Αυτά είναι τα κριτήρια για την προστασία της πρώτης κατοικίας

Αυτά είναι τα κριτήρια για την προστασία της πρώτης κατοικίας

Στη ρύθμση εντάσσονται τα νοικοκυριά που έχουν πρώτη κατοικία αντικειμενικής αξίας μέχρι 200.000 ευρώ και ετήσιο καθαρό εισόδημα έως 35.000 ευρώ - Οι δανειολήπτες θα πρέπει να πληρώνουν για το δάνειο τουλάχιστον το 10% του ακαθάριστου εισοδήματός τους

Αυτά είναι τα κριτήρια για την προστασία της πρώτης κατοικίας
Τη ρύθμιση για το θεσμικό πλαίσιο προστασίας της α' κατοικίας των δανειοληπτών παρουσίασε ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης. 
 
Σύμφωνα με το σχέδιο της κυβέρνησης, το οποίο δεν έχει τη σύμφωνη γνώμη της τρόικας, θα προστατεύεται από πλειστηριασμό η πρώτη κατοικία με αντικειμενική αξία έως 200.000 ευρώ. Επίσης ο δανειολήπτης θα πρέπει να έχει ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα έως 35.000 ευρώ και η συνολική περιουσία του να μην ξεπερνά τις 270.000. Για άτομα με αναπηρία 67% και πάνω τα όρια προσαυξάνονται κατά 10%.
 
Κλείσιμο
Η συνολική αξία κινητής και ακίνητης περιουσίας πρέπει να είναι μικρότερη ή ίση των 270.000 ευρώ. Από το ποσό αυτό το σύνολο των καταθέσεων και κινητών αξιών του οφειλέτη δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 15.000 ευρώ.
 
Ωστόσο τίθεται ένας επιπλέον όρος: Οι δανειολήπτες θα πρέπει να καταβάλουν δόσεις ίσες με 10% του καθαρού εισοδήματος τους εάν αυτό είναι μέχρι 15.000 ευρώ ενώ από εκεί και έπειτα το ποσοστό θα αυξάνεται στο 20%. 
 
Η νομοθετική ρύθμιση θα κατατεθεί άμεσα στη Βουλή παρά τη διαφωνία της τρόικα. "Δεν θέλαμε συμφωνία με οποιοδήποτε τίμημα, η τρόικα υποχώρησε προς το τέλος όχι όμως απόλυτα", δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηδάκης.
 
Με αυτή τη ρύθμιση, σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης, προστατεύεται η συντριπτική πλειοψηφία των δανειοληπτών και παράλληλα εκτίθενται όσοι έχουν τα οικονομικά μέσα αλλά έχουν σταματήσει να εξυπηρετούν τα δάνεια τους. Συγκεκριμένα είπε πως 9 στους 10 δανειολήπτες σήμερα έχουν κατοικία μικρότερη των 200.000 ευρώ και εισόδημα μικροτερο των 35.000 ευρώ. Επίσης η συντριπτική πλειοψηφία έχουν περιουσία (κινητή και ακίνητη) χαμηλότερη των 175.000 ευρώ. 
 
Όπως είπε ο κ. Χατζηδάκης αυτό θα είναι ένα μεταβατικό μέτρο καθώς θέση της κυβέρνησης είναι να μην υπάρχει γενική άρση πλειστηριασμών. Όπως είπε από το 2015 θα υπάρξει μόνιμο πλαίσιο διαχείρισης χρεών για μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Σε αυτό το πλαίσιο θα συσταθεί Κυβερνητικό Συμβούλιο διαχείρισης του ιδιωτικού χρέους ενώ θα υπάρξει και κώδικας δεοντολογίας δανείων από την ΤτΕ. Επίσης θα υιοθετηθεί ο όρος του "Συνεργαζόμενου δανειολήπτη" με κριτήρια τα οποία θα οριοθετήσει η ΕΛΣΤΑΤ.
 
Σε ότι αφορά τον κώδικα δεοντολογίας, θα έχει τον τρόπο καθορισμού σχέσεων μεταξύ τραπεζών και δανειοληπτών. Επίσης θα διαμεσολαβεί ο Συνήγορος του Καταναλωτή.

Διαβάστε περισσότερα στο newmoney.gr

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης