Μείωση πλεονασμάτων προς δανειστές, τρέξτε τις ιδιωτικοποιήσεις προς κυβέρνηση τα μηνύματα Στουρνάρα

Μείωση πλεονασμάτων προς δανειστές, τρέξτε τις ιδιωτικοποιήσεις προς κυβέρνηση τα μηνύματα Στουρνάρα

Το «διπλό μήνυμα» του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος

Μείωση πλεονασμάτων προς δανειστές, τρέξτε τις ιδιωτικοποιήσεις προς κυβέρνηση τα μηνύματα Στουρνάρα
Μηνύματα τόσο προς τους δανειστές όσο και προς την κυβέρνηση επιφύλασσε, όπως τουλάχιστον ανέφεραν πηγές πολύ κοντά στη συνάντηση που είχαν την Τρίτη Γιάννης Στουρνάρας-εκπρόσωποι Θεσμών.

Από τη μία πλευρά ο κ. Στουρνάρας, κατά τη συνάντησή του με τους εκπροσώπους των δανειστών, τόνισε ότι θα πρέπει να υπάρξει μείωση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα, ενώ πηγή της ΤτΕ τόνισε, μετά το πέρας της εν λόγω συνάντησης, ότι η κυβέρνηση οφείλει να επιταχύνει τη διαδικασία των ιδιωτικοποιήσεων.

Η συγκεκριμένη πηγή της Τράπεζας της Ελλάδος, υπογράμμισε ότι το κλίμα στη συνάντηση του κ. Στουρνάρα με τους εκπροσώπους των δανειστών ήταν εξαιρετικά καλό, ενώ εξετάστηκαν θέματα που αφορούν την κατάσταση στις τράπεζες, τα κόκκινα δάνεια αλλά και το ευρύτερο πλαίσιο της οικονομίας.

Κλείσιμο
Η ίδια πηγή, η οποία ήταν πολύ κοντά στις διαπραγματεύσεις, υπογράμμισε ότι η Τράπεζα της Ελλάδος αναμένει για φέτος ύφεση 0,3% και πρωτογενές πλεόνασμα στο 0,8% του ΑΕΠ αλλά για τα 2017 εκτιμάται ότι το ΑΕΠ θα τρέξει 2,5% , καθώς «τα πιο πολλά έχουν ήδη γίνει, λίγα έχουν μείνει ακόμη. Εάν φερθούμε έξυπνα και η κυβέρνηση κάνει όσα πρέπει να κάνει για ιδιωτικοποιήσεις, αλλαγές της χρήσης γης, δημόσιες δαπάνες κτλ».

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Στουρνάρας, όμως, κλήθηκε από τους εκπροσώπους των Θεσμών, να δώσει και εξηγήσεις για τη δημόσια αναφορά του στην ανάγκη για λιγότερα υψηλά πλεονάσματα με στόχο τη μεγαλύτερη ανάπτυξη. Αν και συμφωνήθηκε ότι για το θέμα αυτό τις αποφάσεις λαμβάνει το Eurogroup, φάνηκε, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, ότι «η ΕΚΤ είναι 100% μαζί μας».

Αναφορικά με τη γενικότερη κατάσταση της οικονομίας πρώτον είναι ενθαρρυντικό ότι δειλά-δειλά, ήδη, από τη συμφωνία της 14ης Μαΐου έως και σήμερα επέστρεψαν 4,6 δισ. ευρώ καταθέσεις ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, ενώ έχει «ανοίξει» και πάλι, αργά αλλά σημαντικά, η αγορά των repos για τις τράπεζες καθώς «έχουμε 19 δισ. σε repo markets».

Επιπρόσθετα εκφράστηκε αισιοδοξία ότι αν και τα μακροοικονομικά δεδομένα δεν έχουν δείξει ακόμη ανάπτυξη, υπάρχουν πρόοιμοι δείκτες που δείχνουν σαφή βελτίωση του κλίματος.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης