Moody's: Πιθανό το bail in στους καταθέτες των ελληνικών τραπεζών

Moody's: Πιθανό το bail in στους καταθέτες των ελληνικών τραπεζών

Τι θα συμβεί σύμφωνα με τους αναλυτές αν το ύψος της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών ξεπεράσει τα 25 δισ. ευρώ - Σε κίνδυνο και οι ομολογιούχοι - Χρυσόγονος: Δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο προσωρινού Grexit

Moody's: Πιθανό το bail in στους καταθέτες των ελληνικών τραπεζών
Ως credit negative για τους μετόχους και τους ανασφάλιστους καταθέτες χαρακτηρίζει τη νέα νομοθεσία για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών που ψήφισε η ελληνική Βουλή την προηγούμενη εβδομάδα, ο οίκος αξιολόγησης Moody's.

Όπως λέει, η οδηγία που περιλαμβάνει για bail in στις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ η οποία θα τεθεί υπό εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου 2016 περιλαμβάνει βάρη για όλους τους τύπους μη ασφαλισμένων καταθέσεων.

Σύμφωνα με την Moody's, εάν η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ανέλθει σε περισσότερα από 25 δισ. ευρώ πριν το τέλος του έτους, το bail in των ανασφάλιστων καταθέσεων θα διευκολυνθεί με αυτή την οδηγία.

Κλείσιμο
Επιπλέον, όπως τονίζει, η κεφαλαιακή επάρκεια Tier 1 των τραπεζών βρέθηκε στο 12,8% τον Μάρτιο του 2015, αλλά υπάρχουν ρίσκα για την επάρκεια κυρίως από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, τα οποία αναμένεται να αυξηθούν ακόμα και πάνω από το 40% την περίοδο 2015-2016 από το 35% στα τέλη του 2014. Βασικός παράγοντας που συμβάλλει σε αυτό είναι το γεγονός ότι πάνω από τα μισά κεφάλαια των τραπεζών υπόκεινται στον αναβαλλόμενο φόρο.

Η Moody's εκτιμά ότι, παρά τις διαβεβαιώσεις ότι δεν θα γίνει bail in στις ανασφάλιστες καταθέσεις, θα υπάρξει "κούρεμα" για τους μετόχους, ενώ σε ρίσκο βρίσκεται και το λεπτό "στρώμα" ομολογιούχων.

Διαβάστε περισσότερα στο www.newmoney.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης