Δραματικό Eurogroup - Φόβοι ότι δεν θα εγκρίνουν την παράταση του προγράμματος

Δραματικό Eurogroup - Φόβοι ότι δεν θα εγκρίνουν την παράταση του προγράμματος

Στον «αέρα» η παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ - Ώρα για το Plan B, δηλώνει ευρωπαίος αξιωματούχος - «Οι Έλληνες θα ψηφίσουν επί μιας συμφωνίας που δεν είναι πια πάνω στο τραπέζι», δήλωσε χαρακτηριστικά - Για capital controls θα συζητήσουν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης

Δραματικό Eurogroup - Φόβοι ότι δεν θα εγκρίνουν την παράταση του προγράμματος
Δραματικές διαστάσεις λαμβάνει η σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup, αφού, όπως μεταδίδουν τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, διακυβεύεται πλέον η παραμονή της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ. Σύμφωνα με τις πληροφορίες η χώρα μας μπορεί πλέον από το απόγευμα να βρεθεί στον «αέρα». Το σενάριο αυτό, μπορεί να μοιάζει υποθετικό, είναι όμως προφανές ότι θα αρχίσει να υλοποιείται αν οι Ευρωπαίοι αποσύρουν την τελευταία πρότασή τους η οποία απορρίφθηκε από την κυβέρνηση και παραλλήλως δηλώσουν ότι δεν αποδέχονται το δημοψήφισμα με τον τρόπο που τίθεται το ερώτημα από τον κ. Τσίπρα αλλά με το διλημματικό τρόπο «μέσα ή έξω από το ευρώ».
Επιπλέον, ο τρίτος κίνδυνος που διατρέχει άμεσα η χώρα είναι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης να δηλώσουν ότι δεν αποδέχονται το αίτημα Τσίπρα για ολιγοήμερη παράταση της συμφωνίας που λήγει στις 30 Ιουνίου με αποτέλεσμα η χώρα από την Τρίτη να είναι εκτός προγράμματος και οι τράπεζες να κινδυνεύουν με επιβολή capital controls, εφ' όσον η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα λάβει την απόφαση να μην ανανεώσει την παροχή έκτακτης ρευστότητας προς το ελληνικό τραπεζικό σύστημα μέσω του ELA.

Εκ των πραγμάτων, η συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στις 15:00 σήμερα το μεσημέρι στις Βρυξέλλες αποκτά ιστορική σημασία. 

Το δημοψήφισμα στην Ελλάδα σημαίνει πως το πακέτο διάσωσης των 245 δισ. ευρώ προς την χώρα θα λήξει την Τρίτη, αναφέρει σε δημοσίευμά του το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Όπως σημειώνει το πρακτορείο επικαλούμενο αξιωματούχους της ΕΕ, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα συζητήσουν στο Eurogroup του Σαββάτου εναλλακτικές για περισσότερη βοήθεια διάσωσης προς την Ελλάδα περιλαμβανομένου και την επιβολή capital controls.

Κλείσιμο
«Οι Έλληνες θα ψηφίσουν επί μιας συμφωνίας που δεν είναι πια πάνω στο τραπέζι», δήλωσε χαρακτηριστικά ένας αξιωματούχος για να προσθέσει: «Είναι ώρα για το Plan B».

Από την πλευρά τους δύο άλλοι αξιωματούχοι τόνισαν πως η πρώτη αντίδραση στο δημοψήφισμα θα είναι τα capital controls. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης