Ολοκληρώθηκε η συζήτηση στο ΣτΕ για την ΕΡΤ

Ολοκληρώθηκε η συζήτηση στο ΣτΕ για την ΕΡΤ

Σήμερα το βράδυ (23:00) η απόφαση -  Κατά τη διάρκεια της ακρόασης των δύο πλευρών ( ΠΟΣΠΕΡΤ και Δημόσιο) τα μέλη της επιτροπής αναστολών της Ολομέλεια του ΣτΕ υπέβαλαν πληθώρα ερωτήσεων στους εκπροσώπους του Δημοσίου


Ολοκληρώθηκε η συζήτηση στο ΣτΕ για την ΕΡΤ
Ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 8 το απόγευμα η ακρόαση ενώπιον της Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας του Ελληνικού Δημοσίου και της ΠΟΣΠΕΡΤ, η οποία ζητά να ανασταλεί και η υπουργική απόφαση για το κλείσιμο της ΕΡΤ.

Σύμφωνα με πληροφορίες κατά τη διάρκεια της ακρόασης των δύο πλευρών ( ΠΟΣΠΕΡΤ και Δημόσιο) τα μέλη της επιτροπής αναστολών της Ολομέλεια του ΣτΕ υπέβαλαν πληθώρα ερωτήσεων στους εκπροσώπους του Δημοσίου, ενώ τους ρώτησαν για το πότε θα υλοποιηθεί η προσωρινή διαταγή που έλαβε την περασμένη Δευτέρα ο πρόεδρος του ΣτΕ κ Κ. Μενουδάκος

Κατά  τις πληροφορίες η πλευρά του Δημοσίου φέρεται να τόνισε στα μέλη της επιτροπή αναστολών της Ολομέλεια του ΣτΕ ότι υπάρχει ήδη συμμόρφωση με την προσωρινή διαταγή καθώς όπως φέρονται να είπαν το «μαύρο» που έπεσε στη συχνότητα του ΕΡΤ αντικαταστάθηκε με μπάρα. Ακόμα κατά τις πληροφορίες ερώτηση τέθηκε από τα μέλη της επιτροπής αναστολών και για το θέμα των εργαζομένων στην ΕΡΤ.

Οι εκπρόσωπο του Δημοσίου φέρεται να απάντησαν ότι πρόκειται για ένα πολύπλοκο ζήτημα που χρειάζεται χρόνος για να εξεταστεί.


Κλείσιμο
Υπενθυμίζεται ότι από το απόγευμα της Πέμπτης και συγκεκριμένα από τις 18.00 εξεταζόταν η αίτηση που κατέθεσε η ΠΟΣΠΕΡΤ ζητώντας την αναστολή της από 11.6.2013 απόφασης του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και του υφυπουργού στον πρωθυπουργό Σίμο Κεδίκογλου με την οποία έκλεισε η ΕΡΤ. Η αίτηση εξετάστηκε από την επιτροπή αναστολών της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) σε συνεδρίασή της κεκλεισμένων των θυρών. Πρόεδρος της επιτροπής αναστολών ήταν  ο πρόεδρος του ΣτΕ Κ. Μενουδάκος και εισηγητής ο σύμβουλος Επικρατείας Κ. Κουσούλης, ενώ τα άλλα τρία μέλη είναι σύμβουλοι Επικρατείας.

Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας είναι πολύ πιθανόν να δημοσιευθεί την ερχόμενη Παρασκευή, ή το αργότερο στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας.


Κατά πληροφορίες, οι νομικοί σύμβουλοι της ΠΟΣΠΕΡΤ στήριξαν την επιχειρηματολογία τους σε τρεις πυλώνες:

1. Θεωρούν ότι με τις ομαδικές απολύσεις 2.656 εργαζομένων της ΕΡΤ παραβιάζεται η ευρωπαϊκή νομοθεσία

2. Τονίζουν ότι, μετά την προσωρινή διαταγή που εξέδωσε ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, αρμόδιος για θέματα λειτουργίας και συνέχισης ραδιοτηλεοπτικών προγραμμάτων είναι ο διαχειριστής της ΕΡΤ, Γκίκας Μάναλης και όχι οι υπουργοί Οικονομικών και Επικρατείας. Υποστηρίζουν ακόμη ότι ο κ. Μάναλης ορίστηκε διαχειριστής με υπουργική απόφαση που δημοσιεύθηκε χθες.

3. Επικαλούνται νομοθεσία του 2005 σύμφωνα με την οποία για να καταργηθεί μια ΔΕΚΟ χρειάζεται η υπογραφή του αρμόδιου υπουργού Εσωτερικών (σήμερα τις αρμοδιότητες αυτές έχει αναλάβει ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης ο οποίος σύμφωνα με την ΠΟΣΠΕΡΤ θα έπρεπε να έχει υπογράψει το κλείσιμο της ΕΡΤ).

Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι οι δικηγόροι της ΠΟΣΠΕΡΤ προσκόμισαν στην επιστροπή αναστολών, επιστολή του Μίκη Θεοδωράκη, με την οποία απήυθυνε  έκκληση για διάσωση των μουσικών συνόλων της ΕΡΤ, αλλά και του πολιτισμού γενικότερα.  Συγκεκριμένα η επιστολή ανέφερε :

«Δεν μπορώ να διανοηθώ ότι σε ηλικία 88 ετών θα έπρεπε να υποστηρίζω το αυτονόητο: ότι δηλαδη ο ρόλος της τέχνης είναι τόσο σημαντικός για την ύπαρξη ενός έθνους» αναφέρει στην επιστολή-παρέμβασή του ο Μίκης Θεοδωράκης.

Υπογραμμίζει ακόμη ότι υπήρξε και ο ίδιος διευθυντής των Μουσικών Συνόλων και επισημαίνει ότι η κατάργηση της Ορχήστρας, μαζί με το κλείσιμο της ΕΡΤ, έρχεται 19 χρόνια μετά το θάνατο του Μάνου Χατζιδάκι ο οποίος ήταν ο ιδρυτής των Μουσικών Συνόλων.

Η αίτηση αναστολής είναι το δεύτερο ένδικο μέσο που έχει καταθέσει η ΠΟΣΠΕΡΤ στο ΣτΕ. Το πρώτο ήταν το αίτημα για έκδοση προσωρινής διαταγής, η οποία και εκδόθηκε από τον πρόεδρο του ΣτΕ την περασμένη Δευτέρα. Με αυτή, ο κ. Μενουδάκος διάταξε την επαναλειτουργία της κρατικής τηλεόρασης μέχρι την σύσταση του νέου φορέα που θα «διαδεχθεί» -σύμφωνα με την κυβέρνηση- την ΕΡΤ.


Η απόφαση που θα ληφθεί θα είναι σε ισχύ μέχρι να εκδοθεί από το ΣτΕ η απόφαση επί της αίτησης ακύρωσης που έχει καταθέσει η ΠΟΣΠΕΡΤ. Με την τρίτη αυτή αίτηση η ΠΟΣΠΕΡΤ ζητεί την «εξαφάνιση» της υπουργικής απόφασης που επέτρεψε το κλείσιμο της ΕΡΤ. Κατά τη συζήτηση της αίτησης ακύρωσης, που έχει προσδιορστεί για τον επόμενο Σεπτέμβριο, το ΣτΕ θα μπει στην ουσία της υπόθεσης και με την απόφαση που θα εκδώσει θα κρίνει οριστικά την τύχη της ΕΡΤ.




Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης