Η Eurostat ανακοινώνει πλεόνασμα 3,4 δισ. για το 2013

Η Eurostat ανακοινώνει πλεόνασμα 3,4 δισ. για το 2013

Aρχίζει η αντίστροφη μέτρηση για την ελάφρυνση του χρέους: Αύριο στο Euroworking Group η Ελλάδα θα θέσει το ζήτημα και στις 5 Μαΐου ο Γ. Στουρνάρας θα ξεκινήσει την πολιτική συζήτηση

Eurostat announces 3.4 billion surplus for 2013
Να αποδείξει στους ευρωπαίους εταίρους και στις ξένες αγορές «τι εστί πλεόνασμα» επιδιώκει πλέον η κυβέρνηση, μετά την επισημοποίηση των στοιχείων σήμερα και από την Eurostat. Η «ώρα μηδέν» φαίνεται πως έφτασε αφού, μετά από αψιμαχίες έξι μηνών με την Τρόικα αλλά και τους διεθνείς αμφισβητίες της, η κυβέρνηση έφτασε …στην πηγή της πολυπόθητης «αξιοπιστίας». Το πρωτογενές πλεόνασμα πυροδοτεί τις εξελίξεις που στόχος της Αθήνας είναι να οδηγήσουν σε έμμεσο «κούρεμα» του χρέους, δηλαδή τουλάχιστον για μέτρα μείωσης επιτοκίων και επιμάκυνσης του χρόνου αποπληρωμής των δανείων από τα κράτη-μέλη.

Στην παρούσα φάση η Eurostat εκτιμάται ότι θα ανακοινώσει πρωτογενές πλεόνασμα περίπου 3,4 δισ. ευρώ (έναντι 1,5 δισ. που υπολογίζει με τους δικούς της κανόνες η Τρόικα, χωρίς δηλαδή την βοήθεια με τα ANSA’s και τα SNP’s από τις ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες). Το ακριβές ποσό έχει μάλλον μικρή σημασία, εν σχέσει με το ότι το πλεόνασμα ήρθε ένα χρόνο νωρίτερα από το αναμενόμενο και έχει τη «σφραγίδα» της Eurostat.

Αυτό θεωρούν στο οικονομικό επιτελείο πως αποτελεί το «σκαλοπάτι» για την ανάκτηση της διεθνούς αξιοπιστίας, αφού επί 6 μήνες τουλάχιστον η μόνιμη επωδός όλων των ευρωπαίων εταίρων ήταν «να δούμε πρώτα τι θα πει η Eurostat». Και είναι όντως σημαντικό αν αναλογιστεί κανείς ότι πριν 4 ακριβώς χρόνια, στις 23 Απριλίου 2010, ο τότε υπουργός Οικονομικών κύριος Γιώργος Παπακωνσταντίνου, βρισκόταν κλεισμένος στο γραφείο του και δεν μιλούσε ούτε καν για τυπικές ευχές για την ονομαστική του εορτή με τους συνεργάτες του, καθώς αντάλλασσε επιστολές με τους ευρωπαίους ομολόγους του, μέχρι που όλα αυτά αποτυπώθηκαν στο Μνημόνιο που υπεγράφη (10 Μαΐου 2010). Εκείνη την εποχή η Eurostat ακόμα προσπαθούσε να υπολογίσει αν το έλλειμμα του 2009 ήταν 6, 12 ή …16% του ΑΕΠ.

Κλείσιμο
Σήμερα όλα αυτά δεν αποτελούν πλέον μακρινή ανάμνηση, αλλά μέτρο σύγκρισης για τη χώρα μας και, με αυτά τα «όπλα», ο κύριος Γιάννης Στουρνάρας θέλει να διεκδικήσει ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και φθηνότερο δανεισμό στις αγορές ομολόγων.

ο επόμενο βήμα της κυβέρνησης, μία μέρα μετά τις ανακοινώσεις της Eurostat, θα είναι να θέσει για πρώτη φορά και επισήμως το θέμα του ελληνικού χρέους, αύριο Πέμπτη στις Βρυξέλλες, κατά τη συνεδρίαση του Εuro Working Group, η οποία αναμένεται να εγκρίνει την καταβολή των 6,3 δισ. ευρώ προς τη χώρα μας, επιβεβαιώνοντας πως το ελληνικό πρόγραμμα εκτελείται με επιτυχία άνω του 92%.

Διαβάστε αναλυτικό ρεπορτάζ στο newmoney.gr



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης