ΔΝΤ για Reuters: Έχουμε την πρόθεση να στηρίξουμε την Ελλάδα αν βγαίνουν οι αριθμοί...

ΔΝΤ για Reuters: Έχουμε την πρόθεση να στηρίξουμε την Ελλάδα αν βγαίνουν οι αριθμοί...

Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ παίρνει αποστάσεις από το δημοσίευμα του Reuters και τονίζει ότι το Ταμείο προτίθεται να στηρίξει την Ελλάδα και χρηματοδοτικά αν συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις και εφόσον το χρέος είναι βιώσιμο

ΔΝΤ για Reuters: Έχουμε την πρόθεση να στηρίξουμε την Ελλάδα αν βγαίνουν οι αριθμοί...
Έχουμε την πρόθεση να στηρίξουμε την Ελλαδα, διαμηνύει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο διαψεύδοντας το Reuters που μετέδιδε ότι το Ταμείο δεν θα συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης, αλλά πιθανότατα θα αρκεστεί σε ένα συμβουλευτικό ρόλο. 

Ο εκπρόσωπος του Ταμείου, Τζέρι Ράις, δήλωσε ότι το ΔΝΤ παραμένει προσηλωμένο στο πρόγραμμα» στηρίζοντας αυτή τη θέση στην επιστροφή της αποστολής στην Ελλάδας εντός των επόμενων δύο εβδομάδων. 'Έσπευσε ωστόσο να διευκρινίσει ότι η χρηματοδοτική στήριξη του Ταμείου στη χώρα μας απαιτεί την ανάγκη «οι αριθμοί να βγαίνουν», επαναλαμβάνοντας ότι απαραίτητες προϋποθέσεις είναι η βιωσιμότητα του χρέους και η πραγματοποίηση των μεταρρυθμίσεων. 

Διαβάστε την πλήρη δήλωση του εκπροσώπου του ΔΝΤ Τζέρι Ράις με αφορμή το δημοσίευμα του Reuters:
Κλείσιμο

«Παραμένουμε πλήρως προσηλωμένοι με απώτερο στόχο την επίτευξη συμφωνίας για την δημιουργία ενός προγράμματος, το οποίο θα μπορεί να στηριχθεί από το Ταμείο μέσω μιας νέας συμφωνίας.

Προς αυτή την κατεύθυνση η αποστολή του Ταμείου θα επισκεφτεί σύντομα την Αθήνα. Θα θέλαμε να υποδείξουμε ότι στην ενημέρωση τύπου της Παρασκευής ο κ. Τόμσεν το υπονόησε λέγοντας "σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, το Ταμείο παραμένει απολύτως προσηλωμένο. Μας έχει υποβληθεί αίτημα να συμμετέχουμε στις συζητήσεις για ένα νέο πρόγραμμα. Η ομάδα μας αναμένεται να φτάσει (στην Αθήνα) σε μια ή δύο εβδομάδες".

Αυτό που έχουμε επισημάνει εδώ και καιρό (σε όλες τις ενημερώσεις τύπου του κ. Τόμσεν) είναι ότι το Ταμείο έχει την πρόθεση να στηρίξει την Ελλάδα όχι μόνο συμβουλευτικά αλλά και χρηματοδοτικά, δεδομένου, όμως, ότι το πρόγραμμα θα στηριχθεί στο δίπτυχο μεταρρυθμίσεις και βιωσιμότητα του χρέους ή ότι οι "αριθμοί θα βγαίνουν", όπως έχει πει ο κ. Τόμσεν».
Reuters: Το ΔΝΤ δεν θα βάλει χρήματα για την Ελλάδα

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν θα συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα αλλά πιθανότατα θα δεχθεί ένα ειδικό συμβουλευτικό καθεστώς με περιορισμένες εξουσίες αλλά θα το διατηρεί ως ελεγκτή στις αξιολογήσεις είπαν στο πρακτορείο Reuters δύο ανώτατες πηγές.

Όπως επισημαίνει το πρακτορείο εδώ και ένα χρόνο το Ταμείο επιμένει στους όρους με τους οποίους θα μπορούσε να συμμετάσχει σε κάθε νέο πρόγραμμα υποστηρίζοντας ότι οι οικονομικοί στόχοι που έχουν τεθεί από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα δεν είναι ρεαλιστικοί χωρίς μεγάλη ελάφρυση του χρέους της Ελλάδας.

Αλλά πλέον το Ταμείο βρίσκεται σε συζητήσεις για να δεχθεί ένα νέο ρόλο που θα του επιτρέψει να διαδραματίζει ένα λιγότερο επίσημο ρόλο στο πρόγραμμα. «Θα λειτουργεί περισσότερο ως σύμβουλος αλλά ο ρόλος αυτός δεν προβλέπει αυστηρά ότι κάθε τρεις μήνες θα πρέπει να προχωρά σε ελέγχους συμβατότητας με το πρόγραμμα ή "υγείας" της οικονομίας» εξηγεί η μια πηγή που επικαλείται το Reuters.

«Με αυτόν τον τρόπο αφενός η Λαγκάρντ θα μπορέσει να πάει στο διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου και να πει "δεν παραβιάζω τους κανόνες" και αφετέρου ο Σόιμπλε, ο οποίος έχει εκλογές το φθινόπωρο του 2017, θα μπορεί να ισχυριστεί ότι "βλέπετε, διατήρησα το ΔΝΤ στο παιχνίδι"» συμπληρώνει η ίδια πηγή.

Το δημοσίευμα του Reuters



Σύμφωνα με το τηλεγράφημα αν και η ακριβής φύση του ρόλου του ΔΝΤ δεν έχει ακόμα αποφασιστεί, εκτιμάται ότι θα έχει επιπλέον εξουσίες από αυτές ενός απλού συμβούλου και για παράδειγμα θα μπορούσε να είναι υπεύθυνο για τη σύνταξη συγκεκριμένων προτάσεων και εγγράφων προς διαπραγμάτευση σε συνεννόηση με την ελληνική και την ευρωπαϊκή πλευρά.

«Δεν θα βάλει λεφτά στο πρόγραμμα αλλά δεν θα είναι και απλά τεχνικός σύμβουλος. Θα αναλάβει πιθανότατα έναν ειδικό συμβουλευτικό ρόλο που θα δημιουργηθεί ειδικά για το ελληνικό πρόγραμμα» προσθέτει η δεύτερη πηγή που επικαλείται το Reuters.

«Οι διαπραγματεύσεις αυτής της εβδομάδας έκαναν ξεκάθαρο ότι το ΔΝΤ απλά δεν μπορεί να συμμετέχει επίσημα στο πρόγραμμα. Θα παραμείνει μέρος της Τρόικας και θα είναι παρών σε όλες τις συζητήσεις» προσθέτει η συγκεκριμένη πηγή. 

Το Reuters υποστηρίζει ότι ο νέος ρόλος του ΔΝΤ αποτέλεσε αντικείμενο των συζητήσεων που είχαν Έλληνες αξιωματούχοι με εκπροσώπους του ταμείου κατά την ετήσια σύνοδο του ΔΝΤ στην Ουάσινγκτον προσθέτοντας ότι «παρά την αλλαγή του ρόλου του ΔΝΤ, οι Έλληνες αξιωματούχοι πιστεύουν ότι θα τους βοηθήσει η παρουσία ενός οργανισμού που στηρίζει το αίτημά τους για αναδιάρθρωση του χρέους».

Οι ίδιες πηγές, γράφει το Reuters, προσθέτουν ότι αν και επίσημα το ΔΝΤ περιμένει ανάπτυξη 0,1 για την ελληνική οικονομία το 2016, στην πραγματικότητα είναι πολύ πιθανό να υπάρξει ύφεση. Συμπλήρωναν, δε, ότι μια συμφωνία για το χρέος αν και είναι ακόμα πιθανή, το «παράθυρο της ευκαιρίας» έχει μικρύνει κατά πολύ και εξαρτάται από την γρήγορη ολοκλήρωση της επόμενης αξιολόγησης. Αν η αξιολόγηση συνεχιστεί τότε οι συζητήσεις θα αναβληθούν για μετά τις γερμανικές εκλογές, πρόσθεταν. 

Οι ίδιες πηγές, υποστηρίζαν, τέλος, ότι η συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα αγοράς χρέους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που θα μπορούσε να δώσει ώθηση στην ελληνική οικονομία, δεν είναι πιθανό να συμβεί το νωρίτερο πριν το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2017.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης