PROTOTHEMA

Οικονομία

Άρθρο στο «Open Democracy»

Τσακαλώτος: «Ορκίστηκε» διαρκή αφοσίωση στο Μνημόνιο και τώρα «βρυχάται» κατά του Σόιμπλε

Τσακαλώτος: «Ορκίστηκε» διαρκή αφοσίωση στο Μνημόνιο και τώρα «βρυχάται» κατά του Σόιμπλε

Σε ειρωνικό ύφος, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών τα βάζει εκ νέου με την πολιτική του Γερμανού ομολόγου του, λέγοντας ότι, στην ουσία, οδηγεί την «Γηραιά Ήπειρο» σε διάσπαση

Αιχμηρός και επικριτικός για την εμμονή των χωρών του ευρωπαϊκού Βορρά στην εφαρμογή των κανόνων εμφανίζεται σε άρθρο του στην βρετανική πλατφόρμα ενημέρωσης και πολιτικής ανάλυσης, "Open Democracy", o Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος.
 
Στο άρθρο του, το οποίο συνέπεσε με τη δημοσίευση της επιστολής του προς τους θεσμούς, στην οποία, μεταξύ άλλων, κάνει λόγο για «διαρκή αφοσίωση» στο Μνημόνιο, ο Έλληνας υπουργός μιλάει "έξω από τα δόντια", επισημαίνοντας πως η πολιτική που ακολουθείται σήμερα στην Ευρώπη -"δείχνοντας" την Γερμανία- ενισχύει τους δεξιούς λαϊκιστές και την ακροδεξιά, ενώ απειλεί να διασπάσει την ΕΕ. Επιπλέον, δεν διστάζει να χαρακτηρίσει το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης ως... ζουρλομανδύα!
  
Για την άνοδο της ακροδεξιάς στην ΕΕ αναφέρει χαρακτηριστικά πως η Ευρώπη αντιμετωπίζει πρόβλημα χαμηλής ανάπτυξης, υψηλής ανεργίας και επιδείνωσης των υποδομών και της κοινωνικής πρόνοιας.
  
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος εμφανίζεται επικριτικός για το γεγονός ότι η ΕΚΤ είναι προσηλωμένη στον κίνδυνο του πληθωρισμού και ότι το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης δρα ως μόνιμος ζουρλομανδύας... Για τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών, χωρίς μια ατζέντα που θα έχει ως βάση την ανάπτυξη και μια διαφορετική οικονομική και χρηματοπιστωτική αρχιτεκτονική για την ευρωζώνη, που θα ενσωματώνει τις ανησυχίες των πολιτών σχετικά με τους μισθούς, τις συντάξεις και τα επιδόματά τους, δηλαδή αυτό που ονομάζει "κοινωνική αφήγηση", οι δεξιοί λαϊκιστές θα συνεχίσουν να κερδίζουν έδαφος.
       
Το επιχείρημα της αφήγησης αυτής, όπως ο ίδιος επισημαίνει, είναι ότι η ΕΕ βασίζεται σε κανόνες και ότι η αλλαγή των κανόνων αυτών κάθε τόσο μπορεί να υπονομεύσει την αξιοπιστία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ευρώ. Επιπλέον, κατά την ίδια αφήγηση, οι πολίτες του Βορρά έχουν κουραστεί από τη διάσωση εκείνων του Νότου, που είτε δεν μπορούν είτε είναι απρόθυμοι να συμμορφωθούν με τους κανόνες.


«Με λίγα λόγια, η Ευρώπη μπορεί να διασωθεί ως ένα ενιαίο σύνολο, αν όλα τα κράτη-μέλη γίνουν περισσότερο σαν την Γερμανία. Εάν δεν το το πράξουν, τότε λαϊκίστικες και φυγόκεντρες δυνάμεις θα αναπτυχθούν στον Βορρά και θα υπονομεύσουν το ευρωπαϊκό ιδεώδες» αναφέρει με ειρωνικό ύφος ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, αναφερόμενος στην πολιτική Σόιμπλε.

Στο σημείο αυτό ο Έλληνας υπουργός τονίζει πως η «κοινωνική αφήγηση» έχει μεγάλη πνευματική στήριξη, διότι εστιάζει στις καταστροφικές συνέπειες της λιτότητας και στις αυξανόμενες κοινωνικές και περιφερειακές ανισότητες. Το πιο σημαντικό είναι πως η «κοινωνική αφήγηση» αντιμετωπίζει τους φόβους εκείνων που στρέφονται προς την άκρα δεξιά, προτείνοντας μια αλλαγή στην ημερήσια διάταξη και τη μεταρρύθμιση των υφιστάμενων προτεραιοτήτων.

Επικαλείται επίσης τον Αμερικανό πολιτικό αναλυτή, ιστορικό και δημοσιογράφο Τόμας Φρανκ, ο οποίος έχει υποστηρίξει πως η ικανότητα της Ακροδεξιάς να κινητοποιεί την κοινωνική βάση του προοδευτικού μπλοκ στηρίζεται στο ότι οι προοδευτικοί δεν κινητοποιούν τη δική τους βάση, για να αμφισβητήσουν τη νεοφιλελεύθερη τάξη.Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε όλη την έκτακτη επικαιρότητα πρώτοι!
Ακολουθήστε μας στα

Nick29/12/201603:01

Μιλαει σαν τσεκακι, γελαει σαν τσεκακι, δρα σαν τσεκακι, μας κοροιδευει σαν τσεκακι, κι εμεις ροχαλιζουμε

Απάντηση
dim29/12/201601:08

ποντικομαμή τσακαλώταινα...

Απάντηση
Μη κραικοδιαιτος28/12/201623:43

Σύγχυση & "κοινωνική αφήγηση"=μοναδικη φροντίδα και στήριξη της εκλογικής πελατειας(δημόσιο-συνταξιούχοι και κοματικο-κρατικοδίαιτη νομενκλατούρα)=απέχθεια προς την πραγματική οικονομία-επενδυσεις(εξοντωτική φορολόγηση)=ΚΑΡΕΚΛΑ...Όμως η πραγματική ζωή προχωρά και διαλύει στο διαβα της,τις ανεδαφικές φαντασιώσεις και τις υποκριτικές θεωρίες περί "καλών(πχ Τσακαλώτος) και κακών(πχ Σόιμπλε). ΥΓδιαλεξτε:περηφάνεια η επαιτεια!!!...και τα δυο μαζί ειναι γελοίο.....

Απάντηση
ΑΠΑΤΕΩΝΕΣ28/12/201623:29

Έσοδα της τάξης των 555 εκατομμυρίων ευρώ άντλησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) κατά το 2012 από τα ελληνικά ομόλογα που κατέχει στο χαρτοφυλάκιό της. Το ποσό αυτό είναι κατά 99 εκατομμύρια μειωμένο σε σχέση με τα κέρδη που αποκόμισε η ΕΚΤ από του ελληνικούς τίτλους το 2011 (654 εκατομμύρια ευρώ).Σύμφωνα με τις αποφάσεις του Eurogroup του Νοεμβρίου, τα κέρδη της ΕΚΤ απο τα ελληνικά ομόλογα θα επιστραφούν στην Ελλάδα μέσω των εθνικών κεντρικών τραπεζών.ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΗΣ ΕΚΤ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΤΑ ΕΤΗ 14,15; ΤΟ 3% ΤΗΣ ΕΚΤ ΕΧΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΜΕ 5 ΤΡΙΣ ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΧΑΡΤΟΦΥΛΑΚΙΟ ΤΗΣ ΕΚΤ ΜΕΤΑ ΤΟ ΦΟΥΣΚΩΜΑ ΤΟΥ ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΧΑΛΑΡΩΣΗ ΝΤΡΑΓΚΙ!! ΤΟ ΜΕΡΙΔΙΟ ΣΤΗ ΦΟΥΣΚΑ ΕΙΝΑΙ 150ΔΙΣ ΠΟΣΑ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΡΑΤΙΚΑ Ή ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΟΜΟΛΟΓΑ! ΠΟΛΛΟΙ ΘΑ ΠΟΥΝ ΟΤΙ ΕΧΕΙ ΠΑΡΕΙ ΜΕΡΙΔΙΟ ΕΜΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΦΣΜ,ΕΣΜ ΚΑΙ ΤΑ ΔΙΑΚΡΑΤΙΚΑ ΔΑΝΕΙΑ, ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΓΙΑΤΙ ΑΥΤΑ ΕΧΟΥΝ ΕΠΙΤΟΚΙΟ ΑΠΟ 2-5 ΦΟΡΕΣ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΚΑΙ ΔΙΝΟΝΤΑΙ ΜΕ ΡΗΤΡΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ (ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ, ΤΡΑΠΕΩΝ ΚΛΠ.)!! ΑΣ ΜΑΣ ΕΞΗΓΗΣΕΙ Ο ΚΥΡΙΟΣ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ ΓΙΑΤΙ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙ ΜΕ -0,30% ΤΟΝ ΞΕΝΟ ΔΑΝΕΙΣΜΟ ΟΤΑΝ Η ΕΛΛΑΔΑ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΜΕ 2%+ ΜΟ!!

Απάντηση

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

2500  χαρακτήρες απομένουν

* Υποχρεωτικά πεδία