Πρόσθετα μέτρα 1,35 δισ. «προαναγγέλλει» το ΔΝΤ

Πρόσθετα μέτρα 1,35 δισ. «προαναγγέλλει» το ΔΝΤ

Το ταμείο προβλέπει διπλάσιο πρωτογενές έλλειμμα για φέτος αλλά και μισό πλεόνασμα από τα συμφωνηθέντα για το 2016 - Σήμερα στην Αθήνα τα τεχνικά κλιμάκια της Τρόικας - Τετ α τετ Τσακαλώτου με Λιου, Λαγκάρντ, Ρέγκλινγκ στο Περού

Πρόσθετα μέτρα 1,35 δισ. «προαναγγέλλει» το ΔΝΤ
Μέχρι και... νέο οικονομικό ορισμό της «Ανάπτυξης» ανακάλυψε η κυβέρνηση, σε άλλη μία επίδειξη πολιτικού αμοραλισμού, κατά την κρίσιμη για την πορεία της χώρας καμπή προς την ύφεση και προκειμένου να μπορεί να ισχυρίζεται πως ... δεν ήρθε και το τέλος του κόσμου, αν δεν καταφέρει να πάρει πίσω τα μέτρα που υποσχέθηκε να καταργήσει.

Χωρίς να υπόσχεται όμως, ούτε καν πώς... θα καταφέρει να τα εφαρμόσει (για να πείσει έτσι τουλάχιστον πως θα πετύχει σύντομα και κάποια θετικά αποτελέσματα για το λαό)  το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και ο πρωθυπουργός κύριος Αλέξης Τσίπρας περιορίστηκαν κατά το τριήμερο των προγραμματικών δηλώσεων για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στη Βουλή, να υπόσχονται «Ανάπτυξη» και «καλύτερες μέρες», σαν αυτή να πρόκειται να έρθει από μόνη της επειδή κυβερνά ο ΣΥΡΙΖΑ ή επειδή υπεγράφη νέο Μνημόνιο!
 
Και όλα αυτά, ακριβώς την ώρα που το ΔΝΤ ανέβαζε το λογαριασμό των μέτρων του νέου προϋπολογισμού κατά 1,35 δισ. ευρώ (που θα φανούν σε ένα μήνα στο τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού που θα ανακοινωθεί τον Νοέμβριο) καθώς προβλέπει διπλάσιο πρωτογενές έλλειμμα για φέτος αλλά και μισό πλεόνασμα από τα συμφωνηθέντα για το 2016.
 
Κλείσιμο
Ούτε μιλιά για τα μέτρα!
 
Την καλύτερη απόδειξη ότι τα χειρότερα είναι μπροστά προσέφερε το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, με τους φραστικούς ακροβατισμούς στους οποίους κατέφυγε –ελλείψει επιχειρημάτων προφανώς- κατά τη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων στη Βουλή.
 
Πρώτος διδάξας, ο υπουργός Οικονομικών κύριος Ευκλείδης Τσακαλώτος που απέφυγε να αναφέρει έστω και έναν αριθμό στην ομιλία του! Αλλά και όσοι ανέμεναν ότι θα μιλήσει με στοιχεία και αριθμούς ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, κύριος Γιώργος Χουλιαράκης, ο οποίος ήταν το πρόσωπο που έφερε επί οκτώ μήνες το βάρος της διαπραγμάτευσης, της συμφωνίας και τους νέου προϋπολογισμού, διαψεύστηκαν επίσης.
 
«Καθρεφτάκια» σε ιθαγενείς
 
Άλλοι όμως, όπως ο υπουργός Οικονομίας κύριος Γιώργος Σταθάκης, αντί να εφαρμόσουν το «κρείττον σιγάν», κατέφυγαν –προφανώς έχοντας μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση στους εαυτούς τους- σε λογιστικές αλχημείες και υπερβάσεις, που όμως αγγίζουν το όριο της επιστημονικής απάτης και προσβάλουν τη λογική κάθε πολίτη (ό,τι και αν έχει ψηφίσει).
 
Και πώς μπορεί να είναι αλλιώς όταν ο κύριος Γιώργος Σταθάκης, μιλώντας ως βουλευτής που εκπροσωπεί τον ελληνικό λαό , υπουργός που συνομιλεί με την Κριστίν Λαγκάρντ ή ξένους επενδυτές στις ΗΠΑ, αλλά και καθηγητής που διδάσκει νέους φοιτητές στο Πανεπιστήμιο, ανακάλυψε νέα επιχειρήματα για να στηρίξει τον πρωθυπουργό στη θέση του (σσ: αν δεν ήταν ο ίδιος που τον ώθησε να το υποστηρίξει) πως σε έξι μήνες επιστρέφει η Ανάπτυξη στη χώρα.
 
Είπε συγκεκριμένα ο κύριος Γιώργος Σταθάκης στη Βουλή:

«Τα στοιχεία είναι σαφή: προβλέπεται 2,5% ύφεση φέτος και 1% του χρόνου. Αυτό σημαίνει ότι η οικονομία γυρίζει σε ανάπτυξη κάποια στιγμή, αφού η ύφεση μειώνεται. Απλά μαθηματικά είναι».
 
Το οικονομικό επιχείρημα αυτό προσφέρει έναν νέο ορισμό για την Ανάπτυξη, εξομοιώνοντας τον «παλαιό» που την περιγράφει  ως οικονομική μεγέθυνση και αύξηση του ΑΕΠ, με μία πιο «φρέσκια» ανάγνωση ως επιβράδυνση του ρυθμού της μείωσης του ΑΕΠ!
 
Η πραγματικότητα είναι πως η συμφωνία με τους δανειστές προβλέπει ύφεση και το 2016, που σημαίνει πως η οικονομία θα πέσει πιο κάτω και από όσο έπεσε το 2015. Όπως ο καθένας μπορεί να καταλάβει, έστω  και αν η ύφεση θα είναι μικρότερη το 2016, δεν σημαίνει και «μαθηματικά» ότι σε κάποιο τρίμηνο η οικονομία θα περάσει σε θετικό πρόσημο, αφού μπορεί να είναι σταθερά αρνητικό σε όλα τα τρίμηνα, έστω και αν σταδιακά μειώνεται (ώστε να μειωθεί και ο μέσος όρος της χρονιάς).
 
Πιο έντιμο πολιτικά ήταν το επιχείρημα που επικαλέστηκε ο κύριος Χουλιαράκης ότι από τα τέλη του 2015 προβλέπεται να αρχίσουν να έρχονται τα πρώτα 4 δισ. του πακέτου Γιούνκερ και ταυτόχρονα το δημόσιο να ρίξει στην αγορά τα 3,1 δισ. από τα τουλάχιστον 7 δισ. που χρωστά και δεν πληρώνει στους ιδιώτες στη χώρα μας.
 
Αλλά όλοι τους αποκρύπτουν ότι στο τελευταίο τρίμηνο του 2015 και στο α΄τρίμηνο του 2016 έρχονται μαζεμένοι όλοι οι παλαιοί και νέοι φόροι της φετινής χρονιάς, όλα τα άλλα μέτρα λιτότητας και οι περικοπές, αλλά και όσα έχουν συμφωνηθεί αλλά δεν έχουν εξειδικευτεί ακόμα, ούτε αυτά που θα χρειαστούν ακόμη για φέτος –και άσχετα από τα μέτρα του 2016 που θα τρέχουν από τον Γενάρη και μετά! Και όλα αυτά τα μέτρα, που ξεπερνούν τα 4 δισ. ευρώ, σε τόσο συμπιεσμένο χρονικό διάστημα, θα δημιουργήσουν μεγαλύτερη ύφεση από αυτή που καταγράφετο όταν τα μέτρα έμεναν στο συρτάρι και δεν εφαρμόζονταν.
 
 
Κάνουν τους ανήξερους!
 
Την ιδια στιγμή, και παρά τις υποσχέσεις, η κυβέρνηση κρατά «κρυμμένα μυστικά» για την κατάσταση της Οικονομίας. Και πώς να μιλήσουν για τους αριθμούς όταν, ερωτηθείς χθες από δημοσιογράφους στους διαδρόμους του υπουργείου Οικονομικών για τα πρώτα 48 προαπαιτούμενα, ο κυριος Γιώργος Χουλιαράκης περιορίστηκε να απαντήσει «δεν θυμάμαι πόσα και ποια είναι τα προαπαιτούμενα» -λες και άλλος τα συμφώνησε ή σαν να μην έχουν καμία σημασία για τον ελληνικό λαό που τα υφίσταται!
 
Αυτό, συνεπώς,  που κατά τους κρατούντες πρέπει να κρατήσει κανείς από το τριήμερο ενημέρωσης επί των προγραμματικών δηλώσεων και κινήσεων της κυβέρνησης για την πορεία της Οικονομίας, είναι οι δεσμεύσεις Τσακαλώτου ότι μέσα στον Οκτώβριο θα παρουσιάσουν στους θεσμούς τα ισοδύναμα «αντίμετρα» που τα κρατάει κρυφά ακόμα η κυβέρνηση!
 
Για την ακρίβεια, το οικονομικό επιτελείο υπαινίσσεται πως θα υπάρξουν ευχάριστες εκπλήξεις, αλλά για το 2016 και μετά, λέγοντας για παράδειγμα –με τα λόγια του κυρίου Τσακαλώτου στη Βουλή:
 
-  για τις συντάξεις:

«Κόψαμε τον Αύγουστο τις πρόωρες συντάξεις; Τις κόψαμε. Αυτό το γεγονός, δημιουργεί πρόβλημα σε κάποιον που γίνεται άνεργος 57 χρονών και είναι πολύ δύσκολο να βρει πάλι δουλειά; Ναι, δημιουργεί. Όμως, δεν μπορεί το συνταξιοδοτικό σύστημα να απαντήσει στο πρόβλημα της ανεργίας ή το πρόβλημα ότι δεν έχουμε καλή ασφάλιση για τους άνεργους. Άρα, πρέπει να λύσουμε αυτό το πρόβλημα, όχι όμως μέσα από το συνταξιοδοτικό».

 
Με άλλα λόγια, ο συνταξιούχος των  57 ετών θα πρέπει να περιμένει να λύσει το πρόβλημα της ανεργίας η κυβέρνηση, για να έχει δουλειά στα υπόλοιπα χρόνια της ζωής του μέχρι τα 67 (με τα σημερινά δεδομένα).
 
-  για τα νησιά του Αιγαίου:

«Είναι πρόβλημα ότι σε κάποια πλούσια νησιά μειώθηκε η έκπτωση του ΦΠΑ;  Ναι είναι πρόβλημα, γιατί υπάρχει φτωχός κόσμος και σε πλούσια νησιά. Όμως, δεν μπορεί το φορολογικό σύστημα να απαντήσει σε αυτό το πρόβλημα. Πρέπει να υπάρχει μια νησιωτική πολιτική».

 
Με άλλα λόγια, το ισοδύναμο για την αύξηση του ΦΠΑ θα είναι η νέα νησιωτική πολιτική που θα παρουσιάσει η κυβέρνηση τον Οκτώβριο στους θεσμούς.
 
-  Για τους αγρότες:

«Δημιουργούμε πρόβλημα σε πάρα πολλούς αγρότες επειδή αυξάνονται οι φόροι στους αγρότες; Δημιουργούμε πολλά προβλήματα. Όμως, πάλι αυτά δεν μπορούν να λυθούν μέσα από το φορολογικό σύστημα, αλλά μέσα από ένα αναπτυξιακό πρόγραμμα στοχευμένο στους αγρότες. Και αυτό το πρόγραμμα θα το παρουσιάσουμε στους θεσμούς τον Οκτώβρη».

 
-  για τις εργασιακές σχέσεις, τα 751 ευρώ και την επιστροφή των συλλογικών διαπραγματεύσεων:  

«Χρειάζεται μια πολύ μεγάλη πολιτική καμπάνια και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Μία από τις επιτυχίες του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι είναι πάρα πολλοί πια αυτοί που ακούνε τη φωνή μας. Είναι πολλοί οι Ευρωπαίοι, πολλά τα συνδικάτα, πολλά τα κοινωνικά κινήματα που τους  ενδιαφέρει να επιστρέψουν στην Ελλάδα οι συλλογικές διαπραγματεύσεις, γιατί ξέρουν ότι εάν δεν πετύχουν εδώ, θα υπάρχει μια διολίσθηση και στις δικές τους χώρες».

Άρα το πρόβλημα θα λυθεί με την πίεση των συνδικάτων και των κινημάτων σε άλλες χώρες, υπέρ της δικής μας. Κάτι που μένει να φανεί αν θα σταθεί ικανό για να σώσει τη χώρα στην νέα κρίσιμη φάση που έχει εισέλθει...

 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης