Brussels Group: Οι θεσμοί ζητούν αποδοχή «ως έχει» του σχεδίου συμφωνίας

Brussels Group: Οι θεσμοί ζητούν αποδοχή «ως έχει» του σχεδίου συμφωνίας

Η Αθήνα πιέζει να «χρυσώσει το χάπι» για τα σκληρά μέτρα - Πληροφορίες θέλουν το νέο Memorandum να περιλαμβάνει μέτρα 3,5 δισ. για φέτος - Η κυβέρνηση τα βάζει όλα στο τραπέζι «τώρα που γυρίζει», ακόμα ίσως και την απομάκρυνση Βαρουφάκη

Brussels Group: Οι θεσμοί ζητούν αποδοχή «ως έχει» του σχεδίου συμφωνίας
Συμφωνία «στο παραένα» της πληρωμής των δόσεων προς το ΔΝΤ επιδιώκουν κυβέρνηση και δανειστές στο Brussels Group. Αλλά και αν βρεθεί τελευταία στιγμή λύση γα την ολοκλήρωση της τεχνικής αξιολόγησης στις Βρυξέλλες, η Αθήνα πιέζει να «χρυσώσει το χάπι»  για τα σκληρά μέτρα που θα λάβει με την συμφωνία-πλαίσιο για την απομείωση του χρέους και την έλευση ξένων επενδυτικών κεφαλαίων στη χώρα.
 
Η κυβέρνηση τα βάζει όλα στο τραπέζι «τώρα που γυρίζει», ακόμα ίσως και την απομάκρυνση Βαρουφάκη –όπως έδειξε η κόντρα που ξέσπασε στην κυβέρνηση για το επιλογή του στο πρόσωπο της κυρίας Παναρίτη ως εκπροσώπου της χώρας μας στο ΔΝΤ- κάτι που πολύ θα άρεσε στους δανειστές, αν ισχύει, για την μετά την συμφωνία εποχή.
 
Αν και εφόσον ένας συνδυασμός των παραπάνω οδηγήσει σε μία συνολική συμφωνία, κυβέρνηση και δανειστές θα πρέπει να αποφασίσουν άμεσα για την σύγκληση του Eurogroup και για το μέλλον των πληρωμών προς το ΔΝΤ, τόσο της πρώτης δόσης του Ιουνίου προς το ΔΝΤ, ύψους 297 εκατ. ευρώ, όσο και των επομένων τριών, συνολικά 1,3 δισ. ευρώ
 
Κλείσιμο
Σε κάθε περίπτωση, για την πρώτη δόση υπάρχει η δυνατότητα να μετατεθούν για αργότερα μέσα στον μήνα κάποιες επιχορηγήσεις προς φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Ωστόσο, δεν φαίνεται να υπάρχουν τα αναγκαία ποσά για να πληρωθούν στις 12 Ιουνίου και το ΔΝΤ και οι βασικές υποχρεώσεις του Δημοσίου (μισθοί, συντάξεις, επιχορηγήσεις).
 
Ενόψει όλων αυτών, το Brussels Group φέρεται να εξετάζει το τελικό κείμενο συμφωνίας (MoU) που, σύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, παραδόθηκε στην ελληνική πλευρά για να το αποδεχτεί «ως έχει», καθώς οι θεσμοί θεωρούν πως κάπου εδώ εξαντλούνται όλα τα χρονικά περιθώρια για συζητήσεις.
 
Το ζητούμενο όμως είναι αν και πώς θα μπορούσαν να περάσουν τα νέα μέτρα από τις συμπληγάδες των κομματικών οργάνων ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ. Αλλά και έτσι ακόμα, ίσως θα μπορούσε η κυβέρνηση να κερδίσει λίγο ακόμη χρόνο διαπραγματεύσεων μέχρι να ετοιμαστούν οι εφαρμοστικοί νόμοι του νέου Memorandum, ευελπιστώντας να έρθουν όμως και λίγα χρήματα που έχει απόλυτη ανάγκη πια το ελληνικό δημόσιο.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης