Αθήνα - Τρόικα: Προσέγγιση αλλά όχι συμφωνία για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό

Αθήνα - Τρόικα: Προσέγγιση αλλά όχι συμφωνία για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό

Ενα βήμα πιο κοντά λέει η κυβέρνηση αλλά η ρύθμιση θα έχει εξαιρέσεις για να μην υπάρξει "αρνητικός αντίκτυπος στα δημόσια έσοδα"

Αθήνα - Τρόικα: Προσέγγιση αλλά όχι συμφωνία για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό
“Ένα πολύ μεγάλο βήμα έγινε σήμερα για συμφωνία στον εξωδικαστικό συμβιβασμό” ανέφερε κυβερνητικός αξιωματούχος που μετείχε στη σύσκεψη με τους θεσμούς και ξεκίνησε από τις 5 το απόγευμα.

“Φθάσαμε σε πολύ μεγάλο βαθμό λεπτομέρειας για το νέο μηχανισμό που θα στηρίζει τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων, τη μετατροπή των κόκκινων δανείων σε πράσινα αλλά και τη διασφάλιση των εισπράξεων φόρων”, συμπλήρωσε. 

Ωστόσο, όπως είπε, “έπρεπε να διασφαλίσουμε ότι δεν θα έχει αρνητικό αντίκτυπο η ρύθμιση στα δημόσια έσοδα γι' αυτό βάλαμε την εξαίρεση για τους φόρους και κάποια άλλα μέτρα, διασφαλίζοντας από την άλλη όμως την 100% ίση αντιμετώπιση όλων των πιστωτών". 

Όπως σημείωσαν αρμόδιες πηγές, "καθώς ήδη έχει υπάρξει κατ’ αρχήν συμφωνία ως προς τον μηχανισμό που θα δημιουργηθεί, σήμερα έγινε αναλυτική συζήτηση προκειμένου να βρεθεί ισορροπία ανάμεσα στην ανάγκη στήριξης της βιωσιμότητας των επιχειρήσεων, εξυγίανσης των τραπεζικών χαρτοφυλακίων και διασφάλισης του Δημοσίου ως προς τους φόρους και τις ασφαλιστικές εισφορές που χρωστούν οι επιχειρήσεις". 

"Η ελληνική πλευρά παρουσίασε συγκεκριμένη πρόταση, με την οποία έγινε ένα πολύ μεγάλο βήμα προκειμένου να βρεθεί η επιδιωκόμενη ισορροπία. Προφανώς υπάρχουν πολλές τεχνικές λεπτομέρειες, οι οποίες τις επόμενες ημέρες θα συζητηθούν σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, ώστε το νομοσχέδιο να λάβει την τελική μορφή του", συμπλήρωσαν οι ίδιες πηγές.
Κλείσιμο

Η βασικότερη διαφωνία έγκειται στην άρνηση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων στην πρόταση των δανειστών, να μπορούν να κουρεύονται τα ληξιπρόθεσμα χρέη των επιχειρήσεων που αφορούν στο Φόρο Μισθωτών Υπηρεσιών και στο Φόρο Προστιθέμενης Αξίας. 

Αύριο δεν θα γίνει καμία συνάντηση σε επίπεδο υπουργών και επικεφαλής των θεσμών. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης