Τον Σεπτέμβριο η συζήτηση για τα ΜΗΣΥΦΑ με την Τρόικα

Τον Σεπτέμβριο η συζήτηση για τα ΜΗΣΥΦΑ με την Τρόικα

Στη συνάντηση με Βορίδη τέθηκαν επί τάπητος τα έσοδα και οι δαπάνες του ΕΟΠΥΥ και οι δαπάνες σχετικά με τη φαρμακευτική κάλυψη των ανασφάλιστων πολιτών

Τον Σεπτέμβριο η συζήτηση για τα ΜΗΣΥΦΑ με την Τρόικα
Στη φαρμακευτική δαπάνη και τον ΕΟΠΥΥ επικεντρώθηκαν οι επικεφαλής της Tρόικας, κ.κ. Ντέκλαν Κοστέλο (ΕΕ), Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ) και Πολ Τόμσεν (ΔΝΤ) κατά τη συνάντησή τους με τον υπουργό Υγείας Μάκη Βορίδη το μεσημέρι της Παρασκευής.
 
Τα έσοδα και οι δαπάνες του ΕΟΠΥΥ μπήκαν και αυτή τη φορά στο μικροσκόπιο των εκπροσώπων των δανειστών της χώρας με αυστηρές επισημάνσεις να μην υπάρξουν αποκλίσεις από τον προϋπολογισμό. Κατά πληροφορίες, ζητήθηκε η παρακολούθηση της φαρμακευτικής δαπάνης, ύψους 1,9  δισ. ευρώ για το 2014, αλλά καθώς και υπο-δαπάνη για τη φαρμακευτική κάλυψη των ανασφάλιστων, που έχει προϋπολογιστεί για το τρέχον έτος στα 100 εκατ. ευρώ.
 
Κλείσιμο
Ο στόχος της κατανάλωσης γενοσήμων έως και ποσοστό 60% μέχρι του τέλους του έτους παραμένει μείζονα μνημονιακή εκκρεμότητα καθώς το σχετικό ποσοστό δεν ξεπερνά το 20% της συνολικής φαρμακευτικής δαπάνης.
 
Ένα ακόμη θέμα που απασχόλησε τις δύο πλευρές ήταν αυτό των Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ) και της διάθεσής τους εκτός φαρμακείων. Κατά πληροφορίες, τα ΜΗΣΥΦΑ παραπέμφθηκαν για τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, οπότε και αναμένεται να ολοκληρωθεί έκθεση που εκπονείται για λογαριασμό του υπουργείου Υγείας σχετικά με την αποτελεσματικότητα του ανταγωνισμού στο ενδεχόμενο πλήρους απελευθέρωσης των τιμών.
 
Σύμφωνα με το περιβάλλον του υπουργείου Υγείας, η συζήτηση συμπεριέλαβε συνολικά την πορεία των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη, τον αυστηρό έλεγχο της πορείας των οικονομικών του τομέα υγείας, καθώς και την ανάγκη τήρησης του προϋπολογισμού συνολικά, με γνώμονα την αύξηση της αποδοτικότητας των πόρων από τη φορολογία, στην κατεύθυνση της διατήρησης του επιπέδου των υπηρεσιών υγείας.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης