Αύξησε κατά δύο δισ. ευρώ η ΕΚΤ τον ELA για τις ελληνικές τράπεζες

Αύξησε κατά δύο δισ. ευρώ η ΕΚΤ τον ELA για τις ελληνικές τράπεζες

Στα 78,9 δισ. ευρώ - Την άλλη βδομάδα οι αποφάσεις για το «κούρεμα» στα ενέχυρα των ελληνικών τραπεζών

Αύξησε κατά δύο δισ. ευρώ η ΕΚΤ τον ELA για τις ελληνικές τράπεζες
Σε αύξηση του ELA για τις ελληνικές τράπεζες κατά δύο δισ. ευρώ προχώρησε το απόγευμα της Τετάρτης η ΕΚΤ.

Το συνολικό ποσό ανέβηκε στα 78,9 δισ. ευρώ, από τα 76,9 δισ ευρώ.

Παράλληλα, η ΕΚΤ μετέθεσε για την επόμενη εβδομάδα τις αποφάσεις της για το «κούρεμα» στα ενέχυρα των ελληνικών τραπεζών.

Κλείσιμο
Νωρίτερα, σύμφωνα με πηγές από τη Φρανκφούρτη, που επικαλείτο το πρακτορείο Reuters, και παρά τις ενστάσεις από την Bundesbank, που εισηγείται «κούρεμα» του ποσού των ομολόγων που μπορούν να προσφέρουν ως ενέχυρα οι ελληνικές τράπεζες για άντληση ρευστότητας, η ΕΚΤ είχε διαφανεί ότι δεν ήταν πρόθυμη να διαταράξει τις διαπραγματεύσεις μεταξύ Αθήνας και πιστωτών, σφίγγοντας ακόμα περισσότερο τη θηλιά στο λαιμό της Ελλάδας.

Μάλιστα, πηγές της ΕΚΤ έλεγαν ότι τα σκληροπυρηνικά της στελέχη, με επικεφαλής αυτά της Bundesbank, επιθυμούν το «κούρεμα» που επιβάλλει η ΕΚΤ στα ελληνικά χρεόγραφα που προσφέρουν οι τράπεζες ως ενέχυρο, να αυξηθεί, μετά τις πρόσφατες υποβαθμίσεις του αξιόχρεου της Ελλάδας και των τραπεζών της.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι, μετά τη χθεσινή συνάντηση του Μάριο Ντράγκι με τους κ.κ. Γιάννη Δραγασάκη και Ευκλείδη Τσακαλώτο, το ΔΣ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας προσανατολίζεται να μεταθέσει τις αποφάσεις για την Ελλάδα για μετά το Eurogroup της 11ης Μαΐου.

Η ελληνική κυβέρνηση επιθυμούσε η ΕΚΤ να αυξήσει τον ELA και να επιτρέψει επίσης στις ελληνικές τράπεζες να αγοράζουν περισσότερα έντοκα γραμμάτια, ενισχύοντας έτσι τη χρηματοδότηση του Δημοσίου.

Πρόσωπα με γνώση των διεργασιών στους κόλπους της ΕΚΤ είχαν προβλέψει ότι το ΔΣ της κεντρικής ευρωτράπεζας θα συμφωνήσει σε νέα αύξηση του ELA, πολλοί ωστόσο αμφέβαλαν.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης