Ελεύθεροι επαγγελματίες: Πρώτα τους «έπνιξαν» και τώρα υπόσχονται ρύθμιση έως 120 δόσεις

Ελεύθεροι επαγγελματίες: Πρώτα τους «έπνιξαν» και τώρα υπόσχονται ρύθμιση έως 120 δόσεις

Θα μπορούν να ενταχθούν και όσοι έχουν ήδη μπει σε ρύθμιση για 12 ή 100 δόσεις 
 

Ελεύθεροι επαγγελματίες: Πρώτα τους «έπνιξαν» και τώρα υπόσχονται ρύθμιση έως 120 δόσεις
Σωσίβιο στους πνιγμένους από χρέη ελεύθερους επαγγελματίες, οι οποίοι έχουν μείνει μέχρι σήμερα εκτός εξωδικαστικού συμβιβασμού, ετοιμάζεται να ρίξει η κυβέρνηση. 

Αφού πρώρα η κυβέρνηση τους έφτασε στα όριά τους, με το άγχος της καθημερινής επιβίωσης, βάζοντάς τους να πληρώσουν ΕΦΚΑ, αυξήσεις σε ασφαλιστικές εισφορές αλλά και σε φόρους, τώρα σκέφτεται πως θα τους διευκολύνει με δόσεις... 

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα» οι υπηρεσίες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων επεξεργάζονται τις τελευταίες λεπτομέρειες της ρύθμισης οφειλών έως 120 δόσεις με βάση τους κανόνες του νόμου για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, η οποία θα πρέπει πρώτα να περάσει από το κόσκινο των δανειστών και στη συνέχεια να υπογραφεί από τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και την αρμόδια υφυπουργό Κατερίνα Παπανάτσιου.

Κλείσιμο
Ποιους αφορά

Σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν στη διάθεσή τους
«Τα Νέα» , ο προωθούμενος μηχανισμός ρύθμισης οφειλών αφορά φυσικά πρόσωπα με επιχειρηματική ιδιότητα (όχι μισθωτούς και συνταξιούχους), οι οποίοι οφείλουν στο Δημόσιο ποσοστό άνω του 85% των συνολικών τους χρεών, ελεύθερους επαγγελματίες χωρίς δυνατότητα πτωχευτικής διαδικασίας (μεταξύ άλλων γιατρούς, δικηγόρους, μηχανικούς, αρχιτέκτονες) και όσους χρωστούν έως 20.000 ευρώ προς όλους τους πιστωτές. 

Οι υπηρεσίες της ΑΑΔΕ, αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, καταρτίζουν την προωθούμενη υπουργική απόφαση με βασικό γνώμονα τις διατάξεις του άρθρου 15 του νόμου για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό. 

Ο διάβολος όμως κρύβεται στις λεπτομέρειες και η έκδοση της απόφασης θα περάσει από το κόσκινο των δανειστών. Καθυστερήσεις δεν μπορούν να αποκλειστούν, αν και η κυβέρνηση θα επιθυμούσε την όσο το δυνατόν ταχύτερη εφαρμογή της ρύθμισης. 

Στα βασικά της σημεία, η απόφαση αναμένεται πως θα προβλέπει διαγραφή προσαυξήσεων έως και 95% και της βασικής οφειλής (η οποία έχει δημιουργηθεί έως τις 31 Δεκεμβρίου 2016) έως και 30% με κριτήριο τη βιωσιμότητα της επιχείρησης. 

Για βασικές οφειλές έως 3.000 ευρώ, η αποπληρωμή τους μαζί με προσαυξήσεις ή τόκους εκπρόθεσμης καταβολής θα γίνεται σε έως 36 μηνιαίες δόσεις (κατ' ανώτατο όριο) με ελάχιστη μηνιαία δόση 50 ευρώ, χωρίς δυνατότητα διαγραφής κανενός ποσού. 

Για βασικές οφειλές άνω των 3.000 ευρώ, η αποπληρωμή αυτών και των επ' αυτών προσαυξήσεων ή τόκων εκπρόθεσμης καταβολής θα γίνεται τμηματικά σε έως 120 δόσεις (το ανώτατο όριο) με ελάχιστη μηνιαία δόση 50 ευρώ, χωρίς δυνατότητα διαγραφής βασικής οφειλής. 

Αν στη σύμβαση αναδιάρθρωσης προβλέπεται διαγραφή οφειλών προς το Δημόσιο, αυτή θα γίνεται κατά σειρά παλαιότητας, από την παλαιότερη οφειλή προς τη νεότερη, με κριτήριο τον χρόνο καταχώρισης της οφειλής στα βιβλία εισπρακτέων εσόδων και όχι τον χρόνο λήξης της νόμιμης προθεσμίας καταβολής αυτής, είτε η καταβολή γίνεται εφάπαξ είτε σε δόσεις. 

Στη ρύθμιση θα μπορούν να ενταχθούν και όσοι έχουν ήδη κάνει χρήση των ισχυουσών ρυθμίσεων σε 12 ή 100 δόσεις. Η διαδικασία ένταξης στη ρύθμιση δεν έχει ακόμα προσδιοριστεί. Αρμόδιες πηγές αναφέρουν πως δεν θα γίνει χρήση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του εξωδικαστικού συμβιβασμού αλλά κατά πάσα πιθανότητα οι ενδιαφερόμενοι θα απευθύνονται στην Εφορία τους ή στον ΕΦΚΑ (δεδομένου ότι μια αντίστοιχη υπουργική απόφαση προωθείται από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης για χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία).
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης