Φήμες ότι ο Ντάισελμπλουμ συγκαλεί εκτάκτως Eurogroup

Πολλοί παίρνουν πρωτοβουλίες, θα δούμε αν θα καρποφορήσουν, απαντά η Αθήνα - Τι λένε οι Βρυξέλλες

Φήμες ότι ο Ντάισελμπλουμ συγκαλεί εκτάκτως Eurogroup
Η έκθεση του ΔΝΤ
για το ελληνικό χρέος και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, η δήλωση
Ντράγκι ότι η Ελλάδα θα μπει στο πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης μόνο αν η αξιολόγηση δείξει ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο, αφού έχει κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση και εφόσον οι Ευρωπαίοι με το ΔΝΤ έχουν συμφωνήσει στα μέτρα ελάφρυνσης του
χρέους
Κλείσιμο
για μετά το 2018 αλλά και η συμφωνία Τσίπρα-Μέρκελ για ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου δημιουργούν νέες εξελίξεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο επικεφαλής του
Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ
πρότεινε να πραγματοποιηθεί συνάντηση των Ευρωπαίων δανειστών, της ελληνικής κυβέρνησης, του ΔΝΤ και της Κομισιόν στις Βρυξέλλες προκειμένου να οριστικοποιηθεί μια συμφωνία.

Με δεδομένο ότι Ευρωπαίοι και ΔΝΤ σχεδόν ευθυγραμμίζονται στην αναγκαιότητα -όπως λένε- για πρόσθετα μέτρα, έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον πώς η ελληνική κυβέρνηση θα εξηγήσει στην εσωτερική κοινή γνώμη μια τέτοια εξέλιξη, από την στιγμή που σε όλους τους τόνους διαψεύδουν το ενδεχόμενο να επιβληθούν νέα χαράτσια και να γίνουν νέες μειώσεις σε παροχές.

Συνεργάτες του Έλληνα υπουργού Οικονομικών έλεγαν στο protothema.gr πως ισχύει αυτό που έχει πει αρκετές φορές ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ότι δηλαδή πολλοί θέλουν να πάρουν πρωτοβουλίες. «Αν καρποφορήσουν θα το δούμε στην πορεία» τόνισε η ίδια πηγή.

Τουλάχιστον τρεις εκπρόσωποι ευρωπαϊκών θεσμών, με τους οποίους επικοινώνησε το protothema.gr δηλώνουν άγνοια -επί του παρόντος- και πάντως δεν επιβεβαιώνουν τις πληροφορίες ότι επίκειται έκτακτη συνάντηση όλων των εμπλεκομένων στο ελληνικό πρόγραμμα.

Ανάλογη άγνοια επί του θέματος εκφράζουν και πηγές της ολλανδικής κυβέρνησης.

Πιθανότητα συνάντησης μετά το EuroWorking Group της Πέμπτης

Αξιωματούχος των Βρυξελλών ο οποίος ρωτήθηκε από τον Ιωάννη Αντύπα, ανταποκριτή του protothema.gr στη βελγική πρωτεύουσα, ανέφερε ότι δεν έχει προγραμματιστεί συνάντηση -με φυσική παρουσία- των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης και των άλλων εμπλεκομένων. Ωστόσο, συνέχιζε ο ίδιος παράγοντας, δεν αποκλείεται να γίνει έκτακτη τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης με την ΕΚΤ, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το ΔΝΤ, εφόσον το EuroWorking Group που θα συνεδριάσει την Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου πάει καλά και υπάρξει πρόοδος προς την κατεύθυνση της επίτευξης συμφωνίας.
Τι λένε από το Μέγαρο Μαξίμου

«Σχετικά με τα δημοσιεύματα για την "πρωτοβουλία Ντάισελμπλουμ" σημειώνεται ότι, όπως έχουμε επισημάνει κι άλλη φορά, πολλοί παράγοντες και σε πολλά επίπεδα παίρνουν πρωτοβουλίες αυτό το διάστημα για να επιταχυνθούν οι διαδικασίες επίτευξης συμφωνίας για την δεύτερη αξιολόγηση. Είναι νωρίς ακόμη να εκτιμήσουμε αν θα καρποφορήσουν» ανέφερε στέλεχος του πρωθυπουργικού γραφείου.


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης