Βρυξέλλες: Ιδανικά, η αξιολόγηση πρέπει να κλείσει μέχρι τις 12 Απριλίου

Βρυξέλλες: Ιδανικά, η αξιολόγηση πρέπει να κλείσει μέχρι τις 12 Απριλίου

Πηγή με γνώση των εργασιών του EuroWorking Group ανέφερε ότι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης είναι πλέον ζήτημα «πολιτικής βούλησης», καθώς υπάρχουν πολύ λίγα σημεία, που έχουν ακόμα τεχνικές δυσκολίες

Βρυξέλλες: Ιδανικά, η αξιολόγηση πρέπει να κλείσει μέχρι τις 12 Απριλίου
Από την «πολιτική βούληση» εξαρτάται η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του τρίτου ελληνικού προγράμματος, όπως φέρεται να δήλωσε καλά πληροφορημένος παράγοντας των Βρυξελλών στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, στο σημερινό EuroWorking Group, στο οποίο συμμετείχαν οι επιτελείς των υπουργείων Οικονομικών της ευρωζώνης, υπήρξε «ευρεία συναίνεση» στο ότι η «συντριπτική πλειοψηφία» των ζητημάτων μπορεί να διευθετηθεί «εύκολα», εάν υπάρχει «πολιτική βούληση» και πως υπάρχουν πολύ λίγα σημεία, που έχουν ακόμα τεχνικές δυσκολίες.

Κλείσιμο
Ο ίδιος δήλωσε ότι ιδανικά η αξιολόγηση θα πρέπει να κλείσει πριν από τις 12 Απριλίου.

Στην «ατζέντα» της σημερινής τηλεδιάσκεψης βρέθηκαν η πορεία των διαβουλεύσεων για το φορολογικό, το ασφαλιστικό, αλλά και το μεγάλο «αγκάθι» των διαπραγματεύσεων: τα «κόκκινα δάνεια».

Κατά πληροφορίες, το «πακέτο» μέτρων ύψους 5,4 δισ. ευρώ για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού της περιόδου 2016-2018 θα «κλειδώσει» μέχρι την Κυριακή.

Λίγο πριν από την έλευση των επικεφαλής του Κουαρτέτου, η κυβέρνηση φαίνεται να έχει καταλήξει στα μέτρα ύψους 1,8 δισ. ευρώ στην άμεση φορολογία, ενώ συνεχίζεται το «γράψε-σβήσε» των παρεμβάσεων 1,8 δισ. ευρώ στους έμμεσους φόρους με αυξήσεις στα καύσιμα, το φυσικό αέριο και το τέλος κινητής τηλεφωνίας, ενώ στο τραπέζι έχει πέσει και πρόταση για αύξηση του φόρου στα τσιγάρα.

Το υπόλοιπο 1,8 δισ. ευρώ του δημοσιονομικού κενού θα καλυφθεί από τις αλλαγές στο ασφαλιστικό.

Όπως και να 'χει, ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά και, αν επιστρέψουν όντως οι δανειστές αύριο Σάββατο και ξεκινήσουν και πάλι οι διαπραγματεύσεις την Δευτέρα 4 Απριλίου, είναι προφανές ότι θα πρέπει οι δυο πλευρές να καταλήξουν σε συμφωνία, μέσα σε μόλος δέκα μέρες -χρονικό διάστημα αρκετά περιορισμένο, όχι όμως και απαγορευτικό.

Στο χρονοδιάγραμμα αυτό υπάρχουν μερικές ημερομηνίες σταθμοί: στις 7 Απριλίου συνεδριάζει εκ νέου το EWG και στις 13-15 Απριλίου έχει προγραμματιστεί να αναχωρήσουν οι επικεφαλής των Θεσμών από την Αθήνα, καθώς η προσοχή στρέφεται στη σύνοδο των G20 (13-14 Απριλίου) και στην Εαρινή Σύνοδο ΔΝΤ- Παγκόσμιας Τράπεζας (15-17 Απριλίου).

Από εκεί και πέρα μένουν ελάχιστες ημέρες, αν υπάρχει θέληση και από τις δύο πλευρές, να υπογραφεί η συμφωνία μέχρι το Eurogroup της 22ας Απριλίου.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης