Χάσμα στα εργασιακά - Plan b από τους δανειστές αν δεν υπάρξει συμφωνία με το ΔΝΤ

Χάσμα στα εργασιακά - Plan b από τους δανειστές αν δεν υπάρξει συμφωνία με το ΔΝΤ

Μεγάλες οι διαφορές με το ΔΝΤ - Ευρωπαίος αξιωματούχος στο πρακτορείο MNI: «Δεν είμαι αισιόδοξος ότι μια συμφωνία μπορεί να επιτευχθεί ως τη συνεδρίαση του Eurogroup στις 5 Δεκεμβρίου»

Χάσμα στα εργασιακά - Plan b από τους δανειστές αν δεν υπάρξει συμφωνία με το ΔΝΤ
"Τεράστιο" είναι το "χάσμα" που χωρίζει την ελληνική πλευρά με το ΔΝΤ, λένε πηγές του υπουργείου Εργασίας, σημειώνοντας ότι οι διαφορές με τους εκπροσώπους των ευρωπαϊκών θεσμών είναι "μικρότερες".

"Η ελληνική πλευρά συνεχίζει να υπερασπίζεται την θέση της ότι οι συλλογικές διαπραγματεύσεις αποτελούν κομμάτι των βέλτιστων ευρωπαϊκών πρακτικών", δήλωσαν πηγές από το υπουργείο Εργασίας, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται η επανεξέταση του μετώπου των συλλογικών συμβάσεων μετά τα μέσα του 2017.

Όσον αφορά στις ομαδικές απολύσεις "οι δανειστές" (και όχι μόνο το ΔΝΤ) "εμμένουν στην πλήρη απελευθέρωση".

Κλείσιμο
Η ελληνική πλευρά, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, τονίζει ότι "δεν πρέπει να υπάρξει καμία αλλαγή στα όρια και το καθεστώς της προέγκρισης". Πληροφορίες αναφέρουν πως οι θεσμοί εξετάζουν μόνο την εμπλοκή του κράτους στις ομαδικές απολύσεις, αφού αυτές αποφασιστούν από τους εκπροσώπους των εργοδοτών και των εργαζομένων μιας επιχείρησης.
Αναφορικά με το θέμα του συνδικαλιστικού νόμου, η πλευρά του ΔΝΤ επιμένει, επίσης, στη θέσπιση του lock out (ανταπεργία). Η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας έχει καταστήσει σαφές ότι δεν συζητάει επαναφορά του lock out, αλλά και καμία αλλαγή στο υπάρχον θεσμικό πλαίσιο που αφορά το δικαίωμα στην απεργία. Απεναντίας, αυτό που προτείνει είναι μικρές παρεμβάσεις στον συνδικαλιστικό νόμο, με απόλυτο, όμως, σεβασμό στη συνδικαλιστική ελευθερία, όπως, για παράδειγμα, τη δημιουργία ηλεκτρονικού μητρώου στις συνδικαλιστικές οργανώσεις.

Η διαπραγμάτευση θα συνεχιστεί το επόμενο διάστημα μέσω τηλεδιασκέψεων, σημειώνουν οι ίδιες πηγές.

Το Plan B

Η πρόοδος που έγινε είναι καλή, αλλά η κόντρα μεταξύ ΔΝΤ και Ευρώπης, όσον αφορά στη μεσοπρόθεσμη βιωσιμότητα του χρέους παραμένει, υποστηρίζουν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι.

Για το λόγο αυτό, όπως μεταδίδει το πρακτορείο MNI, οι ευρωπαίοι εταίροι εξετάζουν Plan Β σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για την Ελλάδα. Οι ίδιοι αναφέρουν ότι ο ESM εξετάζει μια φιλόδοξη πρόταση για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα στο χρέος, αλλά και ότι η Ευρώπη πρέπει να έχει ένα plan B, σε περίπτωση που δεν προχωρήσουν οι συνομιλίες με το ΔΝΤ.

Δεδομένου ότι δεν έχει υπάρξει πραγματική πρόοδος στις διαφορές ανάμεσα στην ΕΕ και το ΔΝΤ, Ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε: «δεν είμαι αισιόδοξος ότι μια συμφωνία μπορεί να επιτευχθεί ως τη συνεδρίαση του Eurogroup στις 5 Δεκεμβρίου», όπως έχει ανακοινωθεί.

Στην πράξη, αυτό κατά πάσα πιθανότητα σημαίνει ότι οι εταίροι δεν δέχονται την πρόταση του ΔΝΤ για μειωμένα πρωτογενή πλεονάσματα, στόχοι που συνδέονται άρρηκτα με το μέγεθος του χρέους και το κόστος εξυπηρέτησής του. Το Ταμείο έχει ζητήσει μείωση του στόχου για πρωτογενές μετά το 2018 από το 3,5% στο 1,5% και σημαντική ελάφρυνση του χρέους.

Οι πηγές τόνισαν μάλιστα πως παρά την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην διαπραγμάτευση, η Αθήνα πρέπει πλέον να λάβει πολιτικές αποφάσεις ώστε να κλείσει με επιτυχία η αξιολόγηση.

Οι θεσμοί αποχώρησαν σήμερα από το ελληνικό έδαφος, με ανοιχτά μέτωπα τα εργασιακά, το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα – που η κυβέρνηση δεν καταθέτει καθώς ευελπιστεί σε προγενέστερη συζήτηση για το χρέος – και την εξωδικαστική ρύθμιση εταιρικών οφειλών.

«Θα πρέπει να υπάρξει μια συνολική λύση ως το τέλος του έτους ή ως τον Ιανουάριο, όπως επιθυμεί το Eurogroup. Αλλά δεν βλέπω πως το ΔΝΤ θα κάνει πίσω στις απαιτήσεις του. Πρέπει να υπάρξει συμβιβασμός», υποστήριξε ο αξιωματούχος.


ΠΗΓΗ: newmoney.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης