ΕΚΤ σε Αθήνα: Βάλτε capital controls, αλλιώς χρηματοδότηση τέλος

ΕΚΤ σε Αθήνα: Βάλτε capital controls, αλλιώς χρηματοδότηση τέλος

Η προθεσμία αυτή, ο λόγος που δεν έχει γίνει γνωστό τι αποφάσισε η ΕΚΤ στην τηλεδιάσκεψη - Στις 17.00 συνεδριάζει το Συμβούλιο Συστημικής Ευστάθειας (το όργανο που εισηγείται τη λήψη έκτακτων μέτρων)

ΕΚΤ σε Αθήνα: Βάλτε capital controls, αλλιώς χρηματοδότηση τέλος
Προθεσμία στην ελληνική κυβέρνηση να επιβάλει capital control στις τράπεζες εντός της ημέρας παρείχε η ΕΚΤ με την προειδοποίηση ότι σε διαφορετική περίπτωση θα διακοπεί πλήρως η χρηματοδότηση προς τα ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, αναφέρουν πληροφορίες του Newmoney.gr.

Οι πληροφορίες αυτές επιβεβαιώνονται έμμεσα απ' το γεγονός ότι ο υπ. Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης βγήκε στο ραδιόφωνο του BBC και δήλωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα εξετάσει την επιβολή capital controls ή ακόμα και τραπεζική αργία.

Σημειώνεται ότι ο κ. Βαρουφάκης με τον κ. Δραγασάκη βρίσκονται αυτή την ώρα στο Μέγαρο Μαξίμου.

Κλείσιμο
Ταυτόχρονα στις 17.00 έχει προγραμματιστεί συνεδρίαση του Συμβουλίου Συστημικής Ευστάθειας στο οποίο προεδρεύει ο κ. Βαρουφάκης και είναι το όργανο το οποίο εισηγείται στον υπουργό τη λήψη έκτακτων μέτρων προκειμένου στη συνέχεια ο υπουργός να το εισηγηθεί στην κυβέρνηση.

Η προθεσμία αυτή, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, είναι και ο λόγος που δεν έχει γίνει γνωστό τι αποφάσισε η ΕΚΤ στη τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε στις 12.00 το μεσημέρι.

Νωρίτερα το BBC είχε μεταδώσει πως η ΕΚΤ θα διακόψει τη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών μέσω του ELA ενώ το Reuters είχε μεταδώσει ότι η ΕΚΤ αποφασίζει αύξηση του κουρέματος των ελληνικών εγγυήσεων, απόφαση που εάν ληφθεί "στραγγαλίζει" τις ελληνικές τράπεζες. Σε μία τέτοια περίπτωση τα χρηματοδοτικά περιθώρια των ελληνικών τραπεζών συρρικνώνονται και η επιβολή capital controls είναι μονόδρομος. Η αύξηση του ποσοστού κουρέματος των ελληνικών εγγυήσεων σημαίνει ότι οι ελληνικές τράπεζες θα πρέπει να καταθέσουν επιπλέον εγγυήσεις στην ΕΚΤ προκειμένου να διατηρήσουν τη ρευστότητα των περίπου 90 δισ ευρώ που έχουν λάβει ήδη από τον ELA χωρίς όμως να βάλουν και κάτι στα Ταμεία τους εφόσον δεν θα αυξηθεί το ποσό του ELA.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι τράπεζες έχουν επεξεργαστεί ήδη σενάρια τα οποία μεταξύ άλλων προβλέπουν το κλείσιμο των καταστημάτων των τραπεζών για επτά ημέρες ενώ στο διάστημα αυτό θα ξεκινήσει σταδιακά η λειτουργία των ΑΤΜ τα οποία θα έχουν ημερήσιο όριο αναλήψεων.

Πριν την τηλεδιάσκεψη της ΕΚΤ προηγήθηκε συνάντηση των εκπροσώπων των τεσσάρων συστημικών τραπεζών προκειμένου να εκτιμήσουν εκ νέου την κατάσταση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τραπεζίτες αναμένουν ότι μετά το χθεσινό Eurogroup και από την πλευρά της ΕΚΤ αναμένεται ένα ακόμη σκληρό μήνυμα.

Ειδικότερα δύο είναι τα πιθανότερα σενάρια για τις αποφάσεις της ΕΚΤ:

Το πρώτο σενάριο θέλει την ΕΚΤ να συνεχίζει τη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών τη Δευτέρα και την Τρίτη, ζητώντας όμως να επιβληθούν capital control ώστε να μην είναι ανεξέλεγκτη η εκροή κεφαλαίων από τις τράπεζες. Να δίνει δηλαδή στις τράπεζες τα απαραίτητα κεφάλαια ώστε να καλύπτονται έναντι των καταθετών τα ημερήσια όρια των αναλήψεων πχ τα 200 ευρώ ανά συναλλαγή. Μια τέτοια απόφαση θα κρατήσει το τραπεζικό σύστημα ανοικτό έως την Τετάρτη που λήγει το ελληνικό πρόγραμμα, οπότε και οι αποφάσεις θα ληφθούν ανάλογα με τις εξελίξεις.
Το δεύτερο σενάριο είναι οι τράπεζες να μην ανοίξουν τη Δευτέρα. Το «μαξιλάρι» των κεφαλαίων που έχει το τραπεζικό σύστημα έχει μειωθεί από τις εκροές των τελευταίων ημερών. Μόνον το Σάββατο, από το πρωί έως το απόγευμα, μέσω των ΑΤΜ και των τραπεζικών καταστημάτων που λειτουργούν είχαν αποσυρθεί καταθέσεις ύψους 650 εκατ. ευρώ.

Αν οι τράπεζες ανοίξουν τη Δευτέρα, με την ανησυχία που έχει δημιουργηθεί θα υποχρεωθούν να κατεβάσουν ρολά μέσα στην ημέρα πριν τη λήξη του ωραρίου των συναλλαγών με το κοινό, επειδή δεν θα διαθέτουν επαρκή μετρητά να ανταποκριθούν στη ζήτηση. Μια τέτοια εξέλιξη θα είναι καταστροφική, καθώς θα σημαίνει bail in για το τραπεζικό σύστημα.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, εφόσον μια τράπεζα περιέλθει σε τόσο δεινή θέση για να επανεκκινήσει, κεφαλοποιείται καταρχήν από τους μετόχους και στη συνέχεια με κούρεμα των καταθέσεων στο ποσοστό που είναι αναγκαίο για να καλυφθεί η «τρύπα».

Πάντως, σε περίπτωση που οι τράπεζες είναι κλειστές τη Δευτέρα, θα υπάρχει πρόβλημα στην εκκαθάριση των χρηματιστηριακών συναλλαγών, οπότε το πιθανότερο είναι ότι η αργία των τραπεζών θα επεκταθεί και στο Χρηματιστήριο. Το ίδιο ισχύει και για τις εξαγορές αμοιβαίων κεφαλαίων, καθώς, με κλειστές τράπεζες δεν είναι δυνατόν να γίνουν συναλλαγές.

Όλα αυτά όταν χθες το βράδυ η γαλλική Liberation επικαλούμενη Ευρωπαίο αξιωματούχο παρουσίασε την Ελλάδα, ένα βήμα πιο κοντά στα capital controls, καθώς όπως είπε, η ΕΚΤ θα σταματήσει τον ELA, αν η ελληνική κυβέρνηση δεν αποφασίσει τη λήψη κεφαλαιακών περιορισμών ήδη από την Δευτέρα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης