Σπάει τα κοντέρ στο 12% το διατραπεζικό επιτόκιο στην Τουρκία

Σπάει τα κοντέρ στο 12% το διατραπεζικό επιτόκιο στην Τουρκία

Oι Αμερικανοί εκτιμούν ότι έτσι η τουρκική κρίση ελέγχεται άμεσα – Στο 10,45% η απόδοση του 10ετούς τουρκικού ομολόγου

Σπάει τα κοντέρ στο 12% το διατραπεζικό επιτόκιο στην Τουρκία
Στο 12% από 7,75% ανέβασε το επιτόκιο δανεισμού η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας μετά από την πρώτη έκτακτη συνεδρίαση της από το 2011.

Η τουρκική λίρα ενισχύθηκε στις 2,2 λίρες ανά δολάριο από 2,253 που ήταν πριν την κίνηση της τράπεζας ενώ η αύξηση των επιτοκίων ήταν πολύ υψηλότερη από ό, τι αναμενόταν. Νωρίτερα στα διεθνή μέσα οι εκτιμήσεις μιλούσαν για επιτόκιο που θα διαμορφωνόταν στο 10%.

Οι εγχώριοι επενδυτές "ξεπούλησαν" τις λίρες τους υπέρ των ξένων νομισμάτων, και οι διεθνείς επενδυτές έχουν ξεκινήσει να αποχωρούν από τη λίρα, πιέζοντας προς τα κάτω την αξία του νομίσματος, που έφτασε στο ιστορικό χαμηλό των 2,3616 έναντι του δολαρίου ΗΠΑ.

Το κόστος δανεισμού της Τουρκίας επίσης αυξάνεται ανησυχητικά γρήγορα, με τα 10ετή ομόλογα να φτάσουν σε απόδοση το 10,45% στα υψηλότερα επίπεδα από το 2010. Είναι χαρακτηριστικό ότι τώρα οι αποδόσεις τους είναι υψηλότερα των ελληνικών και σε ασθενέστερο νόμισμα.

Κατά συνέπεια, παρά το γεγονός ότι η διολίσθηση της λίρας μπορεί να σταθεροποιηθεί η χρηματοδότηση της τούρκικης οικονομίας, των επιχειρήσεων καθώς και των καταναλωτών θα καταστεί δυσχερέστερη και είναι απίθανο να μην υποχωρήσουν οι ρυθμοί ανάπτυξης. Την ίδια ώρα, οι επιπτώσεις που θα υπάρξουν για την πορεία των αποτελεσμάτων της Finansbank βασικής θυγατρικής της Εθνικής, θα είναι ακόμα δυσμενέστερες σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις που προέβλεπαν αύξηση του επιτοκίου στο 10%.
Κλείσιμο

Παράλληλα το overnight επιτόκιο εκτινάχθηκε στο 8% από το 3,5%. Τα futures του Dow εκτινάχθηκαν κατά 150 πόντους, καθώς όπως σημειώνει εκπρόσωπος της BK Assets Managment στο Reuters, “τέτοιες κινήσεις δείχνουν ότι η κρίση ελέγχεται άμεσα και δεν πρόκειται να επεκταθεί”.

Η Τουρκία δεν είναι η μόνη από τις αναδυόμενες αγορές που “υπέφερε”την εβδομάδα που πέρασε, αφού μαζί της δύσκολες ώρες πέρασαν και οι οικονομίες της Αργεντινής και της Ουκρανίας, η οποία και "πλήρωσε" των πολιτική αναταραχή με υποβάθμιση από την S&P σε "CCC+". Πρόκειται για οικονομίες οι οποίες έχουν υψηλά ελλείμματα στα ισοζύγια τρεχουσών συναλλαγών και πολιτικές αναταραχές.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Recep Tayyip Erdogan μόλις λίγες ώρες νωρίτερα από την απόφαση της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας, δήλωσε ότι παραμένει αντίθετος σε μια αύξηση των επιτοκίων καθώς η κυβέρνηση του προσπαθεί να τονώσει την ανάπτυξή ενόψει των δημοτικών εκλογών στα τέλη Μαρτίου.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός σημείωσε ότι η κεντρική τράπεζα είναι μια ανεξάρτητη αρχή, όμως τόνισε πως "όπως πάντα, είμαι αντίθετος στην αύξηση των επιτοκίων της κεντρικής τράπεζας σήμερα. Αλλά δεν έχω αρμοδιότητα να παρέμβω στην κεντρική τράπεζα. Δεν είναι υπό τον έλεγχο μου και η ευθύνη ανήκει σε αυτούς".

Την ίδια στιγμή ο Ερντογάν βρίσκεται σε επαφές με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ που πραγματοποιεί επίσημο ταξίδι στην Τουρκία.

Πηγή:newmoney.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης