Γ.Ανεμοδουράς: Ο Μικρός Ήρωας χάνεται στις “πράσινες” επενδύσεις

Γ.Ανεμοδουράς: Ο Μικρός Ήρωας χάνεται στις “πράσινες” επενδύσεις

Η οικογένεια που γαλούχησε γενιές και γενιές με τους χάρτινους ήρωές της απογοητεύει το αναγνωστικό της κοινό. Κατηγορείται ότι εγκαταλείπει σταδιακά τις εκδόσεις για χάρη των business στις εναλλακτικές πηγές ενέργειας. Ο Σπίθας, η νοσταλγία του Λουκιανού Κηλαηδόνη και τα MW της Vector...

Γ.Ανεμοδουράς: Ο Μικρός Ήρωας χάνεται στις “πράσινες” επενδύσεις
Η οικογένεια που γαλούχησε γενιές και γενιές με τους χάρτινους ήρωές της απογοητεύει το αναγνωστικό της κοινό. Κατηγορείται ότι εγκαταλείπει σταδιακά τις εκδόσεις για χάρη των business στις εναλλακτικές πηγές ενέργειας. Ο Σπίθας, η νοσταλγία του Λουκιανού Κηλαηδόνη και τα MW της Vector

Το γνωστό, νοσταλγικό της νιότης τραγούδι του Λουκιανού Κηλαηδόνη έλεγε «πού είσαι τώρα και σ’ έχω χάσει, Μικρέ μου ήρωα, Γιώργο Θαλάσση». Από τη δεκαετία των αναμνήσεων του τραγουδοποιού πέρασαν χρόνια, όμως τώρα, περισσότερο από ποτέ, το τραγούδι είναι επίκαιρο. Η πορεία εξάλλου των εκδόσεων Ανεμοδουρά, της σημερινής εταιρείας «Περιοδικός Τύπος ΑΕ», δεν αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας στους ρομαντικούς νοσταλγούς των παιδικών χρόνων. Πολύ περισσότερο όμως δεν αφήνει περιθώρια στους εργαζόμενους της εταιρείας, οι οποίοι κατήγγειλαν πρόσφατα ότι βρίσκονται σε καθεστώς ομηρίας λόγω προβλημάτων των ιστορικών εκδόσεων.

Σύμφωνα με τους εργαζόμενους της επιχείρησης, η επίσπευση των εξελίξεων από τη μεριά του επιχειρηματία κ. Γιώργου Ανεμοδουρά και της αδελφής του Κατερίνας έχει να κάνει με την προσπάθειά τους να περάσουν περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας στην παράλληλη δραστηριότητά της: αυτήν των φωτοβολταϊκών. Ας μην ξεχνάμε πως ο Γιώργος Ανεμοδουράς θεωρείται από τους πρωτοπόρους στον ελληνικό χώρο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, καθώς ως χημικός μηχανικός ενεργειακής κατεύθυνσης με πτυχίο από το Μετσόβιο Πολυτεχνείο, είναι σήμερα πρόεδρος του Συνδέσμου Εταιρειών Φωτοβολταϊκών (ΣΕΦ) και διατηρεί την εταιρεία Vector.
Όπως μας είπαν εργαζόμενοι της Περιοδικός Τύπος Α.Ε., «στόχος της διοίκησης είναι να συρρικνώσει τις εκδοτικές της δραστηριότητες και να επικεντρωθεί στην ενέργεια. Δεν τους ενδιαφέρουν πλέον οι εκδόσεις».
Κλείσιμο

Η «Ηλιοδύναμη» που έφθασε ως το Αγιον Ορος

Σε κάθε περίπτωση πάντως, η στρατηγική επιλογή του 61χρονου κ. Ανεμοδουρά ήταν σαφής εδώ και καιρό. Η ενασχόλησή του με τις εναλλακτικές πηγές ενέργειας χρονολογείται από το 1984, μία εποχή κατά την οποία ήταν υποτυπωδώς ανεπτυγμένα τα φωτοβολταϊκά, χάρη στη διαστημική τεχνολογία της NASA και του αντίστοιχου know how της τότε  Σοβιετικής Ένωσης. 

Το 1985 ίδρυσε την εταιρεία "Ηλιοδύναμη".  Η  εταιρεία ήταν εκ των πρωτοπόρων εταιρειών στην Ελλάδα στο χώρο της μελέτης και εφαρμογής έργων από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (αιολικά πάρκα, φωτοβολταϊκά συστήματα κ.λπ.). Η Ηλιοδύναμη Ε.Π.Ε., μεταξύ πολλών άλλων έργων και καταστάσεων έχει εγκαταστήσει 50 KW φωτοβολταϊκά σε μικρά νησιά του Αιγαίου με τη ΔΕΗ, 100 KW  φωτοβολταϊκά σε υβριδικό σύστημα στη μονή Σίμωνος Πέτρας του Αγίου ΄Ορους και εκατοντάδες άλλα KW σε εφαρμογές τηλεπικοινωνιών, ξενοδοχείων, βιομηχανιών κ.λπ.  Η επιχειρηματική του δραστηριότητα στο χώρο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας συνεχίζεται και το 1995 ιδρύει τις εταιρείες «Αιολικά Πάρκα Κρήτης» και «Αιολικά Πάρκα Ελλάδος» οι οποίες ανάπτυξαν, εγκατέστησαν και λειτουργούν αρκετά αιολικά πάρκα στη Σητεία Κρήτης, στην Εύβοια και στη Λέσβο. Η εταιρεία «Vector Αιολικά Πάρκα Ελλάδος » συνεχίζει και σήμερα την ανάπτυξη έργων Α.Π.Ε. σε όλη την Ελλάδα.
Από τον Γιώργο Θαλάσση, την Σούπερ Κατερίνα και το Μπλεκ στο τέλος εποχής

Πολύ παλαιότερη όμως είναι η ιστορία των χάρτινων ηρώων της «Περιοδικός Τύπος». Ο δημιουργός του Μικρού Ήρωα, Στέλιος Ανεμοδουράς γεννήθηκε στην Αθήνα το  1917. Η καταγωγή των γονιών του ήταν από τη Μάνη, ενώ ο ίδιος μεγάλωσε στον Πειραιά. Τελείωσε τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ παράλληλα εξέδιδε το λογοτεχνικό περιοδικό «Αργώ». Μετά την απελευθέρωση θα εργαστεί ως δημοσιογράφος στις εφημερίδες «Ελεύθερη Ελλάδα», «Δημοκρατική Αλλαγή», «Αθηναϊκή», «Νέα», στον «Θησαυρό».
Το πρώτο προσωπικό άνοιγμά του θα το κάνει με τον «Υπεράνθρωπο», ένα περιοδικό μικρού σχήματος, που θα κρατήσει δύο χρόνια. θα θυμούνται τους αγώνες του κατά του Κακού, με συμπαραστάτες τον Κεραυνό και την Αστραπή, τον Ελ-Γκρέκο και τον κωμικό της παρέας, τον φοβιτσιάρη Κοντοστούπη.

Με τίτλο «Μικρός Ήρωας» εκδίδει το πρώτο τεύχος το 1952 σε ηλικία 35 ετών. Η θρυλική παρέα των Μικρών Ηρώων γίνεται αγαπημένο ανάγνωσμα της νεολαίας δύο δεκαετιών, του '50 και του '60. Tο θρυλικό Παιδί-Φάντασμα - ο Mικρός Ήρωας Γιώργος Θαλάσσης - και οι βασικοί σύντροφοί του στις περιπέτειες, η Kατερίνα και ο διαρκώς πεινασμένος Σπίθας. Ένα τρίπτυχο-φωτιά που γαλούχησε γενιές και γενιές,. Το τελευταίο τεύχος κυκλοφόρησε το 1967, οπότε απαγορεύτηκε η έκδοσή του από τη δικτατορία.

Το 1969 εκδόθηκε το περιοδικό "Μπλεκ", το οποίο απευθυνόταν σε αγόρια. Οι πλούσιες ιστορίες δράσης και περιπέτειας με κεντρικό ήρωα τον Μπλεκ, ο οποίος ήταν αγωνιστής υπέρ της ανεξαρτησίας στον πόλεμο των Αμερικανών κατά των Άγγλων, αλλά και υπέρ των φτωχών και των αδυνάτων, οι πρωτότυπες ποδοσφαιρικές ιστορίες και το μεστό χιούμορ συνετέλεσαν ώστε το περιοδικό να γίνει το νούμερο 1 για αγόρια από 10 έως 16 χρόνων για πολλά χρόνια.

Τον Ιούνιο του 1973 ξεκινά η έκδοση του περιοδικού "Κατερίνα", εβδομαδιαίου περιοδικού για κορίτσια ηλικίας 9-15 χρόνων. Πέντε χρόνια αργότερα (1978) βγαίνει και η "Σούπερ Κατερίνα» (μηνιαία έκδοση), η οποία απευθύνεται σε κορίτσια λίγο μεγαλύτερης ηλικίας. Την ίδια χρονιά η εταιρεία κάνει μεγάλο εκδοτικό βήμα στο χώρο των πνευματικών, ψυχαγωγικών, περιοδικών. Το πρώτο περιοδικό αυτής της κατηγορίας ήταν ο «Γρίφος». Η επιτυχία του άνοιξε το δρόμο για πολλά ακόμα περιοδικά αυτού του τύπου. Το 1977 εκδίδεται το εφηβικό περιοδικό «Αφισόραμα» για αγόρια και κορίτσια. Η θεματολογία του κινείται στους χώρους της μουσικής, του κινηματογράφου και της showbiz, όπου παρουσιάζει τα νέα και τις τάσεις, αλλά και στα κοινωνικά και εφηβικά θέματα.

Το εταιρικό σχήμα της Περιοδικός Τύπος Α.Ε. ιδρύθηκε από τον αείμνηστο Στέλιο Ανεμοδουρά και το γιό του Γιώργιο στις αρχές της δεκαετίας του '80. Το 1991, ο "Περιοδικός Τύπος" ήταν από τις πρώτες εκδοτικές εταιρείες που ακολούθησε τις, νέες τότε, εξελίξεις στον τρόπο παραγωγής των εντύπων μέσω ηλεκτρονικών υπολογιστών. Κατόπιν η εταιρεία θα περάσει στις ειδικές εκδόσεις επαγγελματικών κλάδων. Πιστός στις αρχές του, ευγενικός, εργατικός και αεικίνητος έως το τέλος έβγαζε τα περιοδικά «Κατερίνα, Σούπερ-Kατερίνα» και «Μπλεκ», με τα οποία γαλούχησε τις νεότερες γενιές του ’70, ’80 και ’90.

Ο Στέλιος Ανεμοδουράς πέθανε στις 5 Μαΐου 2000. Άφησε πίσω του πολλές επιτυχίες, χιλιάδες αναγνώστες, ενδιαφέροντες χάρτινους ήρωες και τους δυο του γιους (Γιώργο και Κώστα). τη μια του κόρη (την Κατερίνα) και τρία εγγόνια (Λεωκράτη, Ναταλία και Στέλιο).
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης