Ελεγχομένη έκρηξη φακέλου-βόμβας στα δικαστήρια

Ελεγχομένη έκρηξη φακέλου-βόμβας στα δικαστήρια

Είχε σημείωμα για τον Κώστα Σακκά - Τα σενάρια της αστυνομίας για τους αποστολείς

Ελεγχομένη έκρηξη φακέλου-βόμβας στα δικαστήρια
Ελεγχόμενη έκρηξη σε παγιδευμένο με εκρηκτικά φάκελο πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι, λίγο μετά τις 14.00, στην Εισαγγελία Πρωτοδικών, στο κτήριο 6 της πρώην σχολής Ευελπίδων. 

Ο φάκελος προοριζόταν για την πρόεδρο του τριμελούς συμβουλίου διοικήσεως του Πρωτοδικείου Αθηνών, Μαρία Γεωργία Τσάμη, ενώ είχε ως αποστολέα τον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών. Ο υπάλληλος που παρέλαβε τον φάκελο, υποψιάστηκε ότι υπήρχε κάτι περίεργο μέσα, γιατί η περιγραφή του φακέλου ταίριαζε με τις οδηγίες που είχε δώσει η αντιτρομοκρατική σε πιθανούς στόχους μετά το «τρομοδέμα» που είχε σταλεί στα ΕΛΤΑ Κρυονερίου, με παραλήπτη τον πρώην διοικητή της Αντιτρομοκρατικής, Δημήτρη Χοριανόπουλο.  Πριν ανοίξει ολόκληρο τον φάκελο είδε ότι μέσα είχε ένα καλώδιο και αμέσως κάλεσε την αστυνομία. 

Στο σημείο έσπευσε κλιμάκιο του Τμήματος Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών, διαπίστωσε ότι ο φάκελος ήταν παγιδευμένος και έκανε ελεγχόμενη έκρηξη. 

Η συνδεσμολογία του μηχανισμού είναι κλειστή, κάτι που ταιριάζει με τη μεθοδολογία που χρησιμοποιούν οι «πυρήνες της φωτιάς», ενώ αποτελούνταν από μπαταρία, καλώδια, διακόπτη πυροδότησης και για εκρηκτική ύλη περιείχε μικροποσότητα πυρίτιδας.

Ο εκρηκτικός μηχανισμός ήταν κολλημένος πάνω σε χαρτόνι στο οποίο ήταν τυπωμένη η φράση «Λευτεριά στον Κώστα Σακκά». Επίσης βρέθηκε σημείωμα, το οποίο αναφερόταν στον κατηγορούμενο ως μέλος των «πυρήνων της φωτιάς» και συγκεκριμένα για τις συνθήκες κράτησής του και τη μη αποφυλάκισή του. Σύμφωνα με την αστυνομία η επιστολή έχει συνταχθεί σε παλαιότερη χρονολογία, αλλά η ημερομηνία δεν είναι ευδιάκριτη.
Κλείσιμο

Οι αστυνομικοί υποθέτουν ότι το «τρομοδέμα» συνδέεται με τους δύο συλληφθέντες της Θεσσαλονίκης, στους οποίους αποδίδεται η αποστολή παγιδευμένου πακέτου στον πρώην διοικητή της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, Δημήτρη Χωριανόπουλο, το οποίο δεν έφθασε ποτέ στον παραλήπτη του, καθώς ανεφλέγη στο κέντρο διανομής των ΕΛΤΑ στο Κρυονέρι στις 3 Ιουλίου, η βομβιστική επίθεση στο αυτοκίνητο της διευθύντριας των φυλακών Κορυδαλλού στις 7 Ιουνίου, και η συμμετοχή στην ανατίναξη του αυτοκινήτου σωφρονιστικού υπαλλήλου των φυλακών Ναυπλίου, στο Άργος στις 12 Ιουνίου.

Για την υπόθεση διενεργεί προανάκριση η Διεύθυνση Αντιμετώπισης Ειδικών Εγκλημάτων Βίας.


Χ. Αθανασίου: «Οι Έλληνες δικαστικοί λειτουργοί έχουν αποδείξει ότι δεν πτοούνται»

«Οι Έλληνες δικαστικοί λειτουργοί έχουν αποδείξει ότι δεν πτοούνται» δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χαράλαμπος Αθανασίου, με αφορμή την αποστολή φακέλου, ο οποίος περιείχε εκρηκτικό μηχανισμό, με παραλήπτη την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, που στεγάζεται στο Πρωτοδικείο Αθηνών.

 Η δήλωση του υπουργού Δικαιοσύνης έχει ως εξής: «Οι Έλληνες δικαστικοί λειτουργοί έχουν αποδείξει ότι δεν πτοούνται από εκδηλώσεις βίας εναντίον τους, απ’ όπου και αν προέρχονται. Θα συνεχίσουν δε να είναι προσηλωμένοι στα καθήκοντα τους, προασπιζόμενοι τους δημοκρατικούς θεσμούς και τα δίκαια των πολιτών. Η κοινωνία οφείλει να καταδικάζει τέτοιες ενέργειες και να εκδηλώνει την πίστη της στους θεσμούς και τις ανθρώπινες αξίες».


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης