«Αλαλούμ» με τις αποδείξεις: Τώρα λένε να τις κρατάμε πέντε χρόνια -και βλέπουμε...

«Αλαλούμ» με τις αποδείξεις: Τώρα λένε να τις κρατάμε πέντε χρόνια -και βλέπουμε...

«Πρέπει να τις κρατάμε, διότι μπορεί να μας φωνάξουν για έλεγχο» είπε στη Βουλή ο Τρύφων Αλεξιάδης - «Για το 2016 κρατάμε όλες τις αποδείξεις» τόνισε - Αναμένεται διευκρινιστική εγκύκλιος

«Αλαλούμ» με τις αποδείξεις: Τώρα λένε να τις κρατάμε πέντε χρόνια -και βλέπουμε...
Αδιευκρίνιστο εξακολουθεί να είναι το ποιες τελικώς δαπάνες πρέπει να κάνει (και πώς να τις κάνει) κάθε φορολογούμενος πολίτης, με το νέο σύστημα αφορολογήτου βάσει αποδείξεων και πληρωμών με κάρτες.

Το... αλαλούμ συνεχίζεται, καθώς ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών,
Τρύφων Αλεξιάδης, μιλώντας σήμερα στη
Βουλή
Κλείσιμο
και απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ, Νικήτα Κακλαμάνη, αναφορικά με το ποιες αποδείξεις πρέπει να κρατούν και ποιες όχι οι φορολογούμενοι, είπε πως θα υπάρξει ανακοίνωση του υπουργείου τις επόμενες ημέρες για το ποιες αποδείξεις παρελθόντων ετών θα πρέπει να κρατούν οι φορολογούμενοι.

«Πρέπει να τις κρατάμε, διότι μπορεί να μας φωνάξουν για έλεγχο» σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός και διευκρίνισε ότι θα υπάρξει ανακοίνωση ποιες χρονιές και ποιες κατηγορίες αποδείξεων θα πρέπει να κρατηθούν.

Σχετικά με το 2016, ξεκαθάρισε πως οι φορολογούμενοι πρέπει να συνεχίσουν να συλλέγουν όλες τις αποδείξεις.

«Για το 2016 κρατάμε όλες τις αποδείξεις» είπε χαρακτηριστικά και προσέθεσε πως σύντομα η κυβέρνηση θα φέρει στη Βουλή διάταξη για την επέκταση των τραπεζικών συναλλαγών, που θα προβλέπει πως, όποιες δαπάνες περιλαμβάνονται στη δήλωση, θα πρέπει να γίνονται είτε με ηλεκτρονικές είτε με τραπεζικές συναλλαγές.

Σημειώνεται ότι προ ημερών ο κ. Αλεξιάδης είχε δηλώσει πως θα λαμβάνονται υπόψη για το «χτίσιμο» του αφορολογήτου όλες οι αποδείξεις, ακόμη και αυτές των σούπερ μάρκετ και των λογαριασμών ΔΕΚΟ, εκτός από αυτές που αναγράφονται σε άλλους κωδικούς της φορολογικής δήλωσης, όπως τα ενοίκια, τα ιατρικά έξοδα, κ.ά.

Σε συνέχεια των δηλώσεων Αλεξιάδη, το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να εκδώσει εγκύκλιο, με την οποία θα παρέχονται διευκρινίσεις για το θέμα των αποδείξεων παρελθόντων ετών.

Η νομοθεσία προβλέπει ότι όλοι οι φορολογούμενοι πρέπει να κρατούν τις αποδείξεις από αγορές προϊόντων ή την παροχή υπηρεσιών με τις οποίες δικαιολόγησαν το αφορολόγητο ποσό εισοδήματός τους τουλάχιστον για πέντε χρόνια, για τη διευκόλυνση των φορολογικών ελέγχων.

Σημειώνεται ότι, με βάση το νόμο, οι φορολογούμενοι θα έπρεπε να συγκεντρώνουν αποδείξεις για να δικαιούνται το αφορολόγητο ποσό μέχρι και τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2014.

Για τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2015 και θα δηλωθούν το 2016 στην εφορία δεν ίσχυσε τελικά αυτή η υποχρέωση.

Για τα εισοδήματα που αποκτώνται φέτος το αφορολόγητο ποσό εισοδήματος θα δικαιούνται οι φορολογούμενοι, εφόσον κάνουν αγορές με τη χρήση πιστωτικών καρτών.

Όπως έχει ήδη ανακοινώσει ο κ. Αλεξιάδης, αυτό θα ισχύει για όλες τις δαπάνες, ακόμη και αυτές που αφορούν πληρωμές λογαριασμών των ΔΕΚΟ.

Επίσης όλες οι δαπάνες της δήλωσης (ενοίκια, ιατρικές κ.α.) θα πρέπει να γίνονται μέσω πλαστικού χρήματος ή τραπεζικών λογαριασμών, για να αναγνωρίζονται από την εφορία.

Ο αναπληρωτής υπουργός ανακοίνωσε επίσης ότι θα υπάρξουν αλλαγές σε σχέση με το φόρο εισοδήματος που καταβάλουν οι εταιρείες ηλεκτρονικού στοιχήματος.

Απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Αλεξάνδρου Τριανταφυλλίδη,  ο κ. Αλεξιάδης υπογράμμισε ότι τα σχετικά ποσά από τη φορολόγηση είναι ασήμαντα (27.366 ευρώ το 2014) για αυτό και πρέπει να υπάρξουν αλλαγές ώστε οι 24 εταιρίες να καταβάλουν αυτά που πρέπει.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης