Υπ. Δικαιοσύνης: Με σεβασμό στην επετηρίδα η επιλογή προέδρων στα ανώτατα δικαστήρια

Υπ. Δικαιοσύνης: Με σεβασμό στην επετηρίδα η επιλογή προέδρων στα ανώτατα δικαστήρια

Στόχος του υπουργείου η διαδικασία να έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος Ιουλίου - O κατάλογος έχει σταλεί στη Βουλή για να τεθεί υπ'  όψη της διάσκεψης των προέδρων

Υπ. Δικαιοσύνης: Με σεβασμό στην επετηρίδα η επιλογή προέδρων στα ανώτατα δικαστήρια
Με σεβασμό στην επετηρίδα (αρχαιότητα) θα καλυφθούν από τον υπουργό Δικαιοσύνης Χαρ. Αθανασίου οι κενές θέσεις των προέδρων και αντιπροέδρων στα ανώτατα δικαστήρια της χώρας, ενώ ήδη έχει διαβιβαστεί, μέσω του υπουργικού συμβουλίου, στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής ο κατάλογος με τα ονόματα των υποψηφίων. Πάντως, από την πλευρά του υπουργείου Δικαιοσύνης, γίνεται προσπάθεια, η όλη διαδικασία να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του μήνα.

Ειδικότερα, μέσα από τη διαδικασία της διάσκεψης των 22 προέδρων της Βουλής θα υλοποιηθεί η επιλογή των δικαστών που θα καλύψουν τις κενές θέσεις των προέδρων του Συμβουλίου της Επικρατείας, του Αρείου Πάγου, της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου και του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, καθώς και πέντε θέσεων αντιπροέδρων του Αρείου Πάγου, όπως και της κενής θέσης αντιπροέδρου που θα δημιουργηθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας, μετά την τοποθέτηση του νέου προέδρου του.

Στην απόφαση αυτή κατέληξε ο υπουργός Δικαιοσύνης εφαρμόζοντας πιστά τον «νόμο Καστανίδη», με τον οποίο άλλαξε ο τρόπος επιλογής των ηγεσιών των ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας.

Κλείσιμο
Ο κατάλογος με τα ονόματα των υποψηφίων προς προαγωγή δικαστών διαβιβάστηκε, με τον χαρακτήρα του επειγόντως, από τον κ. Αθανασίου στο υπουργικό συμβούλιο και αυτό με τη σειρά του τον διαβίβασε στον πρόεδρο του Κοινοβουλίου Ε. Μειμαράκη, προκειμένου ο τελευταίος να συγκαλέσει άμεσα τη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής για το ζήτημα των προαγωγών.

Υπενθυμίζεται ότι έχουν αποχωρήσει λόγω συμπλήρωσης του ανωτάτου ορίου ηλικίας:

  • ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Κ.Μενουδάκος,
  • η πρώτη γυναίκα πρόεδρος του Αρείου Πάγου Ρένα Ασημακοπούλου,
  • ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ι. Τέντες (ο οποίος παραιτήθηκε στις 30.5.2013 για να αναλάβει εθνικός συντονιστής των Αρχών κατά της διαφθοράς),
  • ο πρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (ΝΣΚ) Φ. Γεωργακόπουλος και
  • πέντε αντιπρόεδροι του Αρείου Πάγου.

Παράλληλα, στο Συμβούλιο της Επικρατείας μετά την κάλυψη της θέσης του προέδρου του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, θα δημιουργηθεί μια κενή θέση αντιπροέδρου, η οποία θα καλυφθεί και αυτή από το υπουργικό συμβούλιο.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης