Θέμα συντάξεων έθεσαν και πάλι οι δανειστές

Θέμα συντάξεων έθεσαν και πάλι οι δανειστές

Το έβαλαν στην ατζέντα της συνάντησης με τον υπουργό Εργασίας «τελευταία στιγμή», σύμφωνα με τον ίδιο, που δήλωσε άγνοια για τις προθέσεις των δανειστών - Για μετά τις 14 Νοεμβρίου παραπέμπονται τα «αγκάθια» των εργασιακών


Θέμα συντάξεων έθεσαν και πάλι οι δανειστές
Θέμα ασφαλιστικού θέτουν και πάλι οι Θεσμοί παρότι δεν υπάρχει επισήμως στην ατζέντα της αξιολόγησης. Ζήτησαν και περιελήφθη ενότητα για την πορεία της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης. Προσερχόμενος στο Χίλτον ο υπ. Εργασίας Γ. Κατρούγκαλος για την προγραμματισμένη συνάντηση στις 10.00, όταν ερωτήθηκε ποιο θα είναι το θέμα της συζήτησης στη συγκεκριμένη ενότητα ανέφερε χαρακτηριστικά: «Τελευταία στιγμή ζήτησαν αυτή τη συνάντηση. Τώρα θα μάθω και εγώ γιατί».

Εντύπωση προκαλεί γιατί θα έπρεπε, εάν επρόκειτο απλώς για τυπικά θέματα εφαρμογής της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης του περασμένου Μαΐου, να απασχολήσουν τη συνάντηση με τον υπουργό πριν αναχωρήσουν απ' την Αθήνα οι θεσμοί και δεν επιλύονταν σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων!

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Κατρούγκαλος σε δηλώσεις του χθες τόνισε πως δεν υπάρχει περίπτωση να ανοίξει και πάλι θέμα ασφαλιστικού – συνταξιοδοτικού, παρά τις έντονες πιέσεις του ΔΝΤ για το ζήτημα, και ότι είχε κλείσει μια και καλή με την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης.

Στις τελευταίες συναντήσεις με τους υπουργούς της κυβέρνησης που θα έχουν σήμερα οι εκπρόσωποι των Θεσμών πριν αναχωρήσουν απ' την Αθήνα θα επικεντρωθούν στα τρία πιο «καυτά» θέματα των διαπραγματεύσεων: εργασιακά, ασφαλιστικό και δημοσιονομικά.

Το πρώτο ραντεβού, με τον Γιώργο Κατρούγκαλο ολοκληρώθηκε περίπου στη 1 το μεσημέρι, όπου για ακόμη μία φορά δεν έκλεισε τίποτα από τα ανοιχτά ζητήματα, τόσο στα εργασιακά όσο και στο ασφαλιστικό. 
Κλείσιμο

Οι επόμενες συναντήσεις με τους εκπροσώπους των θεσμών θα ξεκινήσουν στις 14 Νοεμβρίου, οπότε και θα επανέλθουν στην Αθήνα, με τις δυο πλευρές να έχουν συμφωνήσει ότι στο μεσοδιάστημα θα ανταλλάξουν κείμενο αρχών ενώ θα υπάρξουν και τηλεδιασκέψεις.

Κατρούγκαλος: Δεν τέθηκε θέμα συντάξεων
Τη διαβεβαίωση ότι στη σημερινή συνάντηση με τους εκπροσώπους των δανειστών δεν τέθηκε θέμα συντάξεων έδωσε ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος, μετά την ολοκλήρωσή της. Όπως αποσαφήνισε, στη συνάντηση συζητήθηκε, μεταξύ άλλων, και το θέμα της συγκρότησης του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), από την 1η Ιανουαρίου του 2017. Ο κ. Κατρούγκαλος δήλωσε ότι θεωρεί προσωπικό του στοίχημα τη λειτουργία του ΕΦΚΑ από το νέο έτος, από τη στιγμή, που, όπως τόνισε, έχει αναλάβει πλήρως την πατρότητα της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης.

Παράλληλα, ο υπουργός Εργασίας υπογράμμισε ότι σήμερα τέθηκαν θέματα στα οποία, απ' ό,τι φαίνεται, υπάρχει σύμπτωση απόψεων με τους δανειστές. Για θέματα νομιμότητας, όπως είπε, οι εκπρόσωποι των δανειστών περιμένουν τις παρατηρήσεις από τα νομικά επιτελεία τους. Σύμφωνα με τον υπουργό, συζητήθηκε, επίσης, το θέμα του σχεδιασμού ενός κοινωνικού πλάνου στις επιχειρήσεις, με στόχο να αποφευχθούν οι ομαδικές απολύσεις και ο εκσυγχρονισμός του συνδικαλιστικού νόμου, ώστε τα συνδικάτα να γίνουν λιγότερα γραφειοκρατικά και πιο αποτελεσματικά. Όπως διευκρίνισε, θέτει το θέμα της δημιουργίας επιχειρησιακών σωματείων ακόμη και σε επιχειρήσεις με λιγότερα από 20 άτομα. «Για παράδειγμα, μία πρόταση που έθεσα στο τραπέζι, για να μπορούν να υπάρχουν συνδικάτα και σε μικρότερες επιχειρήσεις και, γενικά, να διευκολυνθεί η δυνατότητα συνδικαλισμού των εργαζομένων, ήταν να μειωθεί ο ελάχιστος αριθμός για τη συμμετοχή στο εργατικό σωματείο από 20 σε 15», ανέφερε χαρακτηριστικά. Για το θέμα των συλλογικών διαπραγματεύσεων, επεσήμανε ότι έγινε αναλυτική συζήτηση για την επέκταση. «Δεν μπορούμε να επανέλθουμε σε πρακτικές που εμποδίζουν τη δίκαιη ανάπτυξη», συμπλήρωσε ο υπουργός Εργασίας.

Ο κ. Κατρούγκαλος σημείωσε ότι η επόμενη συνάντηση με τους εκπροσώπους των θεσμών θα γίνει, κατά πάσα πιθανότητα, στις 14 Νοεμβρίου, ενώ τόνισε ότι στο ενδιάμεσο διάστημα θα σταλεί ένα κείμενο αρχών και θα πραγματοποιηθούν τηλεδιασκέψεις.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης