Χαρδούβελης: Όταν υπογράφεις την παράταση, έχεις υπογράψει το μνημόνιο

Χαρδούβελης: Όταν υπογράφεις την παράταση, έχεις υπογράψει το μνημόνιο

«Το e-mail Βαρουφάκη, λέει με εύπεπτο τρόπο αυτό που λέει και το μνημόνιο», σημείωσε  

Χαρδούβελης:  Όταν υπογράφεις την παράταση, έχεις υπογράψει το μνημόνιο
Κριτική στην κυβέρνηση για τις μέχρι στιγμής ενέργειές της άσκησε ο πρώην υπουργός Οικονομίας, Γκίκας Χαρδούβελης, σημειώνοντας ότι τα νομοσχέδια που έχει εξαγγείλει ότι θα καταθέσει, δημιουργούν μεγάλες απώλειες στα έσοδα του κράτους. 

Η κυβέρνηση ξεκινά με μια απώλεια εσόδων δύο δισ. ευρώ από την υστέρηση στα έσοδα το δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου («τρύπα» ένα δισ. στα έσοδα τον Ιανουάριο και ακόμη ένα δισ. τον Φεβρουάριο), ακόμη δύο δισ. ευρώ από την εξαγγελία για αύξηση του αφορολόγητου στα 12.000 ευρώ και ακόμη 2,65 δισ. ευρώ από την αύξηση του ΕΝΦΙΑ. Συνολικά, το δημοσιονομικό κενό αυτή τη στιγμή ανέρχεται στα 6,65 δισ. ευρώ, σύμφωνα με όσα είπε ο τέως υπουργός μ
Κλείσιμο
ιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Mega. 

Παράλληλα ο πρώην υπουργός, σχολιάζοντας τη συμφωνία με τους δανειστές για τετράμηνη παράταση του μνημονίου ανέφερε,  «όταν υπογράφεις την παράταση έχεις υπογράψει το μνημόνιο», ενώ σημείωσε ότι «οι δανειστές βάζουν την Ελλάδα να φωνάξει δυνατά ότι υπογράφει τους κανόνες του μνημονίου».  

Μιλώντας για το Eurogroup του Δεκεμβρίου στο οποίο εκπροσώπησε για τελευταία φορά την Ελλάδα ως υπ. Οικονομικών, ανέφερε ότι «όταν τους είπαμε ότι θα μείνουμε από ρευστό, η αίθουσα πάγωσε».

«Στο τραπέζι έπεσαν τρεις επιλογές, τρεις μήνες ήθελε η Ε.Ε., η ΕΚΤ ήθελε έξι μήνες, το ΔΝΤ ήταν ουδέτερο αλλά είχε πει όχι στην επιλογή του ένα μήνα» ανέφερε ο κ. Χαρδούβελης.

Αναλύοντας το πώς εξελίχθηκε η κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup πρόσθεσε ότι «εγώ ήθελα τους 3 μήνες αλλά τους είπα ότι κύριοι ξεμένουμε από ρευστό τον Μάρτιο. Μία χώρα, η Φινλανδία, για δικούς της προεκλογικούς λόγους δεν ήθελε τους τρεις μήνες και είπαν ένας μήνας ή έξι μήνες. Εγώ δεν ήθελα έξι μήνες γιατί ήθελα τα χρήματα τα 7,2 δισ. Προτείναμε τρίμηνη παράταση για να κλείσει η αξιολόγηση και να πάρομε τα χρήματα του Μαρτίου».

Μάλιστα, ξεκαθάρισε ότι «εγώ ως Γκίκας Χαρδούβελης ούτε καν σκέφτηκα ότι εγκλωβίζω κάποιον, σκέφτηκα την χώρα μου, χρειαζόμασταν ρευστό. Ο Ντέισελμπλουμ πρότεινε τους δύο μήνες».

Σε σχέση με τη διαπραγμάτευση για το δημοσιονομικό κενό του Μαρτίου ο πρώην υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι «από τα ταμεία για τον Μάρτιο τουλάχιστον 4 δισ. Έχει πει και ο ΣΥΡΙΖΑ για τα 11 δισ. του ΤΧΣ να τα χρησιμοποιήσει ως ενέχυρο για να δανειστεί. Μπορεί ίσως και είναι ένας τρόπος που θα πρέπει να διαπραγματευτεί η κυβέρνηση όχι μέσω μίντια».

Μιλώντας για τη  «λύση των εντόκων γραμματίων», σημείωσε ότι αυτή  σκοντάφτει στην έλλειψη ρευστότητας στην Ελλάδα.  

«Θα έχουμε σκίσει το μνημόνιο όταν βρούμε εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης» τόνισε, ενώ σημείωσε ότι οι Πορτογάλοι βγήκαν στις αγορές με 30ετές ομόλογο.  

Ο κ. Χαρδούβελης απάντησε και στο ζήτημα του email λέγοντας ότι το «email Χαρδούβελη» ήταν το τέλος της διαδρομής ενώ το «email Βαρουφάκη» είναι η αρχή μίας άλλης διαπραγμάτευσης και δεν μπορούν να συγκριθούν. Υπερασπίστηκε παράλληλα τη στάση της Ελλάδας επί των ημερών του τονίζοντας ότι διαπραγμάτευση γίνονταν αλλά όχι υπό το φως της δημοσιότητας. Πολλές φορές υπήρχε διαμάχη.

Τέλος όταν ο κ. Χαρδούβελης αναφέρθηκε στους θεσμούς  σημείωσε, «όλοι γελάνε με τον όρο θεσμοί»,  τονίζοντας πως στην πραγματικότητα δεν αλλάζει κάτι εκτός από το όνομα.


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best Of Network

Δείτε Επίσης