Έρχονται ιδιώτες και "εισαγόμενοι" εφοριακοί για να βοηθήσουν στα έσοδα

Έρχονται ιδιώτες και "εισαγόμενοι" εφοριακοί για να βοηθήσουν στα έσοδα

Αλλάζουν όλα στις εφορίες - Outsourcing και … προσωρινοί ελεγκτές στο κυνήγι της φοροδιαφυγής - "Κόπηκε στο ... κούρεμα" η ρύθμιση για τις 100 δόσεις

Έρχονται ιδιώτες και "εισαγόμενοι" εφοριακοί για να βοηθήσουν στα έσοδα
Με 6 προτάσεις για μεταρρυθμίσεις θα προσπαθήσει «να κλείσει στόματα» ο Γιάνης Βαρουφάκης στο συμβούλιο Γιούρογκρουπ την ερχόμενη Δευτέρα. Βάζει όμως «νερό στο κρασί» του και αποσύρει το «κούρεμα» 50% στις οφειλές από την ρύθμιση για τις 100 δόσεις, επειδή ήδη τα ελλείμματα του προϋπολογισμού «τρέχουν» με σχεδόν 1 δισ. ευρώ το μήνα και η δημοσιονομική «τρύπα» που διανοίγεται ως τον Απρίλιο εκτιμάται ήδη πως θα φτάσει και στα 3 δισ. ευρώ.
 
Παρότι τα πρώτα στοιχεία δείχνουν πως τον Φεβρουάριο όχι μόνο δεν «έκλεισε» η τρύπα του 1 δισ. στα φορολογικά έσοδα του Ιανουαρίου, αλλά σχεδόν διπλασιάστηκε, η κυβέρνηση προτάσσει στη λίστα των μεταρρυθμίσεων που θα παρουσιάσει στους δανειστές, τα μέτρα αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης, με κόστος 200-250 εκατ. ευρώ «για αρχή». Αυτό είναι και το μόνο «κοστολογημένο» μέτρο. Ποντάρει πολλά όμως στα υπόλοιπα 5 μέτρα που συμπεριλαμβάνει στο «πακέτο» ο Γ.Βαρουφάκης, τα οποία φρόντισε να «λανσάρει» χθες στους "θεσμούς" ο στενός συνεργάτης του υπουργού και πρόεδρος του ΣΟΕ, καθ. Γιώργος Χουλιαράκης. Αν και δεν γίνεται πρόβλεψη ποσοτικής απόδοσής τους, εκτιμάται ότι ορισμένες από τις μεταρρυθμίσεις «άρεσαν» στους εκπροσώπους των δανειστών.

 
«Δια πυρός και σιδήρου» οι μεταρρυθμίσεις

Τα έξι μέτρα Βαρουφάκη είναι … τα εξής πέντε:
 
Κλείσιμο
1- 2)  Ανθρωπιστική Κρίση - Διοικητική Μεταρρύθμιση

Οι δανειστές δεν είναι αρνητικοί στην παροχή σίτισης – στέγης - ενεργειακής επάρκειας στα φτωχά νοικοκυριά. Ζητούν όμως οικονομικά «αντίβαρα», τη στιγμή μάλιστα που η κυβέρνηση καταργεί το 5ευρω στα νοσοκομεία.

Η κυβέρνηση επιχειρεί να «αμπαλάρει» τις παροχές με μεταρρυθμίσεις και μέτρα εξορθολογισμού και εκσυγχρονισμού του δημοσίου, όπως π.χ. η χρήση της "έξυπνης" Κάρτας του Πολίτη.
 
3) Όχι πια «κούρεμα», μόνο … ρύθμιση χρεών: Από  το νομοσχέδιο για την ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών στο δημόσιο και στα ασφαλιστικά ταμεία, «φεύγει» η πρόβλεψη για «κούρεμα» έως 50% στις οφειλές. «Μένουν» η μείωση των προσαυξήσεων και 100 δόσεις, ενώ «μπαίνουν» περιουσιακά κριτήρια ή «πλαφόν» οφειλής.

4) Μεταρρύθμιση φορολογικής διοίκησης: Η  κυβέρνηση κάνει ένα βήμα μπρος και ένα πίσω. Από τη μια θα δεσμεύεται μεγαλύτερη ανεξαρτησία και επιβολή της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, από την άλλη «ψαλιδίζει» αρμοδιότητες της ΓΓΔΕ που τις μεταφέρει στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου (πχ τοποθετήσεις και προαγωγές υπαλλήλων). Το θέμα αποκάλυψε το protothema.gr και, σύμφωνα με πληροφορίες, το εξετάζουν με ανησυχία ήδη στις Βρυξέλλες.

5) Ενεργοποίηση του Φορολογικού Συμβουλίου: πρόκειται για ένα «τρυκ» της κυβέρνησης, που δίνει μεν υπόσταση στο Δημοσιονομικό Συμβούλιο που υφίσταται αλλά δεν έμενε ακόμα σε αδράνεια, αλλά το «βαφτίζει» σε Φορολογικό Συμβούλιο, όπως αρέσκεται και ζητάει το ΔΝΤ σε άλλες χώρες όπου έχει μπει όπως πχ στη Ρουμανία.

6) Outsourcing και … προσωρινοί ελεγκτές στις εφορίες: Το εγχείρημα παραπέμπει στην δημιουργία σώματος ελεγκτών, με τη συμμετοχή ιδιωτών (δικηγορικά γραφεία κλπ) όπως είχε συστήσει η Task Force ή και 500-800 ξένων εφοριακών που είχε προταθεί στον Γιάνη Βαρουφάκη από τους υπουργούς Οικονομικών Γερμανίας, Γαλλίας και Αγγλίας, στις συναντήσεις του με Σόιμπλε, Σαπέν και Όσμπορν.
 
Η εμπλοκή των ιδιωτών στις εφορίες πάντως δεν είναι νέα και είχε προκαλέσει σοβαρούς τριγμούς στο υπουργείο Οικονομικών τα τελευταία 4-5 χρόνια.
 
Η ιδέα περιγράφεται ως δημιουργία «νέου ευέλικτου σώματος στοχευμένων φορολογικών ελέγχων αποτελούμενο από αυστηρά προσωρινούς ελεγκτές». Ζητούμενο είναι να μην παρεμποδίζεται ο έλεγχος από «εναγκαλισμούς» και γνωριμίες, σε τοπικό επίπεδο, των ελεγκτών με τους φορολογουμένους.
 
Ωστόσο δεν επιβεβαιώνονταν πληροφορίες που έκαναν λόγο για μαζικές μετακινήσεις εφοριακών προς αποφυγή ανάπτυξης δεσμών εντοπιότητος με τους ελεγχομένους.
 
Το σχέδιο που είχαν  συμφωνήσει προηγούμενες κυβερνήσεις με την Τρόικα προέβλεπε την επιστράτευση των ελεγκτικών εταιρειών στην είσπραξη των φόρων, με διαδικασίες ανάθεσης σε τρίτους (outsourcing).

Στη βάση αυτή, οι ελεγκτικές εταιρείες και τα μεγάλα λογιστικά γραφεία μπορούν να αναλάβουν τον εντοπισμό και την πλήρη καταγραφή της εισοδηματικής και περιουσιακής κατάστασης των οφειλετών του Δημοσίου. Το σενάριο προέβλεπε ότι δικηγόροι και ελεγκτές θα επιλεγούν ως προσωρινοί συνεργάτες από το υπουργείο Οικονομικών, θα αμείβονται με προμήθεια έναντι των ποσών που θα καταφέρνουν να οδηγήσουν στα ταμεία του Δημοσίου.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται σε έκθεσή της η Τρόικα για την περίοδο 2013-2014, έπρεπε να επιλεγούν επιπλέον 500 ιδιώτες ελεγκτές ετησίως οι οποίοι μάλιστα, «ευκταίο θα ήταν πολλοί από αυτούς να διαθέτουν πτυχίο νομικής» –όπως χαρακτηριστικά λεγόταν!
 
Έκθεση που είχε συντάξει η Τρόικα για το φορολογικό σύστημα στην Ελλάδα τόνιζε πως οι εφορίες δεν αποδίδουν επειδή πολλοί εφοριακοί στην χώρα  είναι μεγάλης ηλικίας και δεν θέλουν ή δεν μπορούν να αποδώσουν! Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η εκτίμηση του κυρίου Νικολούδη που, ως πρόεδρος της Ανεξάρτητης Αρχής δήλωνε πριν ένα χρόνο στη Βουλή ότι δεν εμπιστεύεται τις εφορίες της χώρας για να τους παραδώσει τον «ποταμό των πληροφοριών» που είχε, για έλεγχο προς είσπραξη εσόδων!
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης