ΔΝΤ: Επιμένει να νομοθετηθούν τώρα μεταρρυθμίσεις σε ασφαλιστικό - φορολογικό

ΔΝΤ: Επιμένει να νομοθετηθούν τώρα μεταρρυθμίσεις σε ασφαλιστικό - φορολογικό

Ο Τζέρι Ράις σημείωσε ότι η αλληλεγγύη  δεν προσφέρεται άνευ όρων και εγκάλεσε την Ευρώπη ότι επέτεινε την ελληνική κρίση με τη στάση της το 2012 και το 2015

ΔΝΤ: Επιμένει  να νομοθετηθούν τώρα μεταρρυθμίσεις σε ασφαλιστικό - φορολογικό
Επιμένει το ΔΝΤ σε μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό
και το φορολογικό, ανεξάρτητα από τους στόχους, προκειμένου να εκσυγχρονιστεί η οικονομία. Μάλιστα, όπως είπε ο εκπρόσωπος του Ταμείου Τζέρι Ράις, οι παρεμβάσεις σε αφορολόγητο και ασφαλιστικό μπορούν να νομοθετηθούν τώρα, αλλά να εφαρμοστούν στο «κοντινό μέλλον» και αφού πρώτα η ελληνική οικονομία ανακάμψει.

«Όχι άλλη λιτότητα για την Ελλάδα», είναι το μήνυμα του εκπροσώπου του
ΔΝΤ
Κλείσιμο
Τζέρι Ράις, ο οποίος λίγο νωρίτερα από την Ουάσινγκτον  απάντησε με αιχμηρό τρόπο στην τοποθέτηση του Κλάους Ρέγκλινγκ
σύμφωνα με την οποία  το ΔΝΤ ζητά ελάφρυνση
χρέους για την Ελλάδα επειδή δεν καταλαβαίνει τις εγγυήσεις έχουν προσφέρει στη χώρα μας οι Ευρωπαίοι.
Ο κ.Ράις σημείωσε πως πως η Ελλάδα κατρακύλησε σε κρίση και σε φήμες περί
Grexit τόσο το 2012 όσο και το 2015 ακριβώς επειδή οι Ευρωπαίοι «πάγωσαν» οικονομική βοήθεια.

Πρόσθεσε δε,  πως η αλληλεγγύη των Ευρωπαίων προς την Ελλάδα, την οποία επισημαίνει ο κ. Ρέγκλινγκ, δεν προσφέρεται «άνευ όρων», αλλά με προϋπόθεση την επίτευξη διάφορων στόχων από την ελληνική πλευρά. Σημείωσε δε,  ότι στο Ταμείο «επιμένουμε σε δική μας ανάλυση βιωσιμότητας χρέους η οποία έχει τη στήριξη των περισσότερων μελών Εκτελεστικού Συμβουλίου».  «Έχουμε δει επανειλημμένα τα τελευταία χρόνια πως η Ελλάδα πέρασε κρίσεις, διότι οι μεταρρυθμίσεις δεν συνέβησαν και η Ευρώπη πάγωσε τη βοήθεια. Έτσι, για παράδειγμα προκληθήκαν οι συζητήσεις για Grexit. Από την πλευρά του ΔΝΤ θέλουμε να βεβαιωθούμε πως οι στόχοι που τίθενται είναι ρεαλιστικοί», είπε χαρακτηριστικά ο Ράις.


Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Ράις επισήμανε ότι ακριβώς για αυτόν το λόγο το Ταμείο επιμένει σε χαμηλότερους δημοσιονομικούς στόχους σε σχέση με αυτούς που προτείνουν οι Ευρωπαίοι, επαναλαμβάνοντας την πρόταση του οργανισμού για «ψαλίδισμα» του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα στο 1,5% του ΑΕΠ μετά το 2018. Σήμερα, ο στόχος που προβλέπει το Μνημόνιο ανέρχεται σε 3,5%.


Ερωτηθείς για δηλώσεις του Πόουλ Τόμσεν ,σύμφωνα με τις οποίες οι διαφορές ΔΝΤ και Ευρωζώνης για το ζήτημα του χρέους έχουν μειωθεί, ο Ράις απέδωσε στην αναφορά αυτή ιστορικά χαρακτηριστικά. «Υπάρχει μεγαλύτερη συμφωνία στο θέμα του χρέους σε σχέση με το παρελθόν, αλλά προφανώς υπάρχουν διαφορές. Σε κάποια σημαντικά θέματα υπάρχουν συγκλίσεις».

Ο κ. Ράις διευκρίνισε πως το 1,5% μπορεί να επιτευχθεί χωρίς περαιτέρω μέτρα, πέραν όσων έχουν ήδη συμφωνηθεί, κι ότι το Ταμείο δεν ζητά περισσότερη λιτότητα στη χώρα μας.





Δεν επιβεβαιώνεται συνάντηση Σόιμπλ - Τόμσεν
Την  ίδια ώρα, πάντως, όπως μεταδίδει το mignatiou.com, άφησε να αιωρείται στον αέρα το ερώτημα αν έγινε τελικά η τετ-α-τετ συνάντηση του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Διεύθυνσης του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν με τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο εκπρόσωπος του Ταμείου Τζέρι Ράις. Σύμφωνα με τις πληροφορίες η συνάντηση έγινε στο Βερολίνο και σ’ αυτήν συζητήθηκε και υποτίθεται ότι συμφωνήθηκε η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους μετά τις γερμανικές εκλογές. Ο κ. Τόμσεν όντως επισκέφθηκε τη γερμανική πρωτεύουσα την περασμένη εβδομάδα όπου με μέλη της ομάδας του ασχολήθηκε με την κατάσταση της γερμανικής οικονομίας στο πλαίσιο του άρθρου 4.

Πηγές του γερμανικού υπουργείου φέρονται να επιβεβαίωσαν τότε ότι ο αξιωματούχος του ΔΝΤ συναντήθηκε με τον κ. Σόιμπλε, με τον οποίο υποτίθεται ότι συζήτησε το θέμα του χρέους και άλλα ζητήματα. Ο κ. Ράις δεν επιβεβαίωσε τη συνάντηση και είπε ότι ο κ. Τόμσεν βρέθηκε με ανώτερους αξιωματούχους που δεν κατονόμασε, χωρίς να αναφερθεί στον κ. Σόιμπλε. Άλλες πηγές, εκτός Ταμείου, είπαν στην ιστοσελίδα mignatiou.com ότι συνάντηση Τόμσεν και Σόιμπλε ΔΕΝ έγινε. Οι πηγές αναρωτήθηκαν μάλιστα πως μπορεί να υπάρξει συμφωνία ΔΝΤ-Γερμανίας στο θέμα του ελληνικού χρέους όταν οι θέσεις των δύο πλευρών είναι διαμετρικά αντίθετες. Ο κ. Ράις τόνισε ότι ο Γερμανός υπουργός δήλωσε πως άλλο είναι το κούρεμα του χρέους και άλλο η ελάφρυνση του χρέους.



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης