Κύπρος: Άναψε η φλόγα στο οικόπεδο 12

Κύπρος: Άναψε η φλόγα στο οικόπεδο 12

Ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία το πρώτο τεστ παραγωγής – Το φυσικό αέριο βγήκε στην επιφάνεια χωρίς προβλήματα

Σύλληψη Σλοβένου χάκερ!
Κύπρος: Άναψε η φλόγα στο οικόπεδο 12
Η φλόγα στο οικόπεδο 12 της κυπριακής ΑΟΖ άναψε νωρίς το μεσημέρι, όπως μεταδίδει το sigmalive.com, μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του πρώτου τεστ παραγωγής που ξεκίνησε το πρωί της Τετάρτης.

Όπως αναφέρει το site, το φυσικό αέριο βγήκε στην επιφάνεια χωρίς προβλήματα, ενεργοποιήθηκαν με επιτυχία οι βαλβίδες και οι τεχνικοί θα αναμένουν τη σταθεροποίηση της πίεσης, δηλαδή να γεμίσει η σωλήνα με φυσικό αέριο και ακολούθως θα γίνουν όλες οι απαιτούμενες μετρήσεις που θα καταδείξουν την ποιότητα του αερίου. Η παραγωγική δοκιμή θα διαρκέσει  περίπου πέντε μέρες και ακολούθως η πλατφόρμα γεώτρησης ENSCO 5006 θα ξεκινήσει τις εργασίες σφράγισης και αναχώρησης της από την περιοχή.

Παράλληλα, υπό το φως των όσων ακούγονται περί δεύτερης επιβεβαιωτικής γεώτρησης, ο κ. Έλληνας υπενθύμισε πως όταν ο Εκτελεστικός Πρόεδρος της Noble Τσαρλς Ντέιβιντσον είχε ανακοινώσει την διενέργεια της επιβεβαιωτικής γεώτρησης στο τεμάχιο 12 (Μάιος 2012, OTC Huston) είχε πει πως υπάρχει 25% πιθανότητα να απαιτηθεί και δεύτερη επιβεβαιωτική γεώτρηση.

Όπως εξήγησε ο κ. Έλληνας, οι λόγοι που υπάρχει πιθανότητα δεύτερης γεώτρησης είναι τεχνικοί. Ειδικότερα, πρόκειται για την πολύ μεγάλη έκταση του κοιτάσματος, το οποίο είναι εμβαδού 40 τετραγωνικών μιλίων, (μεγαλύτερο από το ισραηλινό Ταμάρ) και λόγω της ύπαρξης ρηγμάτων που διαχωρίζουν το κοίτασμα.

«Το πρωί άναψε η φλόγα επειδή έλεγχαν το σύστημα, είχαν φέρει το φυσικό αέριο πάνω, το άφησαν ελεύθερο, έπρεπε να το κάψουν και έτσι άναψε. Μετά θα σβήσει διότι θα κάνουν το τεστ πίεσης που παίρνει αρκετές ώρες και έτσι κατά τη διάρκεια αυτού του τεστ δεν αφήνουν φυσικό αέριο στην ατμόσφαιρα και ούτε ο καθεξής». 
Κλείσιμο

Διευκρίνισε, επίσης, ότι το πολυσυζητημένο άναμμα της φλόγας γίνεται καθαρά για λόγους ασφαλείας, ενώ η φλόγα θα ανάβει ή θα σβήνει αναλόγως τους είδους του τεστ που θα γίνεται.  Ο κ. Έλληνας σημείωσε ότι το άναμμα της φλόγας δεν σημαίνει την ολοκλήρωση του τεστ, αφού όπως είπε κάτι τέτοιο θα πάρει αρκετές μέρες ακόμα. Σε ορισμένα τεστ, όπως εξήγησε, κλείνουν τις βαλβίδες και αφήνουν το φυσικό αέριο μέσα στον σωλήνα  και όχι στην ατμόσφαιρα, επομένως σβήνει η φλόγα. Άλλα τεστ όπως το τεστ ροής απαιτεί να τρέχει φυσικό αέριο συνέχεια στην ατμόσφαιρα, επομένως θα ανάβει η φλόγα συνέχεια και ούτω ο καθεξής.  

Όπως είπε το τεστ θα διαρκέσει περίπου πέντε μέρες. Μέχρι την επόμενη εβδομάδα θα έχουν τελειώσει το τεστ και μετά θα γίνουν αναλύσεις ώστε να υπάρχουν τα αποτελέσματα πριν από τις αρχές του άλλου μηνός.

Τέλος, ο Πρόεδρος της ΚΡΕΤΥΚ αναφέρθηκε και στα όσα λέγονται περί της ποσότητας του κοιτάσματος, υπενθυμίζοντας πως η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων μετά το πέρας της ερευνητικής γεώτρησης στα τέλη του 2011 μιλούσε για 25% πιθανότητα η ποσότητα του κοιτάσματος να είναι 8 tcf, 50% να είναι 7 tcf και 75% να είναι 5 tcf.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης