Japonica: Το καθαρό χρέος της Ελλάδας ανέρχεται στο 18% του ΑΕΠ και όχι 175%

Japonica: Το καθαρό χρέος της Ελλάδας ανέρχεται στο 18% του ΑΕΠ και όχι 175%

Το ελληνικό χρέος με την βοήθεια των Διεθνών λογιστικών προτύπων Δημοσίου τομέα φθάνει σε ένα δείκτη (Καθαρό χρέος προς ΑΕΠ) σημαντικά χαμηλότερο του 60%

Japonica: Το καθαρό χρέος της Ελλάδας ανέρχεται στο 18% του ΑΕΠ και όχι 175%
«Xρησιμοποίησε το τεράστιο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της Ελλάδας, ως δικό σου πλεονέκτημα» είναι ο τίτλος της αυριανής παρουσίασης της Japonica για το ελληνικό χρέος που θα παρουσιάσει ο μεγαλοεπενδυτής ελληνικών ομολόγων κ. Paul Kazarian.

Σε μια νέα έναρξη καμπάνιας που ξεκινά για το ελληνικό χρέος ο Αρμένης ιδρυτής του Fund της Japonica θα εξηγήσει σε μια πολύωρη παρουσίαση.

1. Πώς τα λογιστικά πρότυπα Δημοσίου Τομέα αποτυπώνουν το ελληνικό χρέος στο 18% του ΑΕΠ και όχι στο 175%. 2. Ότι, το καθαρό επιτοκιακό έξοδο της Ελλάδας στα δάνεια είναι στο 1/3 από αυτό των ανταγωνιστών της (Πορτογαλία, Ισπανία).

Κλείσιμο
Με άλλα λόγια, η Ελλάδα πληρώνει στα δάνειά της χαμηλότερο επιτόκιο σε σύγκριση με τους τόκους που πληρώνουν οι υπόλοιπες χώρες. Κατά την ψήφιση του προϋπολογισμού τόσο ο πρωθυπουργός κ. Σαμαράς, όσο και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Βενιζέλος και ο υπουργός Οικονομικών κ. Χαρδούβελης σημείωσαν ότι, υπάρχει διαφορετική μέτρηση για το χρέος- στάση η οποία είναι διαφορετική από ό,τι λεγόταν στο παρελθόν. Το ελληνικό χρέος λοιπόν με την βοήθεια των Διεθνών λογιστικών προτύπων Δημοσίου τομέα φθάνει σε ένα δείκτη (Καθαρό χρέος προς ΑΕΠ) σημαντικά χαμηλότερο του 60%. 

Μιλώντας μας σε ένα διάλειμμα του συνεδρίου για την ελληνική οικονομία που διοργάνωσε το Ελληνοαμερικανικό επιμελητήριο, o Αρμένης που ασχολήθηκε με το ελληνικό χρέος μετά τον θάνατο του πατέρα του, σε κερδίζει αμέσως με την φιλοσοφία του. Επένδυσε στην Ελλάδα και από τότε έχει προχωρήσει σε διεθνή καμπάνια για την χώρα μας, την οποία μάλλον έπρεπε να πληρώνει το ελληνικό κράτος. Αγόρασε πάνω από 3 δισ. δολάρια ελληνικών ομολόγων, αλλά ταυτόχρονα ξεκίνησε μια πολύ δύσκολη δουλειά. Την αποτύπωση του ελληνικού χρέους με βάση τα λογιστικά πρότυπα του Δημόσιου Τομέα. Τη δουλειά αυτή δεν την έκανε πρόχειρα, όμως. Πρώτα ταξίδεψε πολύ και συγκέντρωσε στοιχεία. Στη συνέχεια προσέλαβε τους 4 μεγαλύτερους αμερικανικούς ελεγκτικούς οίκους -οι οποίοι κατέληξαν σε πολύ διαφορετικά νούμερα  από το επίσημο χρέος, αφού με τα πρότυπα το χρέος είναι εξαρτάται και από τα έσοδα. Για παράδειγμα, αν το ελληνικό Δημόσιο κατασκευάζει μια γέφυρα 200 εκατ. ευρώ, δανείζεται και μετά από 2 χρόνια την λειτουργεί έχοντας έσοδα. Το χρέος λοιπόν δεν είναι πλέον 200 εκατ. ευρώ αφού υπάρχουν έσοδα για 98 χρόνια. Στο χρέος, με βάση τα πρότυπα του ΙPSAS δεν περνούν μόνο τα δάνεια.



Τα οικονομικά του χρέους


Όπως είπε και στην παρουσίασή του, η «παρούσα αξία του χρέους αναφέρεται ως δίκαιη αξία ή λογιστική αξία η οποία δεν θα πρέπει να συγχέεται με τις παρούσες αξίες αγοράς». Ένας άλλος ορισμός που δίνει ο κ. Κazarian είναι ότι η οικονομική αξία του χρέους είναι η παρούσα αξία των μελλοντικών ταμειακών ροών, με έκπτωση (discounted) στα πιο συγκρίσιμα επιτόκια αγοράς.           

443 δισ. πλούτος μεταφέρθηκε στην Ελλάδα

Σε μια σελίδα από τις παρουσιάσεις ο κ. Kazarian συγκέντρωσε τα ποσά που έχουν δοθεί στην Ελλάδα. Από τους ιδιώτες επενδυτές (ομολογιούχους) δόθηκαν 199 δισ. ευρώ και η σημερινή αξία τους μετά το «κούρεμα» είναι 50 δισ. ευρώ. Στον επίσημο τομέα (σ.σ Τράπεζες όχι κυβερνήσεις) δόθηκαν μέσω διακρατικών δανείων 243 δισ. ευρώ και η αξία τους σήμερα είναι 52 δισ. ευρώ. Συνολικά, οι ζημιές των πιστωτών διαμορφώνονται σε 340 δισ. σε ένα συνολικό ποσό 443 δισ. ευρώ. Οι πιστωτές έχουν αντέξει 340 δισ. ευρώ, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά.

Μοναδική δομή χρέους η ελληνική

Τα 275 δισ. ευρώ από τα 319 δισ. ευρώ (86%) έχουν  ευνοϊκούς όρους περιλαμβάνοντας:
-μηδενικό επιτόκιο για 10 χρόνια
- επιδοτούμενα επιτόκια χαμηλότερα απο την αγορά
- μαζικές ωριμάνσεις ομολόγων σε 40 χρόνια
- χρέος με επιτόκια και αρχικές εκπτώσεις
- 30 δισ. σε περιουσιακά στοιχεία χρηματοδοτημένα με δάνεια του επίσημου τομέα

Όλα αυτά τα πλεονεκτήματα κάνουν τον ιδρυτή της Japonica να διαφημίζει την Ελλάδα απ άκρου εις άκρον στον κόσμο. Όταν του θυμίζουμε πως στην προηγούμενη παρουσίαση του έλεγε ότι, το ελληνικό χρέος διαμορφώνεται κάτω από 60%, μας διορθώνει λέγοντας «σημαντικά χαμηλότερα απο 60. Ναι, είναι στο 18%»! 

Σημειώνει την κακή επικοινωνία

Στο tablet του, ο Αρμένης που αναδιοργάνωσε εταιρείες στις ΗΠΑ μας δείχνει μια πληρωμένη διαφήμιση του ελληνικού Δημοσίου σε αμερικανική εφημερίδα. Μέσα στο κείμενο αναφέρεται «οι Έλληνες δεν μπορούν να πληρώσουν τα χρέη τους», «γιατί κάνετε τέτοια κακή επικοινωνία στο εξωτερικό;». «Πώς θα προσελκύσετε κεφάλαια με αυτόν τον τρόπο» αναρωτιέται.

Όταν του θυμίζουμε ότι και στο παρελθόν η Ελλάδα έλεγε ψέματα για το χρέος μας (επέμβαση της Goldman Sachs) μας αποστομώνει λέγοντάς μας «Τώρα επίσης δεν λέτε την αλήθεια για το χρέος».

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης