Ποιες συντάξεις πληρώνονται σήμερα και ποιοι «βλέπουν» περικοπές

Ποιες συντάξεις πληρώνονται σήμερα και ποιοι «βλέπουν» περικοπές

Τέσσερις οι κατηγορίες συνταξιούχων που καταγράφουν απώλειες στις συντάξεις του Οκτωβρίου - Μείωση έως 400 ευρώ στις συντάξεις 4.500 συνταξιούχων του ΕΤΑΤ - Αυξάνεται η παρακράτηση υπέρ του ΕΟΠΥΥ - Τέλος Οκτώβρη η περικοπή των κύριων συντάξεων για υψηλοσυνταξιούχους



Ποιες συντάξεις πληρώνονται σήμερα και ποιοι «βλέπουν» περικοπές
Τέσσερις κατηγορίες συνταξιούχων καταγράφουν απώλειες στις συντάξεις του Οκτωβρίου που άρχισαν να καταβάλλονται από σήμερα στους δικαιούχους του ΙΚΑ και του Δημοσίου. Οι δικαιούχοι επικουρικών που περιλαμβάνονται στο τρίτο πακέτο μειώσεων, οι δικαιούχοι μερίσματος, 4.500 συνταξιούχοι τραπεζικοί και οι διπλοσυνταξιούχοι εξαιτίας της αύξησης της παρακράτησης υπέρ του ΕΟΠΠΥ. Η επιστροφή των αναδρομικών αλλά και η περικοπή των κύριων συντάξεων για υψηλοσυνταξιούχους (πλαφόν 2.000 ευρώ) μετατέθηκαν για το τέλος Οκτωβρίου.

Αναλυτικά,
μείωση έως και 400 ευρώ θα δουν σήμερα στη σύνταξή τους (προσυνταξιοδοτική παροχή) 4.500 πρώην τραπεζοϋπάλληλοι που καλύπτονται από το ΕΤΑΤ.  Η παρακράτηση των αναδρομικών (το μέτρο «τρέχει» από τον Ιούνιο) θα αρχίσει από τη σύνταξη του Νοεμβρίου. Οι υπόλοιποι 6.500 συνταξιούχοι που εισπράττουν την προσυνταξιοδοτική τους παροχή αλλά και την επικουρική τους από το ΕΤΕΑ, θα βιώσουν την «ψυχρολουσία» στις 4 Οκτωβρίου.

Κλείσιμο
Το «ψαλίδι» αφορά υπαλλήλους της Εμπορικής, της πρώην Πίστεως (νυν Alpha) και της Τράπεζας Αττικής που αποχώρησαν, με το προσυνταξιοδοτικό καθεστώς του ΕΤΑΤ αλλά και ασφαλισμένους που βρίσκονται κοντά στη σύνταξη.

Για παράδειγμα, συνταξιούχος πρώην τραπεζοϋπάλληλος έχει πάρει κύρια σύνταξη από το ΙΚΑ με 10.500 ημέρες ασφάλισης στην ανώτατη ασφαλιστική κλάση και την επικουρική του το επικουρικό της τράπεζας που εργαζόταν (πρώην Εμπορική). Η κύρια σύνταξη που παίρνει είναι 1.310 € καθαρά. Επικουρική έπαιρνε 621 € καθαρά. Μετά την περικοπή η επικουρική του διαμορφώνεται στα 403 € περίπου.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο  του υπουργείου Εργασίας ως όριο προστασίας ορίστηκε το ποσό των 620 ευρώ μικτά και ανώτατο ποσοστό μείωσης το 21%. 

Από σήμερα επιβάλλεται εισφορά  6% υπέρ του ΕΟΠΥΥ στο άθροισμα των διπλών συντάξεων (260.000 ). Μάλιστα από το Νοέμβριο θα επιβληθούν αναδρομικές κρατήσεις για το διάστημα Ιουλίου -Σεπτεμβρίου, οι οποίες θα αφαιρέσουν σωρευτικά το 18% των κύριων συντάξεων μέχρι το Δεκέμβριο (μέσω 3 ισόποσων μηνιαίων κρατήσεων).

Από αύριο επιβάλλονται αναδρομικές κρατήσεις σε 280.000 μερίσματα των συνταξιούχων του Δημοσίου. Αυτή τη φορά το μέρισμα θα είναι ακόμη πιο μικρό από το ποσό που εισέπραξαν οι συνταξιούχοι αρχές Ιουλίου, καθώς θα παρακρατηθεί και η πρώτη δόση των αναδρομικών. 

Η παρακράτηση της πρώτης δόσης των αναδρομικών οδηγεί σε μειώσεις που αγγίζουν κι οριακά ξεπερνούν σε ορισμένες περιπτώσεις το 50% συγκριτικά με το παλιό (μέχρι 31/12/2015) μέρισμα που είχε δοθεί τελευταία φορά τον περασμένο Μάρτιο.

Υπενθυμίζεται πως όλα τα μερίσματα του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων αναπροσαρμόστηκαν με τον πρόσφατο ασφαλιστικό νόμο και η μείωση «μετράει» από 1/1/2016.
 
Στις 4 Οκτωβρίου θα κοπούν άλλες 20.000-25.000 επικουρικές συντάξεις.Οι επικουρικές συντάξεις οι οποίες θα περικοπούν στις 4 Οκτωβρίου είναι οι ακόλουθες:

- οι συνταξιούχοι πρατηριούχοι υγρών καυσίμων του ΤΕΑΠΥΚ θα χάσουν έως 40%
- οι συμβολαιογράφοι θα χάσουν έως 25%
- οι δικηγόροι (ΕΤΑΑ) έως 40%
- τραπεζοϋπάλληλοι της Εμπορικής έως 40%
- οι Τεχνικοί Τύπου (Ε.Τ.Α.Π.-Μ.Μ.Ε.) 15%-18%
- οι Ναυτικοί έως 40%
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης