Ο Πορτογάλος Μάριο Σεντένο εξελέγη νέος πρόεδρος του Eurogroup

Ο «Ρονάλντο της πορτογαλικής οικονομίας» όπως τον είχε χαρακτηρίσει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε - Είχε την στήριξη των χωρών του Νότου, αλλά και της Γερμανίας

Ο Πορτογάλος Μάριο Σεντένο εξελέγη νέος πρόεδρος του Eurogroup
Ο Πορτογάλος υπουργός Οικονομικών Μάριο Σεντένο
εξελέγη πρόεδρος του
Eurgoroup για τα επόμενα τουλάχιστον 2,5 χρόνια.

Κλείσιμο
Ο Μάριο Σεντένο ήταν το φαβορί στην κούρσα διαδοχής του Γερούν Ντάισελμπλουμ
, τόσο επειδή ανήκει στην πολιτική ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η οποία δεν εκροσωπείτο σε κανένα όργανο της
Ε.Ε, καθώς στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, βρίσκονται πολιτικοί από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, όσο και από την υποστήριξε που έλαβε από πολλές χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, αλλά -παραδόξως- και της Γερμανίας. 

Ο 50χρονος οικονομολόγος (το ερχόμενο Σάββατο θα γίνει 51 ετών) με σπουδές στο πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, χαίρει της εκτίμησης πολλών άλλων συναδέλφων του, ενώ ακόμα και ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε τον είχε χαρακτηρίσει  ως τον «Ρονάλντο της πορτογαλικής Οικονομίας», λόγω των εξαιρετικών επιδόσεων που καταγράφει η χώρα μετά την εποχή των μνημονίων.

Ως υπουργός Οικονομικών ο κ. Σεντένο συμμετέχει σε μια κυβέρνηση συνεργασίας στην Πορτογαλία ανάμεσα στο Σοσιαλιστικό Κόμμα, το κόμμα της ριζοσπαστικής Αριστεράς και το Κομουνιστικό Κόμμα η οποία βρίσκεται στην εξουσία από τον Μάιο του 2016. Εργάστηκε ως  οικονομικός αναλυτής στην Τράπεζας της Πορτογαλίας ενώ υπήρξε καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Λισαβόνας. 

Η διαδικασία εκλογής του 

Η διαδικασία για την εκλογή του νέου προέδρου που πραγματοποιήθηκε σύμφωνα με το πρωτόκολλο 14 της Συνθήκης της Ε.Ε, προέβλεπε την εκλογή του διαδόχου του Γερούν Ντάισελμπλουμ με απλή πλειοψηφία και με την ισότιμη εκπροσώπηση όλων των κρατών -μελών, ήτοι «μία χώρα, μία ψήφος». Από την κούρσα αποσύρθηκε πρώτη η Λετονή Ντάνα Ράιζνιτσε-Οζόλα και δεύτερος ο Σλοβάκος ομόλογός της, Πίτερ Καζίμιρ. 

Ο Μάριο Σεντένο κατάφερε τελικά να συγκεντρώσει τις απαραίτητες ψήφους, έχοντας απέναντί του τον Πιερ Γκραμένια από το Λουξεμβούργο, καθώς ο Πορτογάλος πολιτικός είχε την υποστήριξη και των υπουργών που ανήκουν στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. 

Σεντένο«Θα συμβάλω στην οικονομική ανάπτυξη των κρατών - μελών»

Στην πρώτη του συνέντευξη Τύπου, ο Μάριο Σεντένο δήλωσε πως η εκλογή του, έπειτα από μια «καθαρή και δημοκρατική διαδικασία», αποτελεί τιμή και εμφανίστηκε έτοιμος να συμβάλει στην οικονομική ανάπτυξη των κρατών-μελών και να οικοδομεί σχέσεις εμπιστοσύνης και συναίνεσης. 

Τον νέο πρόεδρο του Eurogroup, ο οποίος θα αναλάβει επισήμως καθήκοντα τον Ιανουάριο του 2018, συνεχάρησαν  ήδη ο απερχόμενος Πρόεδρος Γερούν Ντάισελμπλου και ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί. 

Ρέγκλινγκ: Ικανότατος οικονομολόγος με τον οποίο έχουμε συνεργαστεί αρκετά

Ο διοικητής του Ευρωπαικού Μηχανισμού Στήριξης Κλάους Ρέγκλινγκ τόνισε πως έχει εργαστεί με τον Μάριο Σεντένο από κοινού και είχαν «εξαιρετική συνεργασία". Είναι ένας παθιασμένος οικονομολόγος και θα το δείξει αυτό. Η Πορτογαλία είναι ένα success story και ο Σεντένο διαδραμάτισε τεράστιο ρόλο σε αυτό».

Ο διοικητής του ΕΜΣ τόνισε πως ο νέος Πρόεδρος θα έχει σημαντικό ρόλο και στην ολοκλήρωση του Ελληνικού προγράμματος

Για την Ελλάδα ο Κλάους Ρέγκλινγκ δήλωσε και αυτός ικανοποιημένος για την τεχνική συμφωνία συμπληρώνοντας πως στέλνει ένα καλό μήνυμα στις αγορές και τώρα μένει η εφαρμογή των προαπαιτουμένων.

Επίσης καλά νέα είναι η εφαρμογή των συμφωνημένων βραχυπρόθεσμων μέτρων για τη βιωσιμότητα του χρέους από τον ΕΜΣ για τον Κλάους Ρέγκλινγκ. Τα μέτρα αυτά στοχεύουν στην εξομάλυνση των αποπληρωμών του ελληνικού χρέους και στην διευκόλυνση του ελληνικού κράτους.

Δεν γνωρίζουμε το ύψος της επόμενης δόσης για την Ελλάδα


Σε ερώτηση σχετικά με το ύψος της επόμενης δόσης, ο Κλάους Ρέγκλινγκ δήλωσε πως δεν υπάρχουν άμεσες χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας, αλλά τις επόμενες εβδομάδες και φτάνοντας στο 2018 θα πρέπει να συζητηθεί το μέγεθος του μαξιλαριού ρευστότητας που θα πρέπει να υπάρχει στο τέλος του προγράμματος

Για το λόγο αυτό θα πρέπει να εξετασθεί τι κεφάλαια χρησιμοποιήθηκαν στη 2η αξιολόγηση.  Συνολικά απομένουν 18.5 δις τα οποία θα απελευθερωθούν μεταξύ Ιανουαρίου και Αυγούστου, το πως θα κατανεμηθούν όμως δεν είναι ακόμη γνωστό. 

Ντάισελμπλουμ: Ανησυχούμε για του εμπειρογνώμονες του ΤΑΙΠΕΔ

Απαντώντας σε ερώτηση ο Γερούν Ντάισελμπλουμ είπε πως για άλλη μια φορά μαζί με τους ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης τόνισε κατά τη διάρκεια του Eurogroup πως οι εμπειρογνώμονες οι οποίοι αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζουν δικαστικά προβλήματα στην Ελλάδα, είναι ειδικοί που ήρθαν για να βοηθήσουν και δυστυχώς βρίσκονται στα δικαστήρια. Αυτό ανησυχεί την Ευρωομάδας και ελπίζουμε η διαδικασία να ολοκληρωθεί σύντομα.

Ερωτηθείς για το ποιες ήταν οι δυσκολότερες στιγμές της θητείας του, ο Ντάισσελμπλουμ δήλωσε πως δεν θα ξεχάσει τη κρίση στη Κύπρο, όπου “πήραμε πολύ δύσκολες αποφάσεις” συμπληρώνοντας πως επικοινωνιακά έκανε λάθη, όμως αν αναλογιστούμε την κατάσταση της Κύπρου σήμερα, η Ευρωομάδα πήρε σωστές αποφάσεις. 

Την ίδια στιγμή, ο Ολλανδός απερχόμενος Πρόεδρος συμπλήρωσε πως εξαιρετικά σημαντική ήταν η απόφαση να κρατηθεί η Ελλάδα στην Ευρωζώνη, κάτι το οποίο βλέπουμε σήμερα. 

Μοσκοβισί: Παραμύθι για παιδιά το βιβλίο του Βαρουφάκη

Ως μυθομανή παρουσίασε τον πρώην Υπουργό Οικονομικών της Ελλάδας  Βαρουφάκη ο Επίτροπος Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί, λέγοντας πως το βιβλίο του “Adults in the Room” αποτελεί ένα “παραμύθι για παιδιά” και πως θα γράψουν και οι εμπλεκόμενοι ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης αντίστοιχα βιβλία για τη κρίση τα οποία όμως θα είναι σοβαρά και όχι παραμύθια. 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης