Σηκώνουν τα λεφτά των ταμείων για να πληρώσουν τα δανεικά

Σηκώνουν τα λεφτά των ταμείων για να πληρώσουν τα δανεικά

Έντονες αντιδράσεις από την αντιπολίτευση - Η αρχή έγινε με τα περίπου 300 εκατ. ευρώ από κοινοτικά προγράμματα για αγρότες - Μεγάλη αγωνία στους ασφαλισμένους

Σηκώνουν τα λεφτά των ταμείων για να πληρώσουν τα δανεικά
Έπειτα από την απόφαση να περάσουν στην Τράπεζα της Ελλάδας τα χρηματικά διαθέσιμα του ΟΠΕΚΕΠΕ, η κυβέρνηση αναμένεται να στραφεί και στα ταμειακά διαθέσιμα  άλλων φορέων για τη διασφάλιση ρευστότητας καθώς σύμφωνα με πληροφορίες -μεταξύ άλλων- θα προσπαθήσει να εξοικονομήσει χρήματα από τις δαπάνες στα νοσοκομεία και τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων.

Η αρχή έγινε τη Δευτέρα με τα περίπου 300 εκατ. ευρώ από κοινοτικά προγράμματα για τους Έλληνες αγρότες που θα καταλήξουν για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών του κράτους. Η κυβέρνηση αποφάσισε πως τα χρηματικά διαθέσιμα του ΟΠΕΚΕΠΕ θα αξιοποιηθούν ως εναλλακτική λύση για τις αυξημένες ανάγκες του ελληνικού Δημοσίου αυτόν τον μήνα.

Με κοινή υπουργική απόφαση που υπέγραψαν ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Παναγιώτης Λαφαζάνης και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Δημήτρης Μάρδας, η πλεονάζουσα ρευστότητα του ΟΠΕΚΕΠΕ θα πρέπει να μεταφερθεί από τις εμπορικές τράπεζες στην Τράπεζα της Ελλάδος, προκειμένου να αξιοποιηθούν για τις χρηματοδοτικές ανάγκες του κράτους. 

Κλείσιμο
Πρόκειται για την πρώτη πράξη αξιοποίησης των ταμειακών διαθεσίμων φορέων της Γενικής Κυβέρνησης και αποσκοπεί στην κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών του δημοσίου, ενώ ανάλογες αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν και για ταμειακά διαθέσιμα και άλλων φορέων της Γενικής Κυβέρνησης. 

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr το ίδιο αναμένεται να συμβεί και με τα ταμειακά διαθέσιμα του «Πράσινου Ταμείου».
 
Ωστόσο, «μαχαίρι» αναμένεται να μπει και στις δαπάνες των νοσοκομείων όλης της χώρας, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες, περικόπτεται περίπου το 51% των μηνιαίων προϋπολογισμών των νοσοκομείων  με στόχο να εξοικονομηθούν 40-50 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα, σύμφωνα με έγγραφα που αποκάλυψε το «Βήμα της Κυριακής», τα υπουργεία Οικονομικών και Υγείας καλούν τις διοικήσεις των νοσοκομείων να καλύψουν όλες τις ανάγκες τους για τον Μάρτιο (μισθοδοσίες, αγορές αγαθών και υπηρεσιών) με τον 49% των πιστώσεων που τους χορηγήθηκε τον Φεβρουάριο ή τον Ιανουάριο του προηγούμενου έτους. Τέτοιες πρακτικές ενδεχομένως να αποτελέσουν πιλότο και για άλλα υπουργεία.

Ωστόσο, σε δηλώσεις του ο υπουργός Υγείας, Παναγιώτης Κουρουμπλής, διέψευσε ότι δόθηκε εντολή για περικοπές στα νοσοκομεία, σημειώνοντας ότι «η χρηματοδότηση των Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων καλύπτεται από τα διαθέσιμα κονδύλια που έχουν τα Νοσοκομεία στις τράπεζες και εφόσον αυτά αξιοποιηθούν, από τον προϋπολογισμό του υπουργείου Υγείας. Όσα Νοσοκομεία δεν είχαν τραπεζικό υπόλοιπο στις έλαβαν όλο τον ποσό της επιχορήγησης».

Εκτιμάται ότι αυτές οι κινήσεις συνολικά μπορούν να φέρουν γύρω στα 5,5 δισ. ευρώ.

Πάντως, τέτοιες πρακτικές ενδεχομένως να αποτελέσουν πιλότο και για άλλα υπουργεία, ενώ προβληματισμός υπάρχει και για το τι θα γίνει με τα αποθεματικά των Ταμείων, καθώς εκδηλώνεται αρχικά απροθυμία πολλών φορέων κοινωνικής ασφάλισης να διαθέσουν όλη τη ρευστότητα  που διαθέτουν, στο ελληνικό δημόσιο.

 Όπως προβλέπει όμως και η κοινή υπουργική απόφαση Μάρδα- Λαφαζάνη για τις επιδοτήσεις των αγροτών, το δημόσιο μπορεί να υποχρεώσει τους κρατικούς φορείς να βάζουν σε λογαριασμό της ΤτΕ κάθε ευρώ που περισσεύει μετά τις πληρωμές υποχρεώσεων σε δικαιούχους (συνταξιούχους, επιδοτούμενους κλπ), ενώ αν χρειαστούν ξανά τα λεφτά αυτά, μπορούν να τα ανακτούν (κατά ένα μέρος τουλάχιστον ή εν όλω) μέσα σε 2 μέρες από τη στιγμή που θα το ζητήσουν από την Τράπεζα της Ελλάδος.

 Πάντως, στο ίδιο μήκος κύματος εμφανίστηκε το πρωί της Δευτέρας και ο Γενικός Γραμματέας Κοινωνικής Ασφάλισης, Γιώργος Ρωμανιάς, ο οποίος είπε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα ρευστότητας στα Ταμεία και πως τα αποθεματικά τους επαρκούν. 

Εντονες αντιδράσεις

H μεταφορά των ταμειακών διαθέσιμων του ΟΠΕΚΕΠΕ στην Τράπεζα της Ελλάδας, προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις των κομμάτων με το ΠΑΣΟΚ να υποστηρίζει πως με αυτό τον τρόπο η Κυβέρνηση προσπαθεί να αντιμετωπίσει την αδυναμία εκπλήρωσης των ταμειακών υποχρεώσεων του κράτους.

Όπως αναφέρει το ΠΑΣΟΚ, η κυβέρνηση επιχειρεί να βάλει «χέρι στα διαθέσιμα των Οργανισμών που αφορούν Αγρότες, Ασφαλισμένους και Ανέργους, προκειμένου να αντιμετωπίσει την αδυναμία εκπλήρωσης των ταμειακών υποχρεώσεων του κράτους».

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε με αφορμή την Κοινή Υπουργική Απόφαση του  των υπουργών  Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας Παναγιώτη Λαφαζάνη αλλά και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Δημήτρη Μάρδα, το ΠΑΣΟΚ υποστηρίζει πως ασκούνται πιέσεις και στα δ.σ. των άλλων Οργανισμών.
«Δυστυχώς οι κακοί χειρισμοί που έγιναν στη διαπραγμάτευση και η αδυναμία της Κυβέρνησης να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις που η ίδια ανέλαβε προς τους εταίρους μας, οδηγούν σε κινήσεις πανικού που εντείνουν την έλλειψη ρευστότητας στην οικονομία και θέτουν σε κίνδυνο αποθεματικά που προέρχονται από κοινοτικές επιδοτήσεις ή εισφορές των αγροτών και των ασφαλισμένων», σχολιάζει και καλεί τους υπουργούς Παναγιώτη Λαφαζάνη και Δημήτρη Μάρδα να «σταματήσουν άμεσα αυτές τις απαράδεκτες ενέργειες». Καλεί ακόμη τους εκπροσώπους των αγροτών και των ασφαλισμένων να πάρουν άμεσα θέση, υπογραμμίζοντας πως κανείς δεν επιτρέπεται να σιωπά.

Την αντίθεσή του στην απόφαση εξέφρασε και ο υπεύθυνος για θέματα Αγροτικής Ανάπτυξης του ΠΑΣΟΚ Π. Κουκουλόπουλος λέγοντας πως «η “εθνικά υπερήφανη” πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ εφαρμόζεται κατά γράμμα».

Σύμφωνα με τον ίδιο για να ξεφύγει, προσωρινά, η χώρα από τ’ αδιέξοδα  στα οποία την οδήγησε η κυβέρνηση του μέσα σε ένα μόλις μήνα δεν διστάζει να  «βάλει χέρι» ακόμη και σ’ ευρωπαϊκά προγράμματα που προορίζονται για πληρωμές των αγροτών, χωρίς φυσικά καμιά συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
«Αν τα πακέτα Χατζηγάκη που πρότειναν ως αντιπολίτευση τα πληρώσαμε ακριβά,  τις μεθοδεύσεις τους ως κυβέρνηση είναι δύσκολο προς το παρόν να εκτιμήσουμε πόσο πανάκριβα θα τις χρεωθούμε όλοι μας» καταλήγει η ανακοίνωση του κ. Κουκουλόπουλου.

Στην απόφαση της κυβέρνησης αντέδρασε και το «Ποτάμι» το οποίο κατέθεσε τη Δευτέρα σχετική ερώτηση σύμφωνα στην οποία σημειώνεται πως σύμφωνα με την υπουργική απόφαση «τα ταμειακά διαθέσιμα του ΟΠΕΚΕΠΕ, που ξεπερνούν κατά πληροφορίες τα 200 εκατ. ευρώ, μεταφέρονται από τις εμπορικές τράπεζες στην Τράπεζα της Ελλάδος, προκείμενου να αξιοποιηθούν για τις χρηματοδοτικές ανάγκες του κράτους.

Σημειώνεται, ότι τα εν λόγω αποθέματα, προορίζονται για πληρωμές των κοινοτικών προγραμμάτων προς τους δικαιούχους αγρότες. Το γεγονός αυτό αναμένεται να δημιουργήσει επιπρόσθετα προβλήματα στην ήδη επιβαρυμένη «ρευστότητα» του αγροτικού κόσμου, καθώς πληθώρα πληρωμών προς τους αγρότες (συνδεδεμένη ενίσχυση βάμβακος, εξισωτική αποζημίωση, ΦΠΑ, αγροτικό πετρέλαιο κ.α.) έχει ήδη καθυστερήσει αρκετά, εξαιτίας της κυβερνητικής αλλαγής». Επισημαίνει τέλος πως το «ΠΟΤΑΜΙ» θεωρεί ότι «η διαχείριση των ταμειακών διαθέσιμων κρατικών οργανισμών αποτελεί μείζον θέμα που απαιτεί απόλυτη διαφάνεια και πως η παροχή «ρευστότητας» στους αγρότες, ιδιαίτερα στη δύσκολη δημοσιονομική συγκυρία που διανύει η χώρα μας, είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την απρόσκοπτη λειτουργία του πρωτογενούς τομέα».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης