Fitch: Υπό προϋποθέσεις τα μέτρα για το χρέος και «υβριδική έξoδος» με στενή εποπτεία

Fitch: Υπό προϋποθέσεις τα μέτρα για το χρέος και «υβριδική έξoδος» με στενή εποπτεία

Ο οίκος αξιολόγησης περιμένει ελάφρυνση του χρέους που θα συνοδεύεται με στενή εποπτεία και την εφαρμογή μέτρων που έχει ήδη συμφωνήσει η ελληνική κυβέρνηση για μετά το 2018, ήτοι μείωση συντάξεων και μείωση αφορολόγητου ορίου

Fitch: Υπό προϋποθέσεις τα μέτρα για το χρέος και «υβριδική έξoδος» με στενή εποπτεία
Eλάφρυνση του χρέους που κατέχει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM), υπό προϋποθέσεις και μια «υβριδική έξοδο» της Ελλάδας από το Μνημόνιο τον Αύγουστο του 2018, προβλέπει ο οίκος αξιολόγησης Fitch, ο οποίος προχώρησε σε αναβάθμιση του αξιόχρεου της ελληνικής οικονομίας από -Β σε Β.
.

Σύμφωνα με την έκθεσή του για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, ο οίκος αξιολόγησης περιμένει ελάφρυνση του χρέους που θα συνοδεύεται όμως με στενή εποπτεία και την εφαρμογή μέτρων που έχει ήδη συμφωνήσει η ελληνική κυβέρνηση για μετά το 2018, ήτοι μείωση συντάξεων και μείωση αφορολόγητου ορίου. 


Αναφορικά με την αναβάθμιση  της ελληνικής οικονομίας από τον Fitch, το υπουργείο Οικονομικών σημειώνει ότι «οι συνεχείς αναβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας αποτελούν ισχυρή ένδειξη της σταθερά ανοδικής πορείας της και της διαρκούς ανάκτησης της εμπιστοσύνης των επενδυτών. Απόδειξη αυτού και η πρόσφατη επιτυχημένη έξοδος στις αγορές».


Κλείσιμο
Το υπουργείο Οικονομικών σημειώνει ότι με τη λήψη αποφάσεων για την περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους, την ομαλή ολοκλήρωση του προγράμματος, την εκπόνηση από την κυβέρνηση της ολιστικής αναπτυξιακής στρατηγικής και τη δημιουργία ενός "μαξιλαριού" ρευστότητας για την στήριξη της οικονομίας και την διασφάλιση σταθερής πρόσβασης στις αγορές, δημιουργούνται οι βάσεις για βιώσιμη ανάπτυξη που θα συμπεριλαμβάνει και τον κόσμο της εργασίας. 


Ωστόσο ο  Fitch χαρακτηρίζει εμφανίζεται συγκρατημένα αισιόδοξος για την πορεία της ελληνικής οικονομίας περιμένοντας την ολοκλήρωση τους προγράμματος για την Ελλάδα χωρίς να υπάρξει πολιτική αστάθεια μέχρι τον Αύγουστο και την ουσιαστική ελάφρυνση του χρέους της Ελλάδας. 

Τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους θα έχουν στόχο να διατηρήσουν τις χρηματοδοτικές ανάγκες κάτω από το 15% του ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα και κάτω από το 20% στη συνέχεια, κάτι που αναφέρεται και στην απόφαση του Eurogroup της 15ης Ιουνίου 2017. 

Σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης, οι Ευρωπαίοι εταίροι της Ελλάδας μετατοπίζουν το επίκεντρο των μελλοντικών πολιτικών τους από την αυστηρή εφαρμογή  δημοσιονομικών στόχων, στην μεσοπρόθεσμη ανάπτυξη του ΑΕΠ.

Ωστόσο οι Ευρωπαίοι εταίροι θα συνδέσουν τα περαιτέρω μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους με αυστηρές προϋποθέσεις, οι οποίες θα περιλαμβάνουν την μείωση των συντάξεων και την μείωση του αφορολογήτου ορίου και μετά το 2018. 

Ο οίκος αξιολόγησης Fitch αύξησε την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας από "Β-" σε "Β", και προβλέπει ότι οι προοπτικές είναι «θετικές», επομένως είναι δυνατές περαιτέρω βελτιώσεις στην αξιολόγηση. 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης