Λάδι στη φωτιά από τις δηλώσεις Φωτόπουλου

Λάδι στη φωτιά από τις δηλώσεις Φωτόπουλου

Αντιδράσεις για την αύξηση των έξι ευρώ για καφέ και σνακ στη ΔΕΗ - «Για τις ενοχλήσεις σας, ξύδι» είπε ο πρώην πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ - Φίλης κατά κυβέρνησης: Προκλητικά τα τροφεία της ΔΕΗ, όλοι κρινόμαστε - Ραχήλ Μακρή: Οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ δεν είναι ο γάιδαρος του Χότζα για να στοχοποιούνται από αντικυβερνητικές μεγαλοστομίες

Λάδι στη φωτιά από τις δηλώσεις Φωτόπουλου
Απροσδόκητες «φωτιές» άναψε η υπογραφή της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας της ΔΕΗ, αφού η δωρεάν παροχή… ενός σάντουιτς και ενός καφέ αναβαθμίστηκε σε πολιτικό ζήτημα και όχι μόνο.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης «ανέβασαν» το θέμα με ανακοινώσεις, χαρακτηρίζοντας προκλητική την απόφαση για αύξηση μισθών, από την πλευρά τους οι συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ έσπευσαν να διευκρινίσουν ότι δεν αποτελεί ενίσχυση παροχών, ενώ ΔΕΗ και Μαξίμου αναγκάστηκαν να προβούν σε επίσημες ανακοινώσεις υπογραμμίζοντας ότι τα έξι ευρώ για τροφεία δεν επιβαρύνει τους καταναλωτές…. 

Τι πραγματικά συμβαίνει; 


Η εν λόγω παροχή δεν θα είναι σε χρήμα, αλλά θα είναι σε είδος με πρώτη εφαρμογή την κάλυψη της δαπάνης με ανώτατο όριο έως 6 ευρώ ημερησίως ανά εργαζόμενο του κόστους σίτισης στις ήδη υπάρχουσες και λειτουργούσες σε ορυχεία και σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ καντίνες και κυλικεία. Εάν το μέτρο εφαρμοζόταν αμέσως και σε πλήρη έκταση, το ετήσιο κόστος του εκτιμάται ότι δεν θα υπερέβαινε τα 15 εκατ. ευρώ σε επίπεδο εταιρείας, δηλαδή σε 2,3% περίπου του σημερινού κόστους μισθοδοσίας και στο 0,25% του ετήσιου τζίρου της. 

Κατά την τελευταία πενταετία το κόστος μισθοδοσίας της ΔΕΗ έχει μειωθεί σε άνω των 2,8 δισ. ευρώ αθροιστικά ή άνω των 700 εκατ. ευρώ το χρόνο. Σημειώνεται ότι ο μέσος μισθός (καθαρά) στη ΔΕΗ ανέρχεται σε 1.500 ευρώ το μήνα (μικτά 3.050 ευρώ) και ο μέσος όρος ηλικίας είναι 50. 
Κλείσιμο

Βέβαια, επειδή καλύτερα να σου βγει το μάτι, παρά το όνομα οι συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ έχουν ένα κακό παρελθόν…. Να θυμίσουμε όυι το 2011 είχε κρίνει παράνομες τις καταβολές προς τη ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ πόρισμα του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, Λέανδρου Ρακιντζή, που παραδόθηκε στην τότε ηγεσία του Υπουργείου, ενώ διαβιβάστηκε και στον εισαγγελέα πρωτοδικών. Στο τότε πόρισμα ήταν μεταξύ άλλων δαπάνες για στάθμευση και κίνηση αυτοκινήτων, για εκδρομές ή φιλοξενία ατόμων κ.ά. 

Σχετικά με τα επιδόματα οι εργαζόμενοι έχουν τα παρακάτω και ισχύουν τα εξής: 

1. Επίδομα ευδόκιμης παραμονής και επίδομα παραμονής: Πρόκειται για εσωτερικές διοικητικές ρυθμίσεις που κωδικοποιούν υπάρχουσες διατάξεις του Κανονισμού Κατάστασης Κανονισμού προσωπικού ΔΕΗ -που έχει ισχύ νόμου- οι οποίες ισχύουν και εφαρμόζονται από το 1973 και δεν συνεπάγονται καμία μισθολογική επιβάρυνση. Αυτό σημαίνει ότι το επίδομα ευδόκιμης παραμονής και επίδομα παραμονής πλέον δίνεται με συγκεκριμένες προϋποθέσεις, σε αντίθεση με το παρελθόν.

2.  Μισθολογική εξέλιξη: Όσον αφορά την επέκταση μισθολογικών κλιμακίων όλων των Κατηγοριών κατά ένα μισθολογικό κλιμάκιο, πέραν του ότι αυτή συνδέεται με αυστηρή αξιολόγηση, προβλέφθηκε λόγω της δραματικής αύξησης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, ενώ ρητά ορίζεται ότι θα ισχύσει μετά τη λήξη του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής. Ως εκ τούτου η ρύθμιση αυτή ουδεμία μισθολογική επιβάρυνση επιφέρει. Απασχολούμενοι στα καταστήματα: Χορήγηση μιας ημέρας άδειας ανά τρίμηνο στους απασχολούμενους με την εξυπηρέτηση πελατών. Ημερήσια καταβολή €5 στους απασχολούμενους με την εξυπηρέτηση πελατών η οποία όμως θα ισχύσει μετά τη λήξη του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής. Ως εκ τούτου η ρύθμιση αυτή ουδεμία μισθολογική επιβάρυνση επιφέρει.

3. Χρόνια ασθενούντες: Για τους χρόνια ασθενούντες η καταβολή των προσαυξήσεων βάρδιας προβλεπόταν από τη Σύμβαση του 2012, ενώ με την παρούσα συλλογική σύμβαση επιταχύνεται η διαδικασία και μειώνεται ο χρόνος καταβολής στους δικαιούχους. Η ρύθμιση αυτή ουδεμία μισθολογική επιβάρυνση επιφέρει.

4.  Προσαυξήσεις Βάρδιας: Σε συμμόρφωση με τελεσίδικη δικαστική απόφαση η ΔΕΗ χορηγεί την προσαύξηση βάρδιας στους δικαιούχους συνδικαλιστές.  Η ρύθμιση αυτή δεν επιφέρει καμία πρόσθετη μισθολογική επιβάρυνση.

5. Εισφορά υπέρ ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ/ΚΗΕ: Αφορά έκτακτη εισφορά που συμφωνήθηκε από τα Πρωτοβάθμια Σωματεία υπέρ της Δευτεροβάθμιας Συνδικαλιστικής Οργάνωσης και η ΔΕΗ όπως όλες οι επιχειρήσεις -σύμφωνα με τη νομοθεσία, διευκολύνει την απόδοση αυτής μέσω του συστήματος μισθοδοσίας.

Ξύδι… λένε οι συνδικαλιστές

«Για τις ενοχλήσεις σας, ξύδι, που λέει και ο λαός μας». Η φράση αυτή είναι χαρακτηριστική και δείχνει την ενόχληση αρκετών συνδικαλιστών για τη διάσταση που έλαβε το θέμα. Τα προαναφερθέντα ανακοίνωσε ο πρώην πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ, μέλος του ΔΣ της ΔΕΗ Νίκος Φωτόπουλος, κάνοντας λόγο για υποκρισία και φαρισαϊσμό. 

Δεν έγινε και δεν θα γίνει καμία μισθολογική αύξηση. Αυτό ξεκαθαρίζει μιλώντας στο protothema.gr και ο αντιπρόεδρος της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ  Κώστας Κουτσοδήμας, ο οποίος μεταφέρει την έκπληξή του για τις αντιδράσεις που προκάλεσε η υπογραφή της συλλογικής σύμβασης και το επίδομα σίτισης, διαψεύδοντας την αύξηση 8-10% στους μισθούς. 

Ο κ. Κουτσοδήμας τονίζει ότι η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας υπεγράφη από την ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ με την διοίκηση της εταιρείας ύστερα από συνομιλίες μαραθώνιες και έχει περιεχόμενο τα εξης βασικά: Καμία απόλυση, καμία αλλαγή στις εργασιακές σχέσεις, καμία αύξηση μισθολογική (όπως το απαγορεύει ο νόμος 4024), αλλά και καμία μείωση. Ο αντιπρόεδρος της ΓΕΝΟΠ εξηγεί ότι ως μία εταιρεία ιδιωτικού δικαίου και εισηγμένη αποφασίστηκε μία κοινωνική παροχή, ένα τροφείο, στους χώρους δουλειάς στους εργαζόμενους, ο οποίος δηλώνει την έκπληξή του γιατί αυτό να είναι τόσο κατακριτέο, κάνοντας λόγο για προσπάθειες συκοφάντησης της ΓΕΝΟΠ.  Παράλληλα, διευκρινίζει ότι δεν έχει καθοριστεί ακριβώς το ύψος του επιδόματος, διότι αυτό κυμαίνεται από 1-6 ευρώ, κάτι το οποίο θα οριστεί σε συνομιλίες που θα προκύψουν με τη ΔΕΗ και τη ΓΕΝΟΠ. Παράλληλα, τονίζει ότι το κόστος αυτό δεν είναι από τον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά από την ίδια την εταιρεία. Ο κ. Κουτσοδήμας υπογραμμίζει δε ότι η ΓΕΝΟΠ έχει ζητήσει και την πρόσληψη 650 εργαζομένων στη ΔΕΗ, σε πρώτη φάση, καθώς, όπως δηλώνει, κρίνεται απαραίτητη.  

Ο κ. Γιώργος Αδαμίδης πρόεδρος του Σωματείου Σπάρτακος τονίζει στο protothema.gr και υπογραμμίζει σχετικά ότι η παροχή σίτισης δεν είναι κάτι καινούργιο, καθώς υπάρχει στην εταιρεία πολλά χρόνια και όπως εξηγεί μέχρι πριν κάποια χρόνια υπήρχαν σε μονάδες σε όλο το μήκος της χώρας κυλικεία και οργανωμένα εστιατόρια της ίδιας της ΔΕΗ, με μάγειρες υπαλλήλους της εταιρείας, ήταν το φαγητό δηλαδή μία παροχή. Αλλά, όπως τονίζει, επειδή έχουν απαγορευτεί οι προσλήψεις και δεν υπάρχουν μάγειροι πλέον που συνταξιοδοτήθηκαν ή μεταφέρθηκαν σε άλλα τμήματα που υπήρχε ανάγκη προσωπικού, τα περισσότερα εστιατόρια τα λειτουργούν ιδιώτες.  Επομένως, το επίδομα έως έξι ευρώ θα παρέχεται και για αυτό το λόγο. 

Μαξίμου και ΔΕΗ

Κυβερνητικοί κύκλοι τόνιζαν νωρίτερα ότι η κυβέρνηση, «σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε στο παρελθόν, έχει ως θέμα αρχής να μην παρεμβαίνει στις συλλογικές διαπραγματεύσεις μεταξύ των διοικήσεων των επιχειρήσεων, όποια μορφή και ιδιοκτησιακό καθεστώς και εάν έχουν οι τελευταίες και των συνδικάτων». «Καμία αύξηση στα τιμολόγια της ΔΕΗ δεν πρόκειται να υπάρξει εξαιτίας της συλλογικής σύμβασης μεταξύ της Επιχείρησης και των εργαζομένων» δηλώνει η κυβέρνηση, με αφορμή σχετικά δημοσιεύματα.  Αντίθετα, αναφέρουν κυβερνητικοί κύκλοι, η ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, σε συνεργασία με τη ΔΕΗ, επεξεργάζεται για το επόμενο διάστημα σχέδιο για τη μείωση των τιμολογίων.

«Με την υπογραφείσα ΣΣΕ επιχειρείται και δίνεται λύση σε διοικητικές εκκρεμότητες, που δημιουργούσαν δυσλειτουργίες στην Επιχείρηση και έπρεπε να αντιμετωπισθούν, όπως οι ρυθμίσεις για επίδομα ευδόκιμης παραμονής, για τη μισθολογική εξέλιξη, για τους χρόνια ασθενούντες και για τις προσαυξήσεις βάρδιας. Αυτές οι ρυθμίσεις -που σε κάποιες περιπτώσεις αποτελούν συμμόρφωση προς δικαστικές αποφάσεις- δεν δημιουργούν καμμία πρόσθετη μισθολογική επιβάρυνση, ούτε, βεβαίως, δημιουργούν οποιαδήποτε επιβάρυνση στους καταναλωτές» υπογραμμίζει η ΔΕΗ σε αναλυτική δήλωσή της. 

Νέα Δημοκρατία 

«Προκλητική» χαρακτηρίζει η ΝΔ την τοποθέτηση της κυβέρνησης επί του ζητήματος των αυξήσεων μισθών που προβλέπονται στη νέα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας ανάμεσα στη ΔΕΗ και τη ΓΕΝΟΠ.

Απαντώντας στους κυβερνητικούς κύκλους, ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Κώστας Καραγκούνης,, σχολίασε: «Είναι αδιανόητα τα ψέματα που αραδιάζει στην ανακοίνωσή του το Μέγαρο Μαξίμου, για να καλύψει τις προκλητικές αυξήσεις που ενέκρινε στους κομματικούς του φίλους, τον κ. Φωτόπουλο και τους υπόλοιπους συνδικαλιστές της ΔΕΗ».

ΠΑΣΟΚ

Επιθετικά σχολιάζει το ΠΑΣΟΚ το θέμα που έχει προκύψει με τη συλλογική σύμβαση που υπέγραψε η ΔΕΗ, ζητώντας «επιτέλους λίγη σοβαρότητα» και προσθέτοντας  ότι η κυβέρνηση «θα μπορούσε να αλλάξει τη διοίκηση της ΔΕΗ Α.Ε.».

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ, τονίζεται ότι «μπορούσαν επίσης να πουν στην ΔΕΗ Α.Ε. να μην υπογράψει με την ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ».

«Δεν λένε τίποτα επί της ουσίας. Είναι πρωτοφανής και υποκριτικός ο ισχυρισμός της κυβέρνησης, ότι δεν γνώριζε για την υπογραφή της Συλλογικής Σύμβασης μεταξύ της ΓΕΝΟΠ και της ΔΕΗ. Επιπλέον δεν δηλώνουν διαφωνία ούτε πρόθεση επανόρθωσης», αναφέρει και υπογραμμίζει ότι ο αρμόδιος υπουργός κ. Λαφαζάνης «και ήξερε και μπορούσε».

«Ποτάμι»

Για επαναφορά προκλητικών προνομίων στους υπαλλήλους της ΔΕΗ κάνει λόγο το «Ποτάμι» και επικρίνει την κυβέρνηση σημειώνοντας πως «η χαρά δεν την αφήνει να κρυφτεί. Η πρεμούρα της να εξασφαλίσει τους "φίλους" συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, Σπάρτακος, ΕΤΕ και ΠΑΣΥΠ εξακριβώνεται με το χειρότερο δυνατό τρόπο. Ακόμα δεν έχουμε δει τις πολυδιαφημισμένες από την κυβέρνηση μειώσεις στο ρεύμα, και ήδη βρισκόμαστε ενώπιον εξυπηρετήσεων, συνδικαλιστικών προνομίων και εξόφλησης ανειλημμένων κομματικών υποχρεώσεων». Το θέμα μάλιστα έφερε στην Βουλή ο βουλευτής του Ποταμιού Γιώργος Αμυράς με ερώτηση προς τους υπουργούς Οικονομικών και Παραγωγικής ανασυγκρότησης.

Ραχήλ Μακρή: Χειρότερη από τη λάσπη των ορυχείων η επικοινωνιακή λάσπη κατά των εργαζομένων
Χειρότερη από τη λάσπη των ορυχείων χαρακτηρίζει η Ραχήλ Μακρή την «επικοινωνιακή λάσπη που δέχονται οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ» με αφορμή την απόφαση για χορήγηση επιδόματος έξι ευρώ στους εργαζομένους της επιχείρησης.

Η βουλευτής Κοζάνης του ΣΥΡΙΖΑ με δήλωσή της τάσσεται υπέρ της χορήγησης του επιδόματος και επιτίθεται στα ΜΜΕ καθώς όπως γράφει «οι εργαζόμενοι διακινδυνεύουν τη σωματική τους ακεραιότητα και την ίδια τους τη ζωή για να μπορούν κάποιοι να έχουν ρεύμα στα μικρόφωνα τους και να τους κατηγορούν ότι λαμβάνουν αύξηση 6 ευρώ την ημέρα».

Υποστηρίζει ότι «οι διαπραγματεύσεις της συλλογικής σύμβασης άρχισαν στην διακυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου και ότι η Συλλογική Σύμβαση φέρει την υπογραφή της διοίκησης, που διορίστηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση».

«Τα ίδια μικρόφωνα δεν μιλούν για την πολιτική της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που ενώ μείωνε τους μισθούς στους εργαζομένους, αύξανε συνεχώς τα τιμολόγια ενώ τα κόμματα τους αρνούνταν να πληρώσουν τις βεβαιωμένες οφειλές εκατομμυρίων ευρώ, προκαλώντας προβλήματα στην επιχείρηση» συνεχίζει την οξεία επίθεση η κυρία Μακρή προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση «έχει πάγια θέση υποστήριξης ελεύθερων από οποιαδήποτε παρέμβαση συλλογικών συμβάσεων» και συμπληρώνοντας ότι από τα επιδόματα αυτά «οι καταναλωτές δεν θίγονται».

Για να κάνει, μάλιστα, ακόμα πιο ξεκάθαρη τη θέση της υπέρ της χορήγησης του επιδόματος η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ανήρτησε μια σειρά φωτογραφιών στο Twitter με εργαζόμενους σε ορυχεία και κατασκευαστικά έργα στις οποίες με ειρωνικό ύφος γράφει «ντροπή σου να σου δίνουν επίδομα σίτισης 6 ευρώ».








Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης