Ιστορική απόφαση της Fed: Αύξησε τα επιτόκια έπειτα από δέκα χρόνια!

Ιστορική απόφαση της Fed: Αύξησε τα επιτόκια έπειτα από δέκα χρόνια!

Η Αμερικανική Κεντρική Τράπεζα προχώρησε στην αναμενόμενη κίνηση, διαμορφώνοντας το βασικό επιτόκιο στο επίπεδο του 0,25%-0,5% - Τι σημαίνει αυτό για τις αγορές

Ιστορική απόφαση της Fed: Αύξησε τα επιτόκια έπειτα από δέκα χρόνια!
Το αναμενόμενο έπραξε η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ, προχωρώντας στην πρώτη αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων εδώ και σχεδόν μία δεκαετία.

Η Fed επέλεξε να προχωρήσει σε αύξηση κατά 25 μονάδες βάσης, με αποτέλεσμα το βασικό επιτόκιο των ΗΠΑ να διαμορφώνεται πλέον, στο επίπεδο του 0,25%-0,5%, σε μία κίνηση πλήρως ευθυγραμμισμένη με τις προβλέψεις των αναλυτών.

Η κίνηση της Fed αποτελεί μία σαφή ένδειξη ότι η τράπεζα πιστεύει ότι η αμερικανική οικονομία έχει εισέλθει, πιθανώς ανεπιστρεπτί, σε αναπτυξιακή πορεία και κυρίως ότι η αγορά εργασίας της χώρας έχει κατορθώσει να ανακάμψει με σταθερό ρυθμό.

Κλείσιμο
Όπως διευκρινίζεται στην ανακοίνωση της τράπεζας η απόφαση ήταν ομόφωνη, ενώ η Fed φροντίζει να τονίσει ότι η νομισματική πολιτική θα καταστεί περισσότερο «σφιχτή» με σταδιακό ρυθμό, γεγονός που μάλλον στέλνει το μήνυμα στις αγορές ότι θα υπάρξουν και νέες αυξήσεις επιτοκίων εντός του επόμενου έτους.

Γέλεν: Βάλαμε ένα τέλος στην πολιτική των μηδενικών επιτοκίων

Στις δηλώσεις της, η διοικήτρια της Federal Reserve (Fed), Τζάνετ Γέλεν, τόνισε ότι η ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής θα επιτευχθεί με σταδιακό τρόπο, 
έπειτα από την αύξηση κατά 25 μονάδες βάσης των αμερικανικών επιτοκίων.

«Σήμερα βάλαμε ένα τέλος στην επταετή πολιτική των μηδενικών επιτοκίων», σημειώνοντας ωστόσο ότι η οικονομία χρειάζεται να διανύσει αρκετό δρόμο προκειμένου να επιστρέψει στα επιθυμητά επίπεδα.

Κατά την αιτιολόγηση της συγκεκριμένης απόφασης ανέφερε πως η ανεργία έχει υποχωρήσει στο 5%, εκτιμώντας πως η αγορά εργασίας έχει επανέλθει σε θετική τροχιά. Την ίδια στιγμή, όπως τόνισε, η ανάπτυξη της οικονομίας κινείται με μέσο ρυθμό 2,25%, ενώ οι απώλειες από τις εξαγωγές καλύπτονται από την αύξηση της εγχώριας κατανάλωσης.

Η διοικήτρια της Fed σημείωσε τους κινδύνους από τους εξωγενείς παράγοντες και ιδιαιτέρως τις διεθνείς εξελίξεις, οι οποίες, όπως είπε, θα μπορούσαν να απειλήσουν τη σταθερότητα της οικονομίας. Επεσήμανε ωστόσο, ότι η αμερικανική οικονομία είναι αρκετά ισχυρή, ώστε να αντιμετωπίσει κάθε δυσκολία.

Κλείνοντας την ομιλία της, η Τζάνετ Γέλεν διευκρίνισε ότι οι όποιες αλλαγές στη νομισματική πολιτική, απαιτούν χρόνο προκειμένου να αποτυπωθούν στην πραγματική οικονομία, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν προβλέπεται νέος κύκλος ύφεσης.

Στη δημοσιότητα οι αναθεωρημένες εκτιμήσεις για την οικονομία των ΗΠΑ
Παράλληλα η Fed έδωσε στη δημοσιότητα και τις αναθεωρημένες εκτιμήσεις της για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας μεταξύ 2015 και 2018. Για φέτος η τράπεζα αναμένει η ο ρυθμός ανάπτυξης των ΗΠΑ να αγγίξει το 2,1% (αμετάβλητος σε σύγκριση με την εκτίμηση Σεπτεμβρίου), να φθάσει στο 2,4% το 2016 (από 2,3% που ανέμενε τον Σεπτέμβριο), το 2,2% το 2017 (αμετάβλητη εκτίμηση σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο) και το 2% το 2018.

Σταθεροποιητική πορεία θα ακολουθήσει και η αγορά εργασίας με την ανεργία να φθάνει φέτος στο 5%, να υποχωρεί στο 4,7% το 2016 και να παραμένει σε αυτό το επίπεδο έως και το 2018.

Όπως ήταν αναμενόμενο οι traders έσπευσαν να «διαβάσουν» με τον δικό τους τρόπο την ανακοίνωση της Fed, εκτιμώντας αυτή τη στιγμή ότι υπάρχουν πιθανότητες 50% για μία νέα αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων - πιθανώς κατά 25 μονάδες βάσης - τον Μάρτιο του 2016.

Σε ό,τι αφορά την αμερικανική αγορά, οι τρεις βασικοί δείκτες της Wall Street διεύρυναν τα κέρδη τους, με τον Dow Jones να ενισχύεται κατά 0,5%, τον S&P 500 κατά 0,57% και τον Nasdaq κατά 0,59%.

Κοντά σε υψηλό μίας εβδομάδας κινήθηκε ο δείκτης δολαρίου - η πορεία του αμερικανικού νομίσματος έναντι έξι βασικών ανταγωνιστικών του νομισμάτων - ξεπερνώντας τις 98 μονάδες.


Πτωτικά γύρισε το δολάριο έναντι του ευρώ

Χαμηλότερα διαπραγματεύτηκε το δολάριο, έναντι του ευρώ, μετά την απόφαση της Fed για την πρώτη αύξηση επιτοκίων μετά από εννιά χρόνια.

Μετά την στιγμιαία αρχική του άνοδο μετά την απόφαση, το δολάριο κινήθηκε αμέσως μετά πτωτικά έναντι του ευρώ.

Το αμερικανικό δολάριο σημείωσε πτώση 0,14% στα 121,52 γιεν, έναντι 121,86 γιεν το βράδυ της Τρίτης, ενώ το ευρώ ενισχύθηκε στα 1,10 δολάρια, από το 1,929 το βράδυ της Τρίτης.

Στα 1,5081 δολάρια η στερλίνα.


Με άνοδο 1,4% «έκλεισε» η τιμή του χρυσού

Σημαντική άνοδο 1,4%, ή 15,20 δολάρια ανά ουγγιά παρουσίασε η τιμή του χρυσού, αν και αμέσως μετά την ανακοίνωση της Fed για την αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων εισήλθε σε καθοδική τροχιά.
      
Ειδικότερα, η τιμή του συμβολαίου παραδόσεως Φεβρουαρίου ενισχύθηκε κατά 15,20 δολάρια ή 1,4%, στα 1.076,80 δολάρια ανά ουγγιά.

Σε ό,τι αφορά στο ασήμι, το συμβόλαιο Μαρτίου σημείωσε άνοδο 47,8 σεντς ή 3,5% στα 14,248 δολάρια ανά ουγγιά, ενώ ο χαλκός Μαρτίου ενισχύθηκε κατά 1,5 σεντς ή 0,7% και η πλατίνα Ιανουαρίου κέρδισε 20,20 δολάρια ή 2,4% στα 876 δολάρια ανά ουγγιά με το παλλάδιο Μαρτίου να ενισχύεται κατά 5 δολάρια ή 0,9% στα 571,95 δολάρια ανά ουγγιά.


Ελεύθερη πτώση 4,9% για το αργό πετρέλαιο

Μετά από ένα ανοδικό διήμερο, η τιμή του αργού πετρελαίου επέστρεψε σε καθεστώς... ελεύθερης πτώσης, καλύπτοντας τα κέρδη του προηγούμενου 48ωρου. Πιο συγκεκριμένα, η τιμή του «μαύρου χρυσού» ανά βαρέλι υποχώρησε κατά 4,9%, φτάνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο από το Φεβρουάριο του 2009. 

Τα συμβόλαια παράδοσης Ιανουαρίου υποχώρησαν κατά 1,83 δολάρια, τερματίζοντας στα 35,52 δολάρια ανά βαρέλι. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την Αμερικανική Υπηρεσία Ενέργειας, τα αποθέματα αυξήθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα κατά 4,8 εκατ. βαρέλια, έναντι των εκτιμήσεων περί ανόδου 1,4 εκατ. βαρελιών.


Πηγή: www.newmoney.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης