Σε δύσκολη θέση ο Σκουρλέτης για τον ΔΕΣΦΑ

Σε δύσκολη θέση ο Σκουρλέτης για τον ΔΕΣΦΑ

Του ασκούνται υψηλές πιέσεις να αποφευχθεί το ναυάγιο της πώλησης του Διαχειριστή - Εκτίμηση της ελληνικής πλευράς είναι πως οι θεσμοί θέλουν να προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση, άσχετα με το ποιος μπορεί να είναι ο επενδυτής


Σε δύσκολη θέση ο Σκουρλέτης για τον ΔΕΣΦΑ
Να κλείσει η υπόθεση του ΔΕΣΦΑ γρήγορα και στο πλαίσιο του τρέχοντος διαγωνισμού, ζητούν επιτακτικά οι Θεσμοί, με τον υπουργό Ενέργειας να έρχεται προφανώς σε δύσκολη θέση, καθώς ασκούνται υψηλές πιέσεις στον Πάνο Σκουρλέτη να αποφευχθεί το ναυάγιο της πώλησης του Διαχειριστή, κάτι που φαίνεται να μεθοδεύει το τελευταίο διάστημα.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου, κατά τη σημερινή συνάντηση με την τρόικα συμφωνήθηκε ότι δεν αλλάζει η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που αναφέρει ότι οι Αζέροι μπορούν να πάρουν μέχρι το 49%,χωρίς όμως το μάνατζμεντ και πως δεν αλλάζει το τίμημα των 400 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, δεν αλλάζει η πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση που είναι και δεύτερη αιτία της αντιπαράθεσης με τη Socar, ενώ δεν συζητείται η εκχώρηση από το δημόσιο στη Socar, μέρος του αποθεματικού του ΔΕΣΦΑ.

Κλείσιμο
Πηγή του υπουργείου Ενέργειας ανέφερε πως εκτίμηση της ελληνικής πλευράς μετά τη συνάντηση είναι πως «αυτό που τους ενδιαφέρει (σσ τους θεσμούς) είναι να προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση, άσχετα με το ποιος μπορεί να είναι ο επενδυτής».

Παράλληλα, σύμφωνα με πηγές από το υπ. Ενέργειας οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι εντός του μήνα θα πρέπει να κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για την πλήρη απελευθέρωση της ηλεκτρικής ενέργειας, ωστόσο από την πλευρά των δανειστών ζητήθηκαν μία σειρά από διευκρινιστικά στοιχεία για τα οποία, όπως έλεγαν μπορούν να δοθούν αρμοδίως και δεν απαιτείται νέα συνάντηση του υπουργού και των θεσμών.

Τα θέματα που συζητήθηκαν σήμερα ήταν η πορεία των δημοπρασιών  ΝοΜε, η απελευθέρωση φυσικού αερίου, η πορεία αποκρατικοποίησης του ΑΔΜΗΕ και το target model, αλλά και η υπογραφή συμβάσεων μεταξύ ΔΕΗ και μεγάλων πελατών

Υψηλόβαθμο στέλεχος του του υπουργείου Ενέργειας, διαβεβαίωσε ότι τα δικά μου για την υποδόση θα κλείσουν κατά 99,9% και εξέφρασε την την αισιοδοξία του για την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης για τα ενεργειακά σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα

Στο επίκεντρο βρέθηκε και η μερική αποκρατικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, καθώς η τρόικα επιζητά διαβεβαιώσεις ότι κινείται ομαλά η διαδικασία κι έχει ολοκληρωθεί η απόσχιση από τη ΔΕΗ.

Προσερχόμενος στη συνάντηση, ο κ. Σκουρλέτης δήλωσε σίγουρος ότι κατά «99,9% θα κλείσουμε στα ενεργειακά».

Ερωτηθείς για το εάν μπορεί να αλλάξει ή όχι ο κατάλογος των ΔΕΚΟ που θα ενταχθούν στο υπό σύσταση υπερταμείο αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας – αποκρατικοποιήσεων, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο, όχι μόνο να μην αλλάξει, αλλά και να αυξηθεί ο κατάλογος ακόμα περισσότερο.

«Αν δεν μπουν η ΔΕΗ, η ΕΥΔΑΠ, η ΕΥΑΘ,  δεν έχει νόημα, μπορεί να πρέπει να μπουν και άλλες», είπε χαρακτηριστικά. Υποστήριξε πάντως ότι για ζητήματα στρατηγικής επιλογής θα αποφασίζουν τα αρμόδια υπουργεία έστω και αν η ΔΕΚΟ έχουν μεταφερθεί στο υπερταμείο. Και συνέχισε λέγοντας ότι αυτό θα γίνει με σκοπό την αύξηση της αξίας τους, πχ. με συνέργειες, είσοδο στο χρηματιστήριο κλπ.

Σε ό,τι αφορά το 17% της ΔΕΗ που είναι προς αποκρατικοποίηση στο ΤΑΙΠΕΔ, η κυβέρνηση θέλει να μεταφερθεί στο υπερταμείο προς αξιοποίηση. «Αυτό ήταν το νόημα της αναφοράς του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ για την προάσπιση του δημοσίου χαρακτήρα των ΔΕΚΟ όπως η ΕΥΑΘ και η ΔΕΗ», κατέληξε ο κ. Σκουρλέτης.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης