Πώς φόροι και κατασχέσεις εξοντώνουν τη μεσαία τάξη

Πώς φόροι και κατασχέσεις εξοντώνουν τη μεσαία τάξη

Κατάσχονται 20.000 τραπεζικοί λογαριασμοί κάθε μήνα για να κλείσουν οι τρύπες - Τα διαθέσιμα εισοδήματα το 2016 έπεσαν κάτω και από το καταστροφικό 2015 και συρρικνώθηκαν κατά επιπλέον 2,7 δισ. - Τον Σεπτέμβριο προστέθηκαν 410.322 νέοι οφειλέτες στη λίστα όσων έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία

Πώς φόροι και κατασχέσεις εξοντώνουν τη μεσαία τάξη
Στο… απόσπασμα οδήγησε τα μικρομεσαία στρώματα η φορομπηχτική πολιτική της κυβέρνησης, γεγονός που επιβεβαιώνεται από τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων
(ΑΑΔΕ) και την έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής. Παράλληλα η «συνειδητή επιλογή» της υπερ-φορολόγησης
που παραδέχτηκαν με ωμό τρόπο ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής Γιώργος Χουλιαράκης παράγει ληξιπρόθεσμα αντί για έσοδα, οδηγεί σε έξαρση των κατασχέσεων λογαριασμών, υπονομεύει τις προοπτικές ανάκαμψης της οικονομίας και «διώχνει» τις επενδύσεις σε άλλες χώρες.   

Κλείσιμο
Αρχίζοντας από το τελευταίο, το Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής εξέπεμψε την Δευτέρα σήμα κινδύνου.
«Η φορολογική πολιτική που εφαρμόζεται τα τελευταία χρόνια στη χώρα - και η οποία στηρίζεται στην αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης - λειτουργεί ως τροχοπέδη για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας» σημειώνει το Γραφείο στην τριμηνιαία του έκθεση και απαριθμεί επιπτώσεις. Η υπερφορολόγηση κρατάει χαμηλά τα έσοδα, διώχνει τις επενδύσεις και αποτελεί αντικίνητρο για την εργασία συμπεραίνει μεταξύ άλλων το ανεξάρτητο Γραφείο.

Σε ανάλογα συμπεράσματα οδηγούν και τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το 2016 που δείχνουν ότι η υπερφορολόγηση μείωσε τα εισοδήματα των νοικοκυριών τη χρονιά που πέρασε σε σύγκριση ακόμη και με το καταστροφικό 2015.
Το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών το 2016 ήταν μειωμένο κατά 2,7 δισ. ευρώ (ή 2,3%) σε ετήσια βάση ενώ κατά το ίδιο διάστημα η η τελική καταναλωτική δαπάνη μειώθηκε κατά 1,3 δισ. ευρώ (ή κατά 1%) ενώ το ποσοστό αποταμίευσης των νοικοκυριών υποχώρησε κατά 6,8%.

Η έκταση όμως του φαινομένου καταδεικνύεται και από τα στοιχεία της ΑΑΔΕ που έδειξαν ότι το μήνα Σεπτέμβριο προστέθηκαν 410.322 νέοι οφειλέτες στη λίστα όσων έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία καταγράφοντας το απόλυτο ρεκόρ του 2017. Ο συνολικός αριθμός φορολογουμένων που έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη προς την εφορία έφτασε τον Σεπτέμβριο τα 4.267.408. Η απάντηση του υπουργείου Οικονομικών είναι η επιβολή αναγκαστικών μέτρων είσπραξης, κυρίως κατασχέσεων τραπεζικών λογαριασμών που αγγίζουν τις 20.000 το μήνα. Από την αρχή του 2017 στο «δόκανο» των αναγκαστικών μέτρων έχουν πιαστεί 991.392 φορολογούμενοι. 

Οι φόροι «σκοτώνουν» τα έσοδα 
Νωρίτερα, τα οριστικά στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού για το διάστημα Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου 2017 είχαν προσθέσει άλλο ένα επιχείρημα για την αποτυχία του εγχειρήματος της υπερ-φορολόγησης. Παρότι το υπουργείο Οικονομικών επέβαλε μία νέα λίστα με νέους φόρους συνολικού ύψους 2,6 δισ. ευρώ μόνο το 2017, τα φορολογικά έσοδα όχι απλά δεν αυξήθηκαν σε σύγκριση με πέρσι αλλά εμφανίζονται σημαντικά χαμηλότερα. 

Το πρώτο εννεάμηνο του έτους (Ιανουάριος - Σεπτέμβριος 2017) τα έσοδα από φόρους ανήλθαν σε 33,059 δισ. ευρώ έναντι 34,451 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2016 παρουσιάζοντας έτσι μείωση κατά 1,39 δισ. ευρώ. Η βουτιά αυτή αντισταθμίστηκε εν μέρει από τη συγκυριακή αύξηση των εισπραχθέντων εισφορών κατά 638 εκατ. ευρώ στο ίδιο διάστημα (σε ετήσια βάση) λόγω της μεταφοράς στον ΕΦΚΑ ταμείων όπως το ΤΣΜΕΔΕ, το ΤΣΑΥ, ο ΟΓΑ και το Ταμείο Νομικών. Οι ασφαλισμένοι σε αυτά τα ταμεία, λόγω των αλλαγών του τρόπου καταβολής των εισφορών με το πέρασμα στον ΕΦΚΑ θα καταβάλλουν μέσα στην οικονομική χρήση του 2017 τις εισφορές 1,5 ή 2 ετών ανάλογα με την περίπτωση.  
 
Παρά τη συνεισφορά των Ταμείων (δηλαδή των ασφαλισμένων που διπλοπλήρωσαν), την επιλογή της υποχρηματοδότησης του κοινωνικού προϋπολογισμού αλλά και την προσθήκη νέων φόρων 2,6 δισ. ευρώ που επιβλήθηκαν από φέτος, το πρωτογενές πλεόνασμα στο φετινό εννεάμηνο ήταν στάσιμο, καθώς ανήλθε σε 5,340 δισ. ευρώ έναντι 5,337 το αντίστοιχο διάστημα του 2017.

Τα νέα φορολογικά μέτρα που εφαρμόζονται το 2017 περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων την αύξηση των συντελεστών στη φορολογία εισοδήματος και μια σειρά αυξήσεων σε έμμεσους φόρους, όπως στα καύσιμα, τον καφέ, τα τσιγάρα και το Διαδίκτυο. Ενδεικτικά από την 1η Ιανουαρίου του 2017 αυξήθηκε ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης, στη βενζίνη, στο πετρέλαιο και στο υγραέριο κίνησης. Επίσης, αυξήσεις είχαμε από την αρχή του έτους στη σταθερή τηλεφωνία καθώς τέθηκε σε ισχύ το νέο φορολογικό τέλος 5% στους μηνιαίους και διμηνιαίους λογαριασμούς.  

Διαψεύδει το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής ο Ε. Τσακαλώτος

«Πρόκειται για λάθος», ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος σχολιάζοντας τις εκτιμήσεις του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, για το ύψος των τόκων που καλείται να πληρώσει η Ελλάδα τα επόμενα χρόνια. Το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής οδηγήθηκε σε λανθασμένες εκτιμήσεις, αξιοποιώντας στοιχεία του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρήματος που είχαν μεταβιβαστεί στη Βουλή το 2014, σημειώνει ο υπουργός Οικονομικών με δήλωσή του στην «Εφημερίδα των Συντακτών», με αποτέλεσμα να εκτινάσσει τους τόκους στα 84,3 δισεκατομμύρια ευρώ την χρονική περίοδο 2021-2026.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης