥΥ σε όλη τη χώρα κάλεσε τους ιατρούς, τους ασφαλισμένους, τους ανασφάλιστους και τους κοινωνικούς φορείς ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) «προκειμένου να ανατραπεί η προσπάθεια της διοίκησης του ΕΟΠΥΥ και του υπουργείου Υγείας να σφραγισθεί οριστικά η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας» όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΙΣ, κ. Μιχάλης Βλασταράκος στη διάρκεια της τακτικής γενικής συνέλευσης του ΠΙΣ που πραγματοποιήθηκε χθες στην Αθήνα.

Σύμφωνα με την Ομοσπονδία των γιατρών του ΕΟΠΥΥ, η διοίκηση του Οργανισμού δεν μπορεί να ζητεί παράδοση των κτιρίων, καθώς δεν ισχύει ακόμη ο νόμος για την κατάργηση των πολυϊατρείων και την ένταξή τους στο ΕΣΥ.



Μεταβατικό διάστημα δύο μηνών για ΕΟΠΥΥ και πολίτες

Σημειώνεται ότι το σχετικό νομοσχέδιο ψηφίστηκε  στη Βουλή την περασμένη Τετάρτη, αλλά ως την Παρασκευή που η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ ζήτησε το σφράγισμα των Πολυιατρείων δεν είχε δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Αυτό αναμένεται να γίνει την Τετάρτη.
Με την επικείμενη δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως του νόµου για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, όλο το προσωπικό των μονάδων τίθεται αυτόµατα σε διαθεσιμότητα-κινητικότητα ενός μήνα ενώ για ορισμένες κατηγορίες προσωπικού όπως πολύτεκνοι, ανάπηροι κ.ά. n διαδικασία θα είναι 15 ημέρες. Τα πολυιατρεία εκτιμάται ότι θα είναι πλήρως λειτουργικά σε περίπου δύο μήνες, καθώς θα χρειαστεί να γίνουν προσλήψεις επικουρικών γιατρών σε αντικατάσταση των γιατρών του ΕΟΠΥΥ που θα αποχωρήσουν επιλέγοντας τα ιδιωτικά τους ιατρεία και όχι την πλήρη και αποκλειστική απασχόληση εντός του νέου φορέα.








Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης