PROTOTHEMA

Οικονομία

Κραυγή αγωνίας από το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων

Σαρώνει τους συνταξιούχους ο νόμος Κατρούγκαλου: Χάνουν έως και τρεις συντάξεις το 2019

Σαρώνει τους συνταξιούχους ο νόμος Κατρούγκαλου: Χάνουν έως και τρεις συντάξεις το 2019

Ενώ η ανταποδοτικότητα θα φτάσει το 89% από 150% που ήταν το 2011 - Οι τρεις παράγοντες που βάζουν «βόμβα» στο σύστημα

Η πλειοψηφία των ασφαλισμένων δεν πρόκειται να πάρει πίσω τα λεφτά που έχει καταβάλει στα ασφαλιστικά ταμεία αφού οι συντάξεις που «χτίζει» ο νόμος Κατρούγκαλου είναι πολύ χαμηλότερες από τις εισφορές που καταβάλλονται.


Όπως τονίζει το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων από το 2019 και μετά, οι συντάξεις του δημόσιου συστήματος ασφάλισης θα είναι υποχρηματοδοτημένες  με αποτέλεσμα  το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης της χώρας να είναι «αναλογιστικά άδικο και ληστρικό». Όπως επισημαίνεται σε επιστημονικές  μελέτες η γενική ανταποδοτικότητα του ασφαλιστικού συστήματος (συντάξεις προς εισφορές) για όλους τους ασφαλισμένους από 150% που ήταν το 2011 έπεσε στο 121% το 2014, στο 101% το 2016 και αναμένεται να μειωθεί περαιτέρω στο 89% το 2019.


Είναι χαρακτηριστικό ότι με το  νέο σύστημα υπολογισμού των συντάξεων για 20 χρόνια υπηρεσίας και συντάξιμες αποδοχές 600 ευρώ ο συντελεστής αναπλήρωσης είναι κοντά στο 90%, κατακρημνισμένος στο 57% για 30 χρόνια υπηρεσίας και συντάξιμες αποδοχές 2.200  ευρώ! 

Από το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων εκτιμάται ότι οι συνταξιούχοι θα χάσουν έως τρεις συντάξεις το 2019 εξαιτίας της μείωσης κατά 18% της προσωπικής διαφοράς όλων των κύριων καταβαλλόμενων συντάξεων, τη μείωση κατά 18% της προσωπικής διαφοράς όλων των επικουρικών συντάξεων, τη κατάργηση των οικογενειακών επιδομάτων (συζύγου και τέκνων) από όλες τις κύριες και επικουρικές συντάξεις, το «πάγωμα» των αυξήσεων σε όλες τις συντάξεις μέχρι τον Δεκέμβριο του 2021 και τέλος από τη κατάργηση του ΕΚΑΣ για 280.000 χαμηλοσυνταξιούχους.
 
Όπως τονίζει το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων ο κίνδυνος και νέων (μελλοντικών) περικοπών στις  συντάξεις είναι ορατός  αν δεν υπάρξει εισροή νέων πόρων στο σύστημα.Οι τρεις λόγοι της ασφυξίας που αποτελούν βόμβες στις συντάξεις είναι:

1. Η κλιμάκωση των ευέλικτων μορφών  απασχόλησης, που κόβει έσοδα από τα ασφαλιστικά  ταμεία.
 
2. Η γήρανση του πληθυσμού που θα αυξάνει συνεχώς τον λόγο συνταξιούχων προς εργαζόμενους με αποκορύφωμα τη δεκαετία 2020-2030.
 
3. Η  αύξηση του προσδόκιμου  ζωής.

Τα στοιχεία του  Ενιαίου  Δικτύου Συνταξιούχων δείχνουν ότι συνολικά, την τελευταία επταετία ξεπερνούν τα 62 δισ. ευρώ οι συνολικές μνημονικές απώλειες για τους συνταξιούχους. Οι συντάξεις μετατρέπονται σε φιλοδωρήματα  και με τη νέα περικοπή της προσωπικής διαφοράς το 2019  σε συνδυασμό με την μείωση του αφορολογήτου», παρατηρεί το Δίκτυο.

Όπως σημειώνουν  ο πρόεδρος του Ενιαίου Δικτύου Συνταξιούχων, Νίκος Χατζόπουλος και ο αντιπρόεδρος Θόδωρος  Χρονόπουλος «οι μειώσεις που έχουν υποστεί τα εισοδήματα των συνταξιούχων είναι τεράστιες  γιατί δεν είναι μόνο η μείωση στις συντάξεις, είναι και η αύξηση της φορολογίας και οι αυξήσεις στις εισφορές που έχουν μειώσει το εισόδημα των συνταξιούχων περισσότερο από 50%». «Έχουμε φθάσει πια στο στάδιο της εξαθλίωσης. Υπάρχουν συνάνθρωποί μας που δεν μπορούν να πληρώσουν ούτε τα φάρμακα τους. Δεν έχουμε χρήματα για να πληρώσουμε πια ούτε τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού και το τηλέφωνο» παρατηρεί το ΕΝ.ΔΙ.ΣΥ.
 
Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε όλη την έκτακτη επικαιρότητα πρώτοι!
Ακολουθήστε μας στα

Γιώργος 4519/01/201810:58

Προς όσους πανηλίθιους γράφουν ότι οι συνταξιούχοι έφεραν τον ΣΥΡΙΖΑ Απόσπασμα από την δημογραφική ανάλυση των ψηφοφόρων του Σεπτ, 2015: Ο ΣΥΡΙΖΑ υπερέχει καταλυτικά έναντι της ΝΔ στις νέες ηλικίες και ειδικά στους φοιτητές (37,6% έναντι 17,3%), - Συντριπτική είναι η υπεροχή του κυβερνώντος κόμματος και στους ανέργους (42,8% έναντι 17,3%), - Ο ΣΥΡΙΖΑ διατηρεί ξεκάθαρο προβάδισμα τόσο στους δημοσίους υπαλλήλους (37,3% έναντι 28,2%) όσο και στους ιδιωτικούς (36,9% έναντι 22,5%), ενώ παίρνει κεφάλι και στους αγρότες (33,9% έναντι 32,1%). - Η ΝΔ προηγείται ΜΟΝΟ στους συνταξιούχους (ΣΥΡΙΖΑ 33,8% έναντι Ν.Δ 36,6%).

Απάντηση
ΜΠΑΡΜΠΑ ΓΙΑΝΝΗΣ 19/01/201809:46

Τα αποθεματικά κύριοι και η έντοκη απόδοση τούς τι έγιναν ;; Γιατί δεν αναφέρονται καν στο άρθρο σας;; Υπολογίζεται ότι τα αποθεματικά όλων των ταμειων μαζί με τις έντοκες αποδόσεις τους ξεπερνούν τα 250 δις, και ειναι λεφτά που πλήρωναν 3 γενιές εργαζόμενων.. Αυτά γιατί δεν αναφερονται καν στο παρόν άρθρο σας;; ..Ειναι αμελητέα ποσότητα;; Γνωστόν προς πληρέστερη σας ενημέρωση ότι στον μαθηματικό τύπο που μέχρι πρότινος υπολογίζονταν οι συντάξεις πρωτεύοντα ρόλο έπαιζε η έντοκη απόδοση του συνόλου των αποθεματικών Εσείς δεν αναφέρετε ούτε την λέξη Α Π Ο Θ Ε Μ Α Τ Ι Κ Α... γιατί άραγε;;;;;

Απάντηση
Μιχάλης 19/01/201804:40

ο φίλος μου ο Ανδρουλάκης αν δεν θέλει να είναι βαμπίρ ας δηνει τη σύνταξη του στους νέους

Απάντηση
Ζονκ19/01/201803:31

Που ειναι η 13η συνταξη οεο?Οι Ελληνες ψηφισαν Αλεξη μηπως και βγουν τα 2 απο τα 10 που υποσχεθηκε ,αλλα τελικα το μονο που βγηκε είναι ζονκ....

Απάντηση

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

2500  χαρακτήρες απομένουν

* Υποχρεωτικά πεδία