Μοσκοβισί: Ο καιρός πιέζει για άμεσες αποφάσεις, κάποια υπουργεία καθυστερούν σημαντικά

Μοσκοβισί: Ο καιρός πιέζει για άμεσες αποφάσεις, κάποια υπουργεία καθυστερούν σημαντικά

Η εκταμίευση της επόμενης υποδόσης θα εξαρτηθεί από ορισμένα προαπαιτούμενα που θα συμφωνηθούν μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα, λέει ο Μοσκοβισί - Να αναλάβουν τις ευθύνες τους οι Ευρωπαίοι εταίροι για να ληφθούν βραχυπρόθεσμα μέτρα για τη βιωσιμότητα του χρέους



Μοσκοβισί: Ο καιρός πιέζει για άμεσες αποφάσεις, κάποια υπουργεία καθυστερούν σημαντικά
Ενθαρρυντικά μηνύματα με πολλούς αστερίσκους για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και τις βραχυπρόθεσμες ρυθμίσεις για το χρέος της χώρας, έστειλε ο Επίτροπος Νομισματικής και Οικονομικής Πολιτικής Πιερ Μοσκοβισί, μιλώντας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο. 

Στη συζήτηση στην ολομέλεια του Σώματος με θέμα «Η μακροοικονομική κατάσταση στην Ελλάδα, οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και ο αντίκτυπός τους, καθώς και προοπτικές για μελλοντικές διαπραγματεύσεις στο πλαίσιο του Προγράμματος», ο Επίτροπος Μοσκοβισί κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει ταχύτατα στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα, τονίζοντας πως ο καιρός πιέζει για άμεσες αποφάσεις. Ωστόσο, εμφανίστηκε αισιόδοξος πως η εκταμίευση της επόμενης υποδόσης είναι πολύ πιθανή για τις 10 Νοεμβρίου.

Κλείσιμο
«Η Ελλάδα βρίσκεται στη σωστή κατεύθυνση το δεύτερο εξάμηνο θα συνεχιστεί η αναπτυξιακή πορεία, αλλά φυσικά είναι πολύ νωρίς να κάνουμε προβλέψεις» υπογράμμισε ο Επίτροπος Μοσκοβισί. Σύμφωνα με τον ίδιο, η εκταμίευση της επόμενης υποδόσης για την Ελλάδα θα εξαρτηθεί από την υιοθέτηση ορισμένων προαπαιτούμενων που θα συμφωνηθούν με την ελληνική πλευρά μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα. 

«Σημαντικές νομοθετικές πρωτοβουλίες είχαν προβλεφθεί στο Μνημόνιο συναντήληψης, όπως μέτρα 3% του ΑΕΠ για το 2016 – 2018, όπως 1% για τον φόρο εισοδήματος και 1% για το συνταξιοδοτικό σύστημα. Τα μέτρα αυτά συνοδεύτηκαν από σημαντικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, όπως τα κόκκινα δάνεια για να αποκατασταθεί το τραπεζικό σύστημα και να ξεκινήσει και πάλι η δανειοδότηση των επιχειρήσεων, η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, η δημιουργία του νέου ταμείο ιδιωτικοποιήσεων και επενδύσεων – κάτι που αναφέρεται στο Μνημόνιο το 2015- και η αποπολιτικοποίηση της επιτροπής ανταγωνισμού» υπογράμμισε ο Επίτροπος Μοσκοβισί.

Ο Επίτροπος τόνισε πως η αξιολόγηση πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον ερχόμενο Νοέμβριο ώστε η ελληνική οικονομία να μπει στη σωστή τροχιά στα μέσα Δεκεμβρίου, υπογραμμίζοντας ωστόσο πως κάποιες φορές «ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες», καθώς ανάμεσα στα μέτρα που πρέπει να συζητηθούν, περιλαμβάνονται ο προϋπολογισμός, το ταμείο επενδύσεων και τα εργασιακά.

Ο Επίτροπος Μοσκοβισί κάλεσε όλα τα ελληνικά υπουργεία να δεσμευθούν για την εφαρμογή των συμφωνηθέντων, καθώς σύμφωνα με τον ίδιο ορισμένοι υπουργοί προχωρούν ταχύτατα στην εφαρμογή, ενώ άλλοι καθυστερούν σημαντικά.


Χρέος


Αναφορικά με τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, ο Επίτροπος Μοσκοβισί τόνισε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, πως δεν μπορούμε απλώς να ζητούμε από την Ελλάδα να τηρεί τις υποχρεώσεις της, αλλά πρέπει και οι Ευρωπαίοι εταίροι να αναλάβουν τις ευθύνες τους για να ληφθούν βραχυπρόθεσμα μέτρα για τη βιωσιμότητα του χρέους. 

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει δεσμευθεί πως θα κάνει το παν ώστε η Ελλάδα να εφαρμόσει τις συμφωνίες και να ολοκληρώσει το πρόγραμμα, καθώς είναι ο τρόπος επιστροφής στην ανάπτυξη και στη μείωση της ανεργίας, κάτι που που περιμένουν οι νέοι Έλληνες πολίτες. Έχουμε καθήκον να δράσουμε για ένα καλύτερο μέλλον».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης