Τέλος για το πρόγραμμα διάσωσης του ESM - Η Ελλάδα έχασε 12,7 δισ.

Τέλος για το πρόγραμμα διάσωσης του ESM - Η Ελλάδα έχασε 12,7 δισ.

Ως αποτέλεσμα, η τελευταία δόση του EFSF των 1,8 δισ.ευρώ δεν θα είναι πλέον διαθέσιμη για την Ελλάδα και το πρόγραμμα των 10,9 δισ από τον EFSF για την κάλυψη των πιθανών απωλειών από την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών θα ακυρωθεί

Τέλος για το πρόγραμμα διάσωσης του ESM - Η Ελλάδα έχασε 12,7 δισ.
Το ελληνικό πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας εκπνέει τα μεσάνυχτα της 30ης Ιουνίου ώρα κεντρικής Ευρώπης (περίπου 01:00 μετά τα μεσάνυχτα ώρα Ελλάδας), όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε το βράδυ της Τρίτης ο ESM. 

Ως αποτέλεσμα, η τελευταία δόση του EFSF των 1,8 δισ. ευρώ δεν θα είναι πλέον διαθέσιμη για την Ελλάδα και το πρόγραμμα των 10,9 δισ από τον EFSF για την κάλυψη των πιθανών απωλειών από την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών θα ακυρωθεί. 

Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ, χαρακτηρίζει «λυπηρό» για την Ελλάδα το γεγονός ότι το πρόγραμμα θα λήξει σήμερα, χωρίς καμία ρύθμιση, σημειώνοντας παράλληλα πως τα μέχρι τώρα θετικά αποτελέσματα του προγράμματος τίθενται σε κίνδυνο. 

Κλείσιμο
Σύμφωνα με τον κ. Ρέγκλινγκ, λόγω των οικονομικών πολιτικών που υιοθετήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος, η χώρα ήταν σε καλό δρόμο προς την ισχυρή ανάπτυξη μέχρι το δεύτερο εξάμηνο του 2014. 

«Οι θυσίες του ελληνικού λαού άρχιζαν να πιάνουν τόπο. Η Ελλάδα κατόρθωσε να μειώσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα και να ανακτήσει την ανταγωνιστικότητά της. Η χώρα κατάφερε να έχει πρόσβαση και πάλι στις χρηματοπιστωτικές αγορές και είδε τα υψηλά ποσοστά ανεργίας να μειώνονται», αναφέρει και προσθέτει ότι σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ και την Παγκόσμια Τράπεζα, η Ελλάδα ήταν «πρωταθλήτρια» μεταρρυθμίσεων μέχρι το 2014, με ενθαρρυντικές προοπτικές ανάπτυξης.

Όπως τονίζει, αυτή η τάση μπορεί να συνεχιστεί, «αν η πλειοψηφία των Ελλήνων αποφασίζει να επιστρέψει στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων στη ζώνη του ευρώ».

Υπενθυμίζεται ότι το ελληνικό πρόγραμμα ξεκίνησε στις 21 Φεβρουαρίου 2012. Αρχικά επρόκειτο να λήξει στις 31 Δεκεμβρίου 2014, αλλά παρατάθηκε δύο φορές, κατόπιν αιτήματος της ελληνικής κυβέρνησης. Στο πλαίσιο του προγράμματος, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας εκταμίευσε 141,8 δισ. ευρώ για την Ελλάδα -περιελάμβανε 48,2 δισ. ευρώ για να καλύψουν τα έξοδα της εξυγίανσης των τραπεζών καθώς και την ανακεφαλαιοποίηση τους.

Από το ποσό αυτό, τα 10,9 δισ. ευρώ κρίθηκαν μη απαραίτητα και επεστράφησαν λίγο αργότερα.

Κατά συνέπεια, το ανεξόφλητο ποσό του δανείου ανέρχεται σε 130,9 δισ.  ευρώ, κάτι το οποίο πιστοποιεί ότι το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας είναι ο σημαντικότερος δανειστής της  Ελλάδας, με μεγάλη διαφορά.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του ESM, το πρόγραμμα χρηματοδοτικής βοήθειας στην Ελλάδα ήταν μοναδικό στο είδος του από πολλές απόψεις. Ειδικότερα, λόγω της σοβαρότητας των διαρθρωτικών αδυναμιών της χώρας και τις ανάγκες προσαρμογής, ήταν το μεγαλύτερο πρόγραμμα  ευρωπαϊκού μηχανισμού σταθερότητας που υπήρξε ποτέ, με μακράν ευνοϊκούς όρους δανεισμού. Συμπεριλάμβανε συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα με σημαντικές απώλειες για τους ιδιώτες επενδυτές.

Σύμφωνα με τον ESM, η Ελλάδα επωφελείται από  τη διάρκεια του δανείου πάνω από 30 χρόνια. Πιο αναλυτικά, η χώρα δεν πληρώνει ούτε τα επιτόκια, αλλά ούτε το συντριπτικό μέρος του δανείων από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας της μέχρι το 2023.

Αυτές οι ευνοϊκές συνθήκες δανεισμού, τονίζεται στην ανακοίνωση, παρείχαν στην Ελλάδα δημοσιονομική εξοικονόμηση άνω των € 16 δισεκατομμυρίων για το 2013 και το 2014 μαζί. Αυτό αντιστοιχεί σε περισσότερο από το 4% του ελληνικού ΑΕΠ για καθένα από τα δύο χρόνια.

Ο δημοσιογράφος των Financial Times, Πίτερ Σπίγκελ, ανάρτησε στο Twitter την ανακοίνωση του ESM, σχολιάζοντας ότι η λήξη του προγράμματος σημαίνει ότιδεν θα δοθεί η παράταση που ζήτησε η Ελλάδα.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης