Panama Papers: Στις 9 Μαΐου δημοσιοποιούνται όλα τα δεδομένα

Panama Papers: Στις 9 Μαΐου δημοσιοποιούνται όλα τα δεδομένα

Το ICIJ θα δώσει στην δημοσιότητα μια εύχρηστη database με πληροφορίες για πάνω από 200.000 offshore, όπως διέρρευσαν από τα αρχεία της Mossack Fonceca

Panama Papers: Στις 9 Μαΐου δημοσιοποιούνται όλα τα δεδομένα
Με ένα εκτενές σε εύρος άρθρο το ICIJ ανακοίνωσε σήμερα ότι στις 9 Μαΐου, θα δώσει στην δημοσιότητα την μεγαλύτερη διαρροή εγγράφων που έγινε ποτέ, τα περίφημα πλέον Panama Papers.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η συγκεκριμένη βάση δεδομένων που θα αναρτηθεί στο διαδίκτυο μέσω της ICIJ θα είναι πιθανότατα η μεγαλύτερη αποκάλυψη για τα μυστικά των «αόρατων» υπεράκτιων εταιριών αλλά και των προσώπων που κρύβονται πίσω από αυτές.

Τα στοιχεία περιλαμβάνουν αμέτρητες πληροφορίες για εταιρίες, καταπιστεύματα, ιδρύματα και funds που βρίσκονται σε είκοσι ένα φορολογικούς παραδείσους, από το Χονγκ-Κονγκ μέχρι τη Νεβάδα.

Η βάση αυτή συνδέει ανθρώπους σε περισσότερες από διακόσιες χώρες και περιοχές του κόσμου και όταν τα δεδομένα της δημοσιοποιηθούν στις 9 Μαΐου, οι χρήστες θα είναι σε θέση να αναζητήσουν μέσα από τα δεδομένα της αλλά και να δουν τα δίκτυα γύρω από χιλιάδες υπεράκτιες εταιρίες.

Στα στοιχεία αυτά θα συμπεριλαμβάνονται όποτε αυτό είναι εφικτό, τα εσωτερικά αρχεία της Mossack Fonseca με τους πραγματικούς ιδιοκτήτες της εταιρείας. Η διαδραστική βάση δεδομένων θα περιλαμβάνει επίσης πληροφορίες για πάνω από εκατό χιλιάδες πρόσθετες εταιρείες που αποτελούσαν μέρος της έρευνας του ICIJ το 2013.
Κλείσιμο

Παρόλα αυτά ξεκαθαρίζεται ότι ενώ η βάση δεδομένων ξετυλίγει για πρώτη φορά έναν κόσμο που δεν έχει αποκαλυφθεί ποτέ ξανά σε τέτοια μαζική κλίμακα, η εφαρμογή δεν θα είναι μια «χωματερή δεδομένων» των πρωτότυπων εγγράφων, αλλά θα είναι μια προσεκτική απελευθέρωση των βασικών εταιρικών πληροφοριών.

Το κονσόρτσιουμ των ερευνητών δημοσιογράφων της ICIJ δεν θα δώσει στην δημοσιότητα τα προσωπικά δεδομένα των εμπλεκομένων μαζικά. Η βάση δεδομένων δεν θα περιλαμβάνει στοιχεία των τραπεζικών λογαριασμών τους και των οικονομικών συναλλαγών τους, μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και άλλες επιστολές, διαβατήρια και αριθμούς τηλεφώνων.

Κάτι, που αν γινόταν θα προκαλούσε σίγουρα πανικό στους εμπλεκόμενους, αφού θα γίνονταν γνωστά σε όλους πράγματα που δεν επιθυμούσαν ποτέ να γίνουν γνωστά. Γι΄ αυτό και το επιλεγμένο υλικό μαζί με τις συγκεκριμένου εύρους πληροφορίες θα δημοσιευτούν για το δημόσιο συμφέρον και μόνο.

Εν τω μεταξύ το ICIJ και η γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung η οποία έλαβε αρχικά την διαρροή των εγγράφων μαζί με άλλους συνεργάτες από τον χώρο των παγκόσμιων μέσων μαζικής ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένων και αρκετών νέων συμμετεχόντων στην έρευνα σε χώρες όπου το ICIJ δεν ήταν σε θέση να ερευνήσει, θα συνεχίσουν να ερευνούν και να δημοσιεύσει νέες έρευνες τις ερχόμενες εβδομάδες και μήνες που έρχονται.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης