Πέθανε ο Andrew A. Athens

Πέθανε ο Andrew A. Athens

Ο Ελληνοαμερικανός επιχειρηματίας διετέλεσε πρόεδρος του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού

Πέθανε ο Andrew A. Athens
Ο Andrew A. Athens πέθανε σήμερα σε ηλικία 91 ετών στο Σικάγο των Ηνωμένων Πολιτειών μετά από ασθένεια που τον ταλαιπωρούσε για χρόνια. Ο Ανδρέας Αθανασούλας μέχρι και τις τελευταίες ημέρες της ζωής του ήταν δραστήριος.

Ο Ελληνοαμερικανός επιχειρηματίας διετέλεσε πρόεδρος του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ) από την ίδρυσή του το 1995 μέχρι το Δεκέμβριο του 2006, όταν η 6η Παγκόσμια Συνέλευση τον ανακήρυξε ομόφωνα Επίτιμο Πρόεδρο.

Ποιος ήταν ο Ανδρέας Αθανασούλας
Κλείσιμο
Γεννήθηκε το 1922 στο Σικάγο των ΗΠΑ από γονείς Έλληνες μετανάστες. Ο πατέρας του ονομαζόταν Αριστείδης Αθανασούλας. Ηταν παντρεμένος με τη Λουίζ, την οποία γνώρισε κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Έχει ένα γιο και μία κόρη, όπως και τέσσερα εγγόνια. Πολέμησε κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο ως λοχαγός του στρατού των ΗΠΑ, στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή. Το 1950 ίδρυσε την Metron Steel Corporation, μια πετυχημένη βιομηχανική μονάδα χαλυβουργίας.

Παράλληλα με την επιχειρηματική του δράση ασχολήθηκε με τα κοινά της ομογένειας σε ποικίλες οργανώσεις. Μεταξύ άλλων ίδρυσε το Ηνωμένο Ελληνοαμερικανικό Κογκρέσο (United Hellenic-American Congress- UHAC), οργάνωση της οποίας προεδρεύει μέχρι σήμερα. Επίσης, είναι συνιδρυτής της Συντονιστικής Επιτροπής Εθνικών Θεμάτων με έδρα την Ουάσιγκτον.

Υπήρξε ιδρυτής και πρώτος πρόεδρος της οργάνωσης "Ηγεσία των 100" (Leadership 100) από το 1986 ως το 1996. Επίσης, έχει διετέλεσει πρόεδρος των οργανισμών:
• Διεθνής Ορθόδοξη Χριστιανική Φιλανθρωπική Οργάνωση (ΙΟСС).
• Συμβούλιο της Αρχιεπισκοπής της Ελληνικής Ορθοδόξου Εκκλησίας Β. & Ν. Αμερικής (1974-1995).
• Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο (Hellenic-American Chamber of Commerce), (1991-1997).

Παράλληλα με την επιχειρηματική του δράση ασχολήθηκε με τα κοινά της ομογένειας σε ποικίλες οργανώσεις. Μεταξύ άλλων ίδρυσε το Ηνωμένο Ελληνοαμερικανικό Κογκρέσο (United Hellenic-American Congress- UHAC), οργάνωση της οποίας προεδρεύει μέχρι σήμερα. Επίσης, είναι συνιδρυτής της Συντονιστικής Επιτροπής Εθνικών Θεμάτων με έδρα την Ουάσιγκτον.

Υπήρξε ιδρυτής και πρώτος πρόεδρος της οργάνωσης "Ηγεσία των 100" (Leadership 100) από το 1986 ως το 1996. Επίσης, έχει διετέλεσει πρόεδρος των οργανισμών:
• Διεθνής Ορθόδοξη Χριστιανική Φιλανθρωπική Οργάνωση (ΙΟСС).
• Συμβούλιο της Αρχιεπισκοπής της Ελληνικής Ορθοδόξου Εκκλησίας Β. & Ν. Αμερικής (1974-1995).
• Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο (Hellenic-American Chamber of Commerce), (1991-1997).

Οι σημαντικότερες διακρίσεις του είναι:
• Χρυσός Σταυρός του Τάγματος του Φοίνικα, της Ελλάδος (1977).
• Βραβείο Ellis Island (1977).
• Μέγας Σταυρός της Τάξης της Τιμής της Κυπριακής Δημοκρατίας (1997)
• Τιμητικό Μετάλλιο του Αμερικανικού Κογκρέσου (1993)
• Ανώτατο μετάλλιο της Δημοκρατίας της Γεωργίας (2001)
• Μετάλλιο του Κοινοβουλίου της Δημοκρατίας της Ουκρανίας (2003)
• Ιππότης της Τάξης του Θρόνου του Βελγίου (1979)
• Άρχων της Μεγάλης Εκκλησίας του Χριστού, του Οικουμενικού Πατριαρχείου
• Ταξίαρχος των Ιπποτών του Πανάγιου Τάφου
• Βραβείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων «Αθηναγόρας»
• Χρυσός Σταυρός της Θεολογικής Σχολής του Τίμιου Σταυρού της Αρχιεπισκοπής Αμερικής.
• Χρυσό Μετάλλιο του Αγίου Βαρνάβα της Εκκλησίας της Κύπρου (1979).

Σαμαράς: Ο Ελληνισμός θρηνεί έναν πολύ μεγάλο Έλληνα
Η ελληνοαμερικανική κοινότητα και ο  απανταχού  Ελληνισμός θρηνεί έναν πολύ μεγάλο Έλληνα, τον Άντριου  Άθενς που έφυγε από τη ζωή πλήρης ημερών και εμπειριών, σε ηλικία 91 ετών, στην πόλη του, στο Σικάγο. Ο Άντριου  Άθενς αφιέρωσε τη ζωή του στη μαχητική υπεράσπιση του Οικουμενικού Ελληνισμού και πρωτοστάτησε στους αγώνες για τα δικαιώματα των Ελλήνων, για την Ελλάδα, την Κύπρο και για το όνομα της Μακεδονίας. Παράλληλα ενίσχυσε το Οικουμενικό Πατριαρχείο σε δύσκολους καιρούς. Σε κάθε Εθνικό αγώνα έδινε πάντα πρώτος το παρών. Ταυτίστηκε με την προσπάθεια οργάνωσης και συντονισμού του απανταχού Ελληνισμού και έφερε τον τίτλο του επίτιμου προέδρου του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού(ΣΑΕ). Είναι απολύτως ενδεικτικό των αγώνων που έδωσε ο Άντριου Άθενς  για την προάσπιση των δικαίων του Ελληνισμού  ότι αμέσως μετά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974, πρωτοστάτησε στη δημιουργία του Ελληνικού Λόμπι στην Ουάσιγκτον με άλλα στελέχη της Ομογένειας.
Εκ  μέρους όλων των Ελλήνων εκφράζουμε τα θερμότερα συλλυπητήριά μας στην οικογένειά του.

Αβραμόπουλος: Προσωπικότητα που ένωνε ο Άντριου Άθενς
Τα θερμά του συλλυπητήρια για τον θάνατο του Άντριου Άθενς εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Αβραμόπουλος. «Εκφράζω τη βαθειά μου λύπη για την απώλεια του Άντριου Άθενς, ηγετικής μορφής του Οικουμενικού Ελληνισμού, που αφιέρωσε ολόκληρη τη ζωή του στην υπηρεσία της πατρίδας, συμβάλλοντας με το κύρος και την προσωπικότητά του στην προβολή και την προώθηση των εθνικών μας θεμάτων. Προσωπικότητα που ένωνε, ο Άντριου Άθενς αγωνίσθηκε, ως Πρόεδρος του ΣΑΕ, να δώσει δύναμη στους απανταχού Έλληνες, αφήνοντας πίσω του ένα σημαντικότατο εθνικό και κοινωνικό έργο. Τον αποχαιρετούμε με τιμή, σεβασμό και αναγνώριση της διαχρονικής προσφοράς του. Στην οικογένειά του εκφράζουμε θερμά συλλυπητήρια».

Δημήτρης Δόλλης: Ένας μεγάλος Έλληνας της Διασποράς μας «άφησε»
"Ένας μεγάλος Έλληνας της Διασποράς μας «άφησε» σήμερα το πρωί. Ο αγαπητός Ανδρέας Αθανασούλας, ή όπως ήταν γνωστός σε όλους μας Άντι Άθενς, παιδί Ελλήνων μεταναστών, γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Σικάγο. Υπηρέτησε με το βαθμό του λοχαγού στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και εξελίχθηκε σε έναν από τους μεγαλύτερους μεγιστάνες της χαλυβουργίας στην Αμερική. Ήταν γνωστός για τη γενναιοδωρία και τη φιλανθρωπία που τον διέκρινε, αλλά και για τις υπηρεσίες του στην Ομογένεια της Αμερικής. Ο Άντι Άθενς ήταν από τους λίγους συνομιλητές όλων των Αμερικανών Προέδρων, από τον Αϊζενχάουερ έως τον Μπάρακ Ομπάμα.Για εμάς, τους Έλληνες της Διασποράς, ήταν ο «πατέρας» του Απόδημου Ελληνισμού. Ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο, οργάνωσε των Ελληνισμό ως Πρόεδρος του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού και κατέστησε τον Έλληνα της Διασποράς παγκόσμιο παράδειγμα. Έστησε τα Ιατρικά Κέντρα σε χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, ενώ βοήθησε να γίνει η Θεσσαλονίκη πρωτεύουσα του Απόδημου Ελληνισμού. Θα μας λείψει. Είναι αναντικατάστατος. Στη σύζυγό του Λουίζ, στα παιδιά και στα εγγόνια του, θερμά συλλυπητήρια απ΄ όλους του Έλληνες και εμού προσωπικά", δήλωσε ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για θέματα Απόδημου Ελληνισμού, Δημήτρης Δόλλης.

Π. Σκανδαλάκης:  Δυσαναπλήρωτο το κενό που αφήνει πίσω του
Δήλωση του πρώην υφυπουργού Εξωτερικών, αρμόδιου για θέματα Απόδημου Ελληνισμού, καθηγητή Παναγιώτη Σκανδαλάκη: “Ενας μεγάλος Έλληνας, ένα άξιο τέκνο της Πατρίδας, έφυγε από τη ζωή αφήνοντας δυσαναπλήρωτο κενό πίσω του. Ο Άντριου Άθενς υπήρξε ένας ανιδιοτελής Έλληνας, που αγωνίστηκε για τον Οικουμενικό Ελληνισμό ως πρώτος πρόεδρος του ΣΑΕ, και ως σημαντικός παράγοντας της ελληνικής ομογένειας στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το έργο του όλα αυτά τα χρόνια, ταυτίστηκε με την προσπάθεια οργάνωσης και συντονισμού του απανταχού Ελληνισμού. Κατά τη διάρκεια της πολύχρονης δράσης του, αγωνίστηκε για να υλοποιήσει το όνειρό του, που ήταν να παραμείνει ο Ελληνισμός ενωμένος για την στήριξη και την ανόρθωση της Ελλάδας. Κατά τη διάρκεια της πολύχρονης εμπλοκής του με τον Απόδημο Ελληνισμό, ο Άντριου Αθενς, έδωσε σκληρούς αγώνες για την προβολή των ελληνικών ζητημάτων, για την Ορθοδοξία και τα δικαιώματα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, του Κυπριακού, του θέματος της ονομασίας της πΓΔΜ και των τουρκικών απειλών στο Αιγαίο. Είχα το προνόμιο να συνεργαστώ μαζί του τόσο ως αρμόδιος Υπουργός για τον Απόδημο Ελληνισμό, όσο και ως Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού της ΝΔ. Θα τον θυμόμαστε πάντα με αγάπη, για την ανιδιοτέλειά του, τον πατριωτισμό του, και την άδολη αγάπη για κάθε τι Ελληνικό. Εκφράζουμε τα θερμότερα συλλυπητήρια στους οικείους του. Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάσει".

πηγή: wikipedia

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης