PROTOTHEMA

Οικονομία

«Είναι αλήθεια ότι πολλές κοινωνικές δυνάμεις πιέζονται από τους φόρους»

Σταθάκης στο ΘΕΜΑ 104,6: Ευνοϊκή ρύθμιση η πώληση του 40% των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ

Σταθάκης στο ΘΕΜΑ 104,6: Ευνοϊκή ρύθμιση η πώληση του 40% των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ

Πρέπει να εφαρμόσουμε το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων που έχουμε συμφωνήσει - Θα υπάρξει φυσιολογική κανονικότητα στο θέμα των πλειστηριασμών - Προανήγγειλε κρατική αρωγή για όσους κοπούν από το κοινωνικό τιμολόγιο

Ευνοϊκή ρύθμιση χαρακτήρισε τη συμφωνία για την πώληση του 40% των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ ο Γιώργος Σταθάκης μιλώντας στο ΘΕΜΑ 104,6.


Σύμφωνα με τον ίδιο η συμφωνία αυτή ήταν «αναπόδραστη» καθώς υπήρχε καταδίκη της Ελλάδας για τους λιγνίτες από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. «Εμείς αυτή την απόφαση συζητήσαμε. Σε σχέση με τη μικρή
ΔΕΗ που ιδιωτικοποιούσε το 25% της παραγωγής στους λιγνίτες, τα υδροηλεκτρικά και το φυσικό αέριο» υποστήριξε ο κ. Σταθάκης.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας τόνισε ότι το νέο μνημόνιο που αποκαλύφθηκε τα τελευταία 24ωρα δεν προβλέπει πώληση και υδροηλεκτρικών μονάδων της ΔΕΗ σε περίπτωση που δεν κριθεί ικανοποιητικό το αποτέλεσμα από την πώληση του 40% των λιγνιτικών σταθμών αλλά «αυτό που λέει ρητά είναι για επιπρόσθετα δομικά μέτρα».

«Η κεντρική ιδέα της συζήτησης είναι ότι οι διαπραγματεύσεις για το θέμα των λιγνιτών δεν γίνονται με την τρόικα αλλά με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή» συνέχισε ο κ. Σταθάκης.

Σε ερώτηση για την αρνητική στάση που ακολουθούσε παλαιότερα ο ΣΥΡΙΖΑ σε μια σειρά από ιδιωτικοποιήσεις -όπως αυτή της ΤΡΑΙΝΟΣΕ που επιχειρήθηκε να πουληθεί από τη ΝΔ για 300 εκατ. αλλά τελικά αποκρατικοποιήθηκε έναντι 45 εκατ- και αν αυτή επιφέρει ένα «αόρατο» κόστος για τους Έλληνες φορολογούμενους, ο κ. Σταθάκης απάντησε: «Κάποιες ιδιωτικοποιήσεις έχουν τεθεί εκ των πραγμάτων, είτε αναπόδραστα -σας θυμίζω την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τη ΔΕΗ- είτε γίνονται στο πλαίσιο μιας συμφωνίας που έχουμε κάνει το 2015 με τους εταίρους. Δεν έχει και τόση σημασία. Σημασία έχει ότι από τη στιγμή που έχουμε προχωρήσει σε ένα πλαίσιο συμφωνίας, αυτό το πλαίσιο συμφωνίας να το τηρήσουμε» προβλέποντας ότι θα υπάρξει σημαντικό ενδιαφέρον για το 40% των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ. «Υπομονή μέχρι τέλος Ιανουαρίου και θα έχουμε μια εικόνα» είπε ο υπουργός Ενέργειας.
Παραδέχθηκε υπερφορολόγηση

«Δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία ότι τα μέτρα που έχουν ληφθεί την περίοδο 15-18 εγείρουν θέματα που μπορούμε να απομειώσουμε φόρους» απάντησε ο Γιώργος Σταθάκης σε ερώτημα σχετικά με το αν η ακολουθούμενη πολιτική είναι φορομπηχτική ή αν υπάρχει... υποφορολόγηση, όπως υποστήριξε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Βέττας.

Ο κ. Σταθάκης παραδέχθηκε ότι η υψηλή φορολογία πιέζει τους πολίτες. «Αναγνωρίζω ότι πολλές κοινωνικές ομάδες είναι φυσικό να υπάρχει πίεση και τα λοιπά» τόνισε. Στο ερώτημα αν η ακολουθούμενη πολιτική σπρώχνει τους πολίτες στη φοροδιαφυγή ο υπουργός Ενέργειας απάντησε ότι «η φοροδιαφυγή προϋπήρχε, ήταν μεγάλη δυστυχώς, έχει περιοριστεί κατά τι» προσθέτοντας ότι «πρέπει να συμφωνήσουμε συλλογικά ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της φοροδιαφυγής». Σύμφωνα με τον ίδιο, «βγαίνοντας και ολοκληρώνοντας τη διαδικασία το 2018, από το 2019 ως το 2022 έχει προβλεφθεί μια μικρή φορολογική ελάφρυνση».
«Στο θέμα των πλειστηριασμών θα υπάρξει μια φυσιολογική κανονικότητα»

Όσον αφορά τους πλειστηριασμούς ο Γιώργος Σταθάκης είπε ότι «θα υπάρξει μια φυσιολογική κανονικότητα γιατί οι πλειστηριασμοί είχαν ανασταλεί 3 χρόνια κυρίως λόγω απεργιών δικηγόρων και συμβολαιογράφων. Τώρα θα υπάρξουν κυρίως θέματα επιχειρηματικών δανείων» ενώ επέμεινε ότι «παρά τη συζήτηση μέχρι τέλους του 2018 δεν τίθεται θέμα προστασίας της α΄ κατοικίας, η κάλυψη είναι πλήρης».Όχι πρόωρες εκλογές, «είμαι απ' τους φανατικούς του 2019»

Στην ερώτηση για το ενδεχόμενο εκλογών το 2018 ο κ. Σταθάκης είπε ότι «είμαι από τους φανατικούς του 2019. Να ολοκληρώσει το έργο της η κυβέρνηση και να κριθεί στο τέλος της τετραετίας. Εφόσον υπάρχει μια συντεταγμένη διαδικασία ολοκληρώνοντας το πρόγραμμα το 2018, από εκεί και πέρα πρέπει να έχει το χρόνο για να αναπτύξει θετικά στοιχεία».

Ερωτηθείς για τα χρέη της ΔΕΗ ο κ. Σταθάκης είπε ότι «τα πολλά είναι και επιχειρήσεων, το δημόσιο ρύθμισε πλήρως τα χρέη στο σύνολό του μέχρι και τους δήμους, δεν καλύπτει εταιρίες ύδρευσης και αποχέτευσης, οι πολίτες είναι το 1/3 των οφειλετών περίπου 600-700 εκατ. ευρώ. Η ΔΕΗ είχε επιτυχία στο πρόγραμμα με τις ρυθμίσεις και τις δόσεις, αναθεωρούμε το κοινωνικό τιμολόγιο για να ενισχύσουμε το πιο φτωχό κομμάτι,  αυτοί που έχουν κοπεί και από το κοινωνικό τιμολόγιο να υπάρξει πρόβλεψη κρατικής αρωγής είναι θέμα υπουργικών αποφάσεων».

Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε όλη την έκτακτη επικαιρότητα πρώτοι!
Ακολουθήστε μας στα

danaos22/12/201712:24

Ευνοϊκή για την εθνική οικονομία και την κοινωνία,εννοείται. Αν,όντως,έτσι είναι,δώστε το 100% να σωθούμε! Πολύ φθηνή η προπαγάνδα,κύριε Σταθάκη και να σκεφθεί κανείς ότι κάποτε μιλάγατε για ξεπούλημα της ΔΕΗ! Βρε πώς αλλάζουν οι καιροί και οι άνθρωποι που το παιζαν σοβαροί αποκαλύπτονται φαιδροί! Όσο για το φανατισμό του κυρίου υπουργού για εκλογές το 2019,κατανοητός,γιατί μετά τις εκλογές θα ψάχνει να κρυφτεί και αυτός,όπως όλη η Συριζοπαρέα και οι ΑΝΕΛ μαζί. Και να δείτε που θα τους λιθοβολούν και οι δικές τους Συνιστώσες που στα εξ ων συνετέθησαν θα διαλυθούν, όταν ανοίξουν οι κάλπες,όποτε αυτές στηθούν.

Απάντηση
Peter13/12/201720:09

"Πρέπει να εφαρμόσουμε το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων που έχουμε συμφωνήσει" και το λέει αριστερός άνθρωπος . Ούτε καν που μας έχουν επιβάλλει . Δεν έχουν αφήσει τίποτε φιλελεύθερο για τον Μητσοτάκη .

Απάντηση
Epwnvmus13/12/201715:38

Ναι... ναι... ξέρουμε κ. Σταθάκη,, οι γνωστές κυβιστήσεις υπερ της κΑρεκλας! Ελεεινε ψευταρά προδοτη!!

Απάντηση
?13/12/201713:39

Ε βέβαια, όταν κάτι το πληρώνει άλλος και εσύ το πουλάς χωρίς να του επιστρέφεις μια, ευνοϊκό είναι.

Απάντηση

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

2500  χαρακτήρες απομένουν

* Υποχρεωτικά πεδία