Εθνική Λοταρία για τη μείωση των ελλειμμάτων προτείνει ο Κόκκαλης

Εθνική Λοταρία για τη μείωση των ελλειμμάτων προτείνει ο Κόκκαλης

Ποσό 500-600 εκατ.ευρώ ετησίως μπορεί να εξασφαλίσει το Δημόσιο από τη Λοταρία, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ιντραλότ

Εθνική Λοταρία για τη μείωση των ελλειμμάτων προτείνει ο Κόκκαλης
Το αμερικανικό αλλά και ευρωπαϊκό μοντέλο της μείωσης ελλειμμάτων μέσω της ίδρυσης εθνικής Λοταρίας πρότεινε στο δημόσιο ο πρόεδρος της Ιντραλότ Σωκράτης Κόκκαλης ο οποίος κατέθεσε την σχετική εισήγηση στον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη στις 15 Μαϊου.

Ο κ. Κόκκαλης, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στη γενική συνέλευση της Ιντραλότ παρουσίασε τα βασικά σημεία της πρότασής του.

Στην εισήγηση προβλέπεται πως είτε τo δημόσιο θα έχει το 100% της Λοταρίας είτε θα συνεργαστεί με ιδιώτες. Η διαχείριση της νέας Λοταρίας προτείνεται να αναληφθεί από εξειδικευμένη εταιρεία που θα επιλεγεί από διεθνή διαγωνισμό.

Κλείσιμο
Ο κ. Κόκκαλης υποστήριξε πως μέσω της νέας Λοταρίας, το δημόσιο μπορεί να εξασφαλίσει 500 έως 600 εκατ. ευρώ ετησίως.

Ο πρόεδρος της Intralοt είπε πως μόνο στην Ελλάδα υπάρχει ιδιωτικό μονοπώλιο στα τυχερά παιχνίδια. Μάλιστα είπε πως η πρόταση προς τον Γ. Βαρουφάκη προβλέπει πως αν αντιδράσει ο ΟΠΑΠ, τα δικαστικά έξοδα θα καλυφθούν από την εταιρεία διαχείρισης της κρατικής λοταρίας. Ο κ. Κόκκαλης επιτέθηκε με βαρύτατους χαρακτηρισμούς και στο ΤΑΙΠΕΔ για το σύνολο των ιδιωτικοποιήσεων αφού όπως υποστήριξε είχαν 5-6 επικεφαλής οι οποίοι άλλαζαν συνεχώς. Ο πρόεδρος της Ιντραλότ σημείωσε ότι ενώ είχαν αποτιμήσει την κρατική περιουσία στα 50 δισ.ευρώ τελικώς από τις πωλήσεις το Δημόσιο έβγαλε πολύ λιγότερα. Ο τρόπος που έγιναν οι ιδιωτικοποιήσεις στην Ελλάδα δεν ήταν ο ενδεδειγμένος, επισήμανε ο κ. Κόκκαλης.

Ο πρόεδρος του ομίλου Ιντραλότ επέκρινε τον τρόπο που πραγματοποιήθηκε η πώληση του 33% της ΟΠΑΠ. Λαμβάνοντας το λόγο «για πρώτη φορά έπειτα από πάρα πολύ καιρό» όπως είπε ο ίδιος ο κ. Κόκκαλης, στηλίτευσε το μοντέλο παραχώρησης των κρατικών συμμετοχών, φέρνοντας ως παράδειγμα τις ιδιωτικοποιήσεις που πραγματοποιούνται στη γειτονική Τουρκία, αναφέροντας συγκεκριμένα το παράδειγμα της παραχώρησης της κρατικής λοταρίας Milli Biyango πέρυσι τον Αύγουστο.

Όπως σημείωσε, οι ιδιωτικοποιήσεις στην Ελλάδα έχει φανεί ότι γίνονται με έναν και μόνο συμμετέχοντα και χαρακτήρισε «απαράδεκτα πράγματα» να έχει νομοθετηθεί η ασυλία των υπαλλήλων του ΤΑΙΠΕΔ. Ο κ. Κόκκαλης υποστήριξε ότι στην περίπτωση του ΟΠΑΠ υπήρξε το «πρωτοφανές» να πληρωθεί το τίμημα για το 33% το Οργανισμού με ομόλογα τα οποία είχαν ως εγγύηση τις μετοχές του ΟΠΑΠ που δεν κατείχε ο προσφέρων, δηλαδή το επενδυτικό σχήμα EMMA Delta που πλειοδότησε και στο διαγωνισμό.  Έφερε μάλιστα ως παράδειγμα τον ΟΔΙΕ, για τον οποίο ενώ οι ξένοι εκτιμητές έδιναν αξία στην εταιρεία 4-6 εκατ. ευρώ, τελικά το τίμημα έφθασε τα 40 εκατ. ευρώ.

Ερωτηθείς από δημοσιογράφους εάν με τα λεγόμενά του ανοίγει μέτωπο με τον ΟΠΑΠ, ο κ. Κόκκαλης ξεκαθάρισε ότι «η αντιμετώπιση της Intralot από την πλευρά ορισμένων από τους σημερινούς μετόχους της ΟΠΑΠ δεν ήταν καθόλου κόσμια και ευγενική κατά την περίοδο που πραγματοποιούνταν ο σχετικός διαγωνισμός του ΤΑΙΠΕΔ». Συμπλήρωσε δε, ότι ο όμιλος είχε δεχθεί και απειλές αναφέροντας σχετικές αποκαλύψεις που είχαν γίνει σε ξένα και εγχώρια ΜΜΕ, τις οποίες είχε τότε καταγγείλει ο επικεφαλής του ΟΠΑΠ κ. Λουρόπουλος. Έσπευσε όμως να συμπληρώσει ότι «δεν υπάρχουν όμως hard feelings, έτσι είναι οι μπίζνες, σήμερα μπορεί να είσαι αντίπαλος και αύριο συνεργάτης».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης