Επιστρέφουν γεμάτες ελληνικά προϊόντα οι πρώτες νταλίκες

Επιστρέφουν γεμάτες ελληνικά προϊόντα οι πρώτες νταλίκες

Τεράστιες οι συνέπειες από το ρωσικό εμπάργκο για τους Έλληνες παραγωγούς - Ζητούν την Τρίτη ραντεβού με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και αποζημιώσεις από την ΕΕ - Πρόταση να διατεθούν τα ευπαθή προϊόντα σε νοσοκομεία

Επιστρέφουν γεμάτες ελληνικά προϊόντα οι πρώτες νταλίκες
Τα πρώτα φορτία με ροδάκινα που δεν κατάφεραν να εισαχθούν στην ρωσική αγορά μετά το εμπάργκο επιστρέφουν στη χώρα μας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, χιλιάδες νταλίκες έχουν πάρει το δρόμο της επιστροφής, ενώ είναι σε εξέλιξη διαβουλεύσεις μεταξύ των ελληνικών υπουργείων, ώστε να διοχετευτούν στην εσωτερική αγορά τα ευπαθή προϊόντα για να μην καταστραφούν.

Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν ότι εξετάζεται από το υπουργείο Ανάπτυξης το ενδεχόμενο να ζητήσει από τα υπουργεία Άμυνας και Υγείας να απορροφήσει ο στρατός και τα νοσοκομεία τα φρούτα, ενώ βρίσκεται σε επικοινωνία και με τον Σύνδεσμο Ξενοδόχων για να απορροφηθούν άμεσα και σε ξενοδοχεία.

Κλείσιμο
Υπάρχουν ακόμη πληροφορίες ότι τα προϊόντα μπορεί να διοχετευτούν και σε σχολεία.

Την ίδια ώρα την άμεση απογραφή, απόσυρση και καταστροφή των φρούτων, ιδίως ροδάκινων, που μένουν «στα αζήτητα» λόγω του ρωσικού εμπάργκο στα οπωροκηπευτικά προϊόντα από χώρες της ΕΕ, καθώς και την καταβολή αποζημιώσεων στους πληγέντες, ζητούν οι ομάδες παραγωγών της Ημαθίας και της Κοζάνης, σε εφαρμογή αποφάσεων, οι οποίες ελήφθησαν στη σημερινή σύσκεψη των εκπροσώπων τους στη Βέροια.

Οι αγρότες που βρίσκονται πραγματικά σε απόγνωση ζητούν επίσης από την ελληνική κυβέρνηση να προβεί σε όλες τις απαραίτητες διπλωματικές ενέργειες, προκειμένου να αρθεί το εμπάργκο στα ελληνικά προϊόντα, ενώ έχουν ζητήσει την Τρίτη ραντεβού με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Καρασμάνη. 

Μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο πρόεδρος της Κοινοπραξίας Συνεταιρισμών Ομάδων Παραγωγών Ημαθίας, Χρήστος Γιαννακάκης, διευκρίνισε: «Ζητούμε από την ελληνική κυβέρνηση ν΄ ανοίξει άμεσα δύο χωματερές, σε Ημαθία και Πέλλα, ώστε να απογραφούν και να καταστραφούν οι αδιάθετες ποσότητες. Επίσης, ζητούμε από την κυβέρνηση να αποζημιώσει τους πληγέντες και στη συνέχεια να διεκδικήσει αυτές τις αποζημιώσεις από τις Βρυξέλλες».

Ενδεικτικό της ζημιάς που έχουν υποστεί οι παραγωγοί
είναι το γεγονός πως μόνο για το νομό Ημαθίας οι αδιάθετες ποσότητες ροδάκινων ξεπερνά τους 9.000 τόνους. 

Παράλληλα, οι παραγωγοί αποφάσισαν τη συγκρότηση κοινού μετώπου με ομάδες παραγωγών της Ισπανίας, της Γαλλίας και της Ισπανίας, οι οποίες συμμετέχουν στην Περιφερειακή Ένωση Διακινητών Φρούτων και Λαχανικών (AREFEL), ώστε να υπάρξει συντονισμένη αντίδραση και διεκδίκηση στις Βρυξέλλες. Παράλληλα, οριστικοποιήθηκε η πραγματοποίηση συσκέψεων για το θέμα στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και το επιμελητήριο Ημαθίας, την Τρίτη και τη Δευτέρα αντίστοιχα.  

Την ίδια ώρα τις επιπτώσεις από το εμπάργκο που επέβαλε η Ρωσία εξετάζουν πολυεθνικές εταιρείες οι οποίες έχουν μεγάλα ανοίγματα προς τη Μόσχα. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή» αυτές είναι:

-Ford Motor Co. (ΗΠΑ): Η ρωσική αγορά αυτοκινήτων είναι η δεύτερη μεγαλύτερη της Ευρώπης και η Ford κατέχει μερίδιο 3,% της αγοράς. Το 2013 πούλησε 105.000 οχήματα στη Ρωσία. Παράλληλα στη Ρωσία λειτουργούν τρία εργοστάσια.

-General Motors CO. (ΗΠΑ): Η GM το 2013 κατείχε το 9,1% της αγοράς και είχε πουλήσει 258.000 οήματα σρη στη Ρωσία. Επιπλέον έχει εργοστάσιο στην Αγία Πετρούπολη.

-Exxon Mobil Corp. (ΗΠΑ): Το 2011 υπέγραψε συμφωνία με τη ρωσική Rosneft για την εκμετάλλευση δυνητικά τεραστίων κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου. Η αξία τους φτάνει τα 500 δισ. δολάρια

-Citigroup Inc. (ΗΠΑ): Εχει δεκάδες καταστήματα στη Ρωσία και περιουσιακά στοιχεία που φτάνουν τα 10,3 δισ. δολάρια

-JPMorgan (ΗΠΑ): Η έκθεση στη ρωσική αγορά φτάνει τα 4,7 δισ. δολάρια

-Reiffeisen Bank (Αυστρία): Η έκθεση της αυστριακής τράπεζας σε Ρωσία και Ουκρανία ανέρχεται σε 18 δισ.

-BP (Βρετανία): Η ΒΡ κατέχει σχεδόν το 20% των μετοχών της Rosneft, με την τελευταία να συμβάλει το δ΄τρίμηνο κατά 1 δισ. Ευρώ στα κέρση της ΒΡ

-Total (Γαλλία): Κατέχει το 20% του Yamal LNG, πρόκειται για ένα τεράστιο έργο υγροποιημένου φυσικού αερίου στο ρωσικό Βορρά.

-Fortum (Φινλανδία): Πρόκειται γαι τη μεγαλύτερη εταιρεία κοινής ωφελείας της Φινλανδίας, η οποία περιμένει από τη ρωσική αγορά το 25% των εσόδων της το 2016.

-Renault-Nissan (Γαλλία-Ιαπωνία): Μέσω της Avtovaz ελέγχει το 29% της ρωσικής αγοράς αυτοκινήτων.

-Danone (Γαλλία): Για την εταιρεία η ρωσική αγορά είναι η μεγαλύτερη. Το 2012 έκανε εκεί το 10% των πωλήσεων της.

-Carlsberg (Δανία): Η δανική ζυθοποιία έκανε το 2012 το 40% του τζίρου της στη ρωσική αγορά.

-Glencore Xstrata (Ελβετία): Δραστηριοποιείται στα χρηματιστηριακά εμπορεύματά και η έκθεση της αγγίζει τα 7 δισ. δολάρια.

-Enel (Ιταλία): Ο μεγαλύτερος ηλεκτροπαραγωγός της Ιταλίας προβλέπεται ότι το 2016 θα λάμβανε τα 10% των εσόδων της από τη Ρωσία.

-Eon (Γερμανία): Η εταιρεία παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και προμήθειας φυσικού αερίου αναμενόταν να λάβει το 3% των εσόδων της το 2016 από τη ρωσική αγορά.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης