Άδειες οι τσέπες των φορολογούμενων - Νέα ληξιπρόθεσμα χρέη 962 εκατ. ευρώ

Άδειες οι τσέπες των φορολογούμενων - Νέα ληξιπρόθεσμα χρέη 962 εκατ. ευρώ

Μόνο τον πρώτο μήνα του έτους τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς την εφορία αυξήθηκαν κατά 1 δισ. ευρώ

Άδειες οι τσέπες των φορολογούμενων - Νέα ληξιπρόθεσμα χρέη 962 εκατ. ευρώ
Νέο ληξιπρόθεσμο χρέος συνολικού ύψους 962 εκατομμυρίων φορτώθηκαν οι φορολογούμενοι μέσα σε μόλις έναν μήνα. 

Μόνο τον πρώτο μήνα του έτους τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς την εφορία αυξήθηκαν κατά 1 δισ. ευρώ αποδεικνύοντας ότι όλο και περισσότεροι είναι αυτοί που δεν έχουν να πληρώσουν και όχι δεν θέλουν να πληρώσουν.

Όπως προκύπτει από στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων τα νέα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο, τον Ιανουάριο του 2014, ανήλθαν σε 962 εκατ. ευρώ ανεβάζοντας το συνολικό ύψος των ληξιπρόθεσμων οφειλών στα 63,26 δισ. ευρώ καθώς στο τέλος Δεκεμβρίου 2013 τα ληξιπρόθεσμα ανέρχονταν σε 62,3 εκατ. ευρώ.

Κλείσιμο
Με το νέο σύστημα που ενεργοποιήθηκε από την 1η Ιανουαρίου 2014 (αφορά φόρους που βεβαιώνονται από 1.1.2014 και μετά) αν οποιοδήποτε ποσό φόρου δεν καταβληθεί εντός της νόμιμης προθεσμίας τότε από την επόμενη ημέρα της λήξης της προθεσμίας επιβάλλονται τόκοι επί του αρχικού ποσού της οφειλής που ανέρχονται σε 0,73% για κάθε μήνα καθυστέρησης ή 8,76% ετησίως.

Από τα παλαιά χρέη εισπράχτηκαν περίπου 205 εκατ. ευρώ (πληροφορίες αναφέρουν ότι η τρόικα έχει ζητήσει να συγκεντρωθούν πάνω από δύο δισεκατομμύρια ευρώ φέτος) ενώ από τα καινούργια χρέη των 962 εκατ. ευρώ, συγκεντρώθηκαν μόλις 61 εκατομμύρια ευρώ.

Την ίδια στιγμή, στο υπουργείο Οικονομκών έχουν επικεντρωθεί στον έλεγχο μεγάλων επιχειρήσεων και φορολογούμενων μεγάλου πλούτου. Τον Ιανουάριο από τους 142 φορολογικούς ελέγχους που «τρέχουν» σε φορολογούμενους μεγάλου πλούτου ολοκληρώθηκαν 43 έλεγχοι ενώ 14 υποθέσεις παραπέμφθηκαν στην Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών.

Το συνολικό ποσό των φόρων και προστίμων που βεβαιώθηκαν για τις υποθέσεις που ολοκληρώθηκε ο έλεγχος ανέρχονται σε 16,5 εκατ. ευρώ εκ των οποίων εισπράχθηκαν 2,6 εκατ. ευρώ ή 15,71% του συνόλου από το Κέντρο Ελέγχου Φορολογούμενων Μεγάλου Πλούτου.

Την ίδια περίοδο ολοκληρώθηκαν 9 έλεγχοι σε μεγάλες επιχειρήσεις σε σύνολο 988 ελέγχων που βρίσκονται σε εξέλιξη. Οι πρόσθετοι φόροι και τα πρόστιμα που καταλογίστηκαν ανέρχονται σε 128,97 εκατ. ευρώ με τις εισπράξεις να ανέρχονται μόλις σε 10,91 εκατ. ευρώ ή το 8,46% των συνολικών φόρων και προστίμων.



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης