Θριαμβολογίες Τσίπρα για τον αγωγό ΤΑΡ που κατήγγειλε

Θριαμβολογίες Τσίπρα για τον αγωγό ΤΑΡ που κατήγγειλε

Φιέστα στη Θεσσαλονίκη για τα εγκαίνια - ΝΔ: Υποκλίνεται σε αυτό που κατηγορούσε

Θριαμβολογίες Τσίπρα για τον αγωγό ΤΑΡ που κατήγγειλε
Ύμνους για τα οικονομικά οφέλη του αγωγού ΤΑΡ του οποίου κάποτε ήταν σφοδρός πολέμιος, εξέπεμψε στην τελετή εγκαινίων ο Αλέξης Τσίπρας.

Όπως πολύ εύστοχα επεσήμανε και η ανακοίνωση της ΝΔ, ο κ. Τσίπας «υποκλίνεται σε αυτό που κατηγορούσε», την ώρα που οργάνωσε μια τεράστια φιέστα για να... υποδεχτεί μια επένδυση που είχε υπογράψει η κυβέρνηση της ΝΔ.

Ο κ. Τσίπρας έσπευσε λοιπόν σήμερα να εγκαινιάσει ένα έργο το οποίο σαφώς υπονόμευε όταν ήταν στην αντιπολίτευση. Το ίδιο ακριβώς είχε κάνει άλλωστε και με την Cosco και το λιμάνι του Πειραιά. Υπονόμευε και κατηγορούσε και μετά οργάνωνε φιέστες για να κάνει το αντίθετο από αυτά που έλεγε.

Κλείσιμο
Ετσι, το 2013 όταν η κυβέρνηση της ΝΔ υπέγραφε για τον αγωγό, ο κ. Τσίπρας ήταν «στα κάγκελα» φωνάζοντας πως ο αγωγός εξυπηρετεί τα αμερικανικά συμφέροντα. Σήμερα οικοιοποιούμενος συμφωνίες άλλων κυβερνήσεων μιλά ανερυθρίαστα για «σημαντικό εγχείρημα περιφερειακής συνεργασίας και μεγάλης γεωστρατηγικής σημασίας».

Η ομιλία Τσίπρα στα εγκαίνια

Στην ομιλία του τόνισε πως η έναρξη των εργασιών για την κατασκευή του TAP, λαμβάνει χώρα σε μια κομβική στιγμή για την ελληνική οικονομία και την ευρύτερη περιοχή μας , ενώ συμπίπτουν χρονικά με την επιτυχή ολοκλήρωση της 1ης αξιολόγησης & την ταχεία ανάκτηση του αναπτυξιακού βηματισμού της χώρας.

Ο TAP, που θα ανοίξει τον ζωτικής σημασίας Νότιο Διάδρομο Φυσικού Αερίου 3.500 χλμ., αποτελεί ένα εγχείρημα περιφερειακής συνεργασίας  με μεγάλη οικονομική και γεωστρατηγική σημασία και σε αρχική φάση θα μεταφέρει ετησίως 10 δισ. κ.μ. αζέρικου φυσικού αερίου, που επαρκεί για περίπου 7 εκατ. νοικοκυριά στην Ευρώπη

Μελλοντικά δε, η ικανότητα του ΤΑP μπορεί να επεκταθεί σε περισσότερα από 20 δισ. κυβικά μέτρα. Ταυτόχρονα, ο ΤΑP θα διαθέτει δυνατότητα «φυσικής αντιστροφής ροής», θα μπορεί, δηλαδή να διοχετεύει αέριο από την Ιταλία προς τη ΝΑ Ευρώπη.
Επίσης, ο σχεδιαζόμενος αγωγός Φυσικού Αερίου IGB, έχει ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στον ενεργειακό σχεδιασμό της πατρίδας μας καθώς μπορεί να λειτουργήσει ως «γέφυρα» για την μεταφορά φυσικού αερίου προς τις χώρες της νοτιοανατολικής και κεντρικής Ευρώπης.

Οι αγωγοί TAP και IGB, σε συνδυασμό με τη σχεδιαζόμενη δημιουργία του Πλωτού Σταθμού Αποθήκευσης και Επαναεριοποίησης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG) στην Αλεξανδρούπολη, αλλά και με το έργο της αναβάθμισης του Σταθμού LNG της Ρεβυθούσας αποτελούν εξαιρετικά σημαντικά ενεργειακά εγχειρήματα.
Αποτελούν δομικά στοιχεία της επιδιωκόμενης παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας, επεσήμανε ο κ. Τσίπρας.

Η απασχόληση από την υλοποίηση του έργου υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσει τις 8.000 θέσεις εργασίας. Ιδιαίτερα σημαντική είναι η εμπλοκή ελληνικών επιχειρήσεων και της βαριάς βιομηχανίας της χώρας μας, ενώ οι πυκνές διακλαδικές αλληλεξαρτήσεις του έργου,θα ωφελήσουν πληθώρα τεχνικών επαγγελμάτων & θα ενισχύσουν την απασχόληση σε τοπικό επίπεδο.
Επίσης θα προχωρήσει η υλοποίηση ενός εκτεταμένου προγράμματος Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης,ύψους 32 εκατ. ευρώ, προς τις τοπικές κοινωνίες. Έχουμε λάβει όλες τις απαραίτητες εξασφαλίσεις για τη μέγιστη δυνατή προστασία του περιβάλλοντος υπό τις πλέον αυστηρές απαιτήσεις.

Αναφερόμενος στην πορεία της οικονομίας ο πρωθυπουργός μίλησε για θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης που περιμένουμε να καταγραφούν στο β' εξάμηνο του 2016 και για απελευθέρωση πόρων για επενδύσεις που θα προέλθουν από τη συμφωνία για το χρέος.
Εκτίμησε ότι η αστάθεια και η αβεβαιότητα φεύγουν σίγα-σιγά από το τραπέζι, επιτρέποντας στην οικονομία να εκδηλώσει την παραγωγική της δυναμική.
Σε όλα τα παραπάνω -κατέληξε - συντελεί και ο αγωγός ΤΑΡ τα εγκαίνια του οποίου έγιναν σήμερα. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης